Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Hozzászólások, megjegyzések

»» 3D-nyomtatás otthon – 1. rész: Mi ez, mire jó? [hozzászólások]

Kapcsolódó tartalom: 3D-nyomtatás otthon – 1. rész: Mi ez, mire jó?
Cikksorozatot indítunk a három dimenziós nyomtatásról, közérthető formában összeszedve a fontosabb tudnivalókat.

4141 levél
Válasz 21.09.27. 14:38 #3
Raistlin666
Van több kollégámnak is otthon (van akinek 2-3 féle) nyomtatója. Ebből a mintából elég sokféle eredménye lett úgy 1-2 év után. A többség érdemben nem használja / porosodik neki. És persze van aki kb. naponta hoz be valami marhaságot amit nyomtatott az előző nap. Nekem is van pár cucc tőle az asztalomon (űrgárdista, alien fej, mini recoilles rifle, stb)!

Viszont a cégnek is van több nyomtatója és nagyon sokat vannak használatban. Rengeteg eszközhöz nyomtatunk kis burkolatokat, mindenféle fogantyúkat és hasonló biszbaszokat a gyártáshoz! Gyakorlatilag non-stop megy mindegyik!És bizony van olyan alapanyag ami nagyon durva terheléseket is bír!
5437 levél
Válasz 21.09.26. 10:29 #2
Pras
Ez egy teljesen valid vélemény, sőt, továbbmegyek, azzal is egyetértek, hogy a számottevő többség számára szükségtelen szobadísz. Azonban erről egy saját példa jut eszembe: anno vettem egy robotporszívót, és haszontalan e-hulladéknak találtam. Később aztán megdöbbenve olvastam valahol, hogy mások hogyan áradoznak ezekről. A kérdés nem is annyira az, hogy kinek van igaza, hanem kinek mikor van igaza - na, ez utóbbit próbálom meg itt körbejárni. A cél némileg hatásvadász felütésemmel szemben nem az, hogy minden konyhapulton legyen egy ilyen, hanem az, hogy aki esetleg tudná használni, de most még nem tudja, hogy tudná használni, annak legyen egy csatornája informálódni.

Ami pedig a lökhárítót illeti, egyrészt ennél azért komplikáltabb a dolog (pontosan milyen anyagminőségből készült, pontosan melyik szilárdsági anyagparaméterről beszélünk, milyen orientációban stb.), másrészt itt is bejön az, hogy ha lehetőséged van jó minőségű RC-lökhárítót rendelni jóárasítva, abszolút! Fölösleges és nem optimális megoldás nyomtatni. Amennyiben viszont nincs lehetőséged és egy fröccsszerszám maratása hét-nyolc számjegyű forintösszegből nem opció, akkor nyomtathatod, aztán legfeljebb veszel róla egy szilikonformát. Amit kitöltesz epoxival, vagy urambocsá üvegszál-erősített epoxival. Meg még ugyanezt hússzor, a maradék meg megy fel az e-bayre. Innentől a gépnek meg lesz egy megtérülése, ami azért túl sok hobbiról nem mondható el. De erre már hadd ne adjak tippeket.
10774 levél
Válasz 21.09.25. 14:11 #1
Dark Archon
Mire jó? Miután minden porfogó hülyeséget kinyomtatott az ember, tényleg csak szobadísznek. Én anno nyomtattattam egy RC autó alkatrészt, egy első lökhárítót. Az első ütközés után darabokra tört. Szerintem a nyomtatott alkatrész szilárdsága sehol nincs egy fröccsöntött műanyaghoz képest. Ahogy írtad is, módjával lehet csak műszaki célú felhasználásra nyomtatni. De akkor meg minek? Mindenesetre várom, mikről lesz még szó.
Dark Archon | i5-8600 - RTX 3070 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.