Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Magyar kommentátorok a FIFA 07-ben

2006.08.14. 11:17 | Dino | kategória: Játék

A FIFA sorozat legújabb verziója, a FIFA 07 idén először lokalizált változatban kerül a piacra az Electronic Arts jóvoltából. A PC és PS2 verzió magyar hangjai a televízióból már jól ismert két műsorvezető, Hajdú B. István és Faragó Richard lesznek. A magyar nyelvű kommentárokkal ellátott FIFA 07 még kifinomultabb játékmóddal, továbbfejlesztett menedzser móddal, interaktív liga online játékmóddal és új hanghatásokkal gazdagodott.
A szinkronmunka alapját egy központilag kiadott ún. „szövegkönyv” adta, amely a játékban előforduló szituációk leírásából, illetve néhány előre megírt kommentárból állt. A két kommentátor az esetek 50-60%-ában rögtönzött szófordulatokkal interpretálta a virtuális pályán zajló eseményeket, saját stílusukhoz igazítva a felmondandó szöveget, és ezzel igazi, „lokalizált” magyar változatot készítve a FIFA 07 hazai tábora számára. Számos saját elemet és vicces beszólást építettek be a magyar szinkronba, amelynek köszönhetően a magyar változat sokkal „hazaibb” lett, még maradandóbb játékélményt biztosítva ezáltal a FIFA sorozat kedvelői számára. Mindezek révén olyan, magas színvonalú és élethű magyarítás készült a játékból, amely nagymértékben emlékeztet arra, amit a televíziós közvetítések alkalmával is megszokhatott a néző.
„A legnehezebb feladatot az jelentette a kommentátorok számára, hogy kerüljék a konkrét csapat- és játékosneveket annak érdekében, hogy az adott kommentár minél több helyzethez megfeleljen a játékban. Bár ez eleinte mindenki számára szokatlan volt, a két, óriási gyakorlattal rendelkező sportriporter könnyedén megoldotta a problémát. A kölcsönhatás Hajdú B. István és Faragó Richard között nagyon jól működött, régi barátok lévén nagyon természetesen tudtak viselkedni a felvételek közben. Egyet elárulhatok: érdemes lesz vadászni a poénokra!” – mondta Kováts Tamás, az Electronic Arts CRM koordinátora és a FIFA 07 lokalizációs munkáiért felelős munkatársa.
A szinkronmunka végére a kommentátorok szövegkönyve a rögtönzésekkel együtt mintegy 120.000 szóból állt, amelyhez 11.000 hangminta és több mint 10 órányi hanganyag társult, mindez kb. 10 munkanap alatt került rögzítésre. A játék emellett kb. 125.000 magyar szóból álló feliratot is tartalmaz, amelyek nagy része a menedzser módhoz tartozó helyzetekben látható. A feliratok változatosságára jellemző, hogy a FIFA 07-ben végigvezényelhető 15 éves futballkarrier során is csak kis valószínűséggel látható majd az összes változat. A lokalizációs munkák befejeztével a játék nyelvi tesztje az EA tesztlaborjában, Németországban zajlott és mintegy 5 hetet vett igénybe.
A FIFA 07 a FIFA sorozat korábbi verzióihoz képest számos újdonsággal gazdagodott. A játékmenet terén finomodott a kapusok intelligenciája, valamint a lövések kidolgozottsága. Emellett néhány látványos, akrobatikus lövőmozdulat is feltűnik, sőt, sokkal többféle rúgás kikombinálható egy szabadrúgásból is. A menedzser mód összetettebb lesz és ettől az edzői munka is komplexebbé vált. Lehetséges továbbá a menedzser mód elmentett játékállásának PSP-re történő exportálása, így akár utazás közben is játszhatunk kedvenc csapatunkkal.
A leglátványosabb újdonságot az Interaktív Liga online játékmód jelenti, amely lehetővé teszi, hogy a játékosok interneten keresztül vívjanak egymással bajnoki mérkőzéseket. Az Interaktív Liga online játékmódban a játékosok az elért eredmények online összesítésével felállított bajnoki tabellán követhetik nyomon aktuális helyezésüket.
A FIFA 07 hanghatásait tekintve is fejlődött: a nézőközönség reakciói, létszáma és hangulata a csapatok szereplésétől függően változik, sőt a fokozott hangulatú szurkolás vagy az elégedetlen füttykoncert akár a kommentátorok beszélgetésének tárgyát is képezhetik!
A FIFA 07 2006. szeptember 29-én jelenik meg Magyarországon, a lokalizált változat PlayStation2 (PS2) rendszeren és PC-s változatban lesz elérhető. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Forrás: Electronic Arts

FIFA 07
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
FIFA 07

hozzászólások (4)

Samu G
Samu G 2006.08.15. 11:34
jeeee...
"Számos saját elemet és vicces beszólást építettek be a magyar szinkronba, amelynek köszönhetően a magyar változat sokkal „hazaibb” lett"
élmény lesz hallgatni : tipikus svéd kapus : beáll a kapuba,s véd.
szbszig
szbszig 2006.08.15. 12:13
Azért a viccekkel csínján kell bánni, mert ha már 476.-szor hallod játék közben ugyanazt a poént, akkor megfordul a fejedben, hogy kivágod a dvd-t az ablakon.:-D
Samu G
Samu G 2006.08.15. 13:37
én nem csak a viccekkel vagyok így a fifákban
ajánlott olvasnivaló