Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

Egyesül az Activision és a Vivendi

A legnagyobb független játékkiadó jön létre a két cég házasságával.

2007.12.02. 20:34 | szerző: Dino | kategória: Üzleti

Az Activision és a Vivendi egyesülésével egy új cég alakul, mely Activision Blizzard néven a legnagyobb videojáték kiadó lesz a világon. A 18,9 milliárd dollárra értékelt üzletben létrejövő óriáscég birtokában így olyan franchise-ok lesznek, mint a Blizzardtól a Diablo, Starcraft és a World of Warcraft, az Activision részéről a Call of Duty, Guitar Hero és Tony Hawk játékok, a Vivenditől pedig a Crash Bandicoot és Spyro sorozatok. A két cég 2007-es naptári évre vonatkozó közös bevétele várhatóan 3,8 milliárd dollár lesz (ebből 1,1 milliárdra becsülik a Blizzard részét, mely értelemszerűen leginkább a WoW-ból származik). Ez a 40% feletti nyereséggel számolva 520 millió dolláros eredményt jelent a két céget együtt számolva.
Az Activision részvényesei részvényenként 27,5 dollárt kapnak, ami 24 százalékkal magasabb a pénteki 22,15 dolláros záróárfolyamnál. A Vivendi Games részvényeit 295,3 millió új Activision részvényre váltják, mellyel 8,1 milliárd dollárra értékelik a Vivendit. A Vivendi Games egyúttal további 62,9 millió újonnan kibocsátott részvényt vásárol 1,7 milliárd dollár készpénzért, mellyel együtt 52%-os részesedése lesz az Activision Blizzardban (az új nevet az egyesülés lezárásával veszi fel az Activision).
Mint Jean-Bernard Lévy, a Vivendi ügyvezetője kifejtette, a szövetség egy hatalmas stratégiai lépés, és újabb megmutatkozása annak, hogy cége jelentős bővüléseket tervez a szórakoztató iparágban alvállalatán keresztül. Robert Kotick, az Activision vezetője hozzátette: "A Vivendi Gamesszel összevonva erőinket vezetők leszünk az igen jövedelmező online játékpiacon, és erősebbé válhatunk a gyorsan növekvő Ázsiai piacokon, mint Kína és Korea, miközben vezetők maradunk Észak-Amerikában és Európában. Kotick lesz az Activision Blizzard ügyvezetője, míg a Vivendi Games főnöke, Bruce Hack alelnökként folytatja az óriáscégnél. Az új cég az egyesülés után közvetlen kapcsolatban lesz a Universal Music Grouppal is, mely segítheti a Guitar Hero és más zenei játékok ügyét. Az egyesülést 2008 első felében tervezik befejezni. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló