Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Gamerekre is hajt az adatmaffia

Hússzor annyit ér egy World of Warcraft azonosító, mint egy hitelkártyaszám.

2008.11.14. 17:39 | szerző: Retee | kategória: Egyéb

Egy hitelkártyaszám fél dollár, egy World of Warcraft azonosító minimum tízdolláros áron forog a feketepiacon. Extrém esetben többezer dollárt is hajlandóak a fanatikusok kiadni azonosítókért és jelszavakért. A Symantec felméréséből kiderül: a megkérdezettek 16 százalékának lopták már el a játékhoz szükséges jelszavát. Érdemes tehát a biztonsági szoftvert a játék közben is bekapcsolva hagyni.
2007 második félévében az ötven legkártékonyabb vírus nyolc százaléka célozta az online játékosokat. Van tehát miért aggódni – ezt támasztja alá a 2008-as Games Conventionon készített Symantec kutatás is. Eszerint a megkérdezettek 16 százalékának lopták el a játékhoz szükséges jelszavát, harmaduk (31%) pedig a jobb teljesítmény és a nyugodtabb kikapcsolódás reményében előszeretettel kapcsolja ki a vírusirtót és a tűzfalat játék közben. A leggyakoribb támadási forma még mindig a phishing. A célzott adathalászat esetén egyes bűnözök már nem csak a bankszámlákat szeretnék megcsapolni, hanem kifejezetten a játék során használt azonosító kódokat akarják ellopni. Szintén egyre népszerűbb és legalább olyan hatékony az un. drive-by downloads módszer: az ilyen támadás tulajdonképpen a kémprogramokra, vírusokra és minden olyan kártevőre használatos, mely a felhasználó tudta nélkül, észrevétlenül telepedik a gépére egy weboldal meglátogatása, e-mail elolvasása, vagy megtévesztő pop-up ablakra kattintás után. A közösségi média oldalak, mint amilyen a Facebook vagy a Myspace szintén egyre kedveltebb vadászterülete a bűnözőknek, hiszen itt koncentráltan kereshetnek egy-egy célcsoport után. A Facebookon-on például a WoW rajongói csoportnak jelenleg 68 906 tagja van és az itt fellelhető adatokat a bűnözők könnyűszerrel használhatják fel arra, hogy újabb potenciális áldozatokat gyűjtsenek.
„Mindössze az oldalon fellelhető e-mail címeket kell begyűjteni és máris mehetnek a személyre szabott levelek."
Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke ezért az alábbiakat tanácsolja: bármilyen exkluzív ajánlatot is ígér például egy e-mail, sohase adjuk ki a jelszavunkat, hisz ez egyetlen valódi ajánlatnál sem szükséges. Ajánlatos, hogy ne csak egy vírusirtó, hanem komplexebb védelem fusson a gépen (tűzfal stb.), és ezeket a játék alatt se kapcsoljuk ki. És persze: némi egészséges bizalmatlanság sohasem árt. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló