25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Hardver

Personal Cloud funkció az Iomega új hálózati adattárolójához

Saját felhőt hozhatunk létre adatmegosztásra.

Írta: Dino

Az elmúlt évben igen sokat használt kifejezés lett a "cloud" vagy magyarul "felhő", amely számítógépes környezetben röviden annyit jelent, hogy például adatainkat nem saját gépünkön, hanem valahol máshol, egy szerveren tároljuk. A "felhőben" lévő adatok mögött álló infrastruktúrával nincs semmi gondunk, a havidíjért cserébe a mögötte álló cég gondoskodik a hardvereszközök fenntartásával, és azzal, hogy mindehhez a világ bármely pontjáról, bármikor hozzáférhessünk. Cloud megoldás például a Dropbox vagy akár a Gmail is. De szintén a cloud-computing kategóriába tartozik az egyes külföldi országokban nemrég elindult OnLive szolgáltatás is, ahol gépünk gyakorlatilag a kép megjelenítéséért felelős kliens, a játékok központi szervereken futnak, így igazán saját erőműre sincs igény ahhoz, hogy a legújabb játékokat futtassuk.
Az Iomega új technológiájával – és az ezzel felszerelt, ez évtől érkező hálózati adattárolóival – azon felhasználókra gondolt, akik az előbbi bekezdés elején részletezett felhasználásra szeretnének felhő megoldást, de lehetőleg folyamatos díj nélkül, adataikat saját eszközökön tárolva. A Personal Cloud segítségével a megvásárolt adattárolón könnyedén – akár komolyabb IT-ismeret nélkül is – konfigurálhatjuk saját felhőnket, amelyhez családtagoknak, munkatársaknak, üzleti partnereknek adhatunk hozzáférést. A meghívó e-mail fogadása után aktiválhatják a meghívottak hozzáférésüket, majd az Iomega Storage Manager program telepítését követően úgy láthatják a felhőben lévő adatokat, mintha a saját gépükön lenne egy külön meghajtón minden. A technológia otthoni és kisvállalati használatra egyaránt alkalmas. Utóbbi esetben célszerű több NAS terméket is a felhőbe tenni: ilyenkor beállítható, hogy megadott időpontokban automatikus mentés történjen egyikről a másikra, így katasztrófa esetén nem vesznek el adataink. De akár használhatunk olyan Iomega NAS-(oka)t is, amely RAID 1-be kötött, tükrözött merevlemezeket tartalmaz, így tovább növelve az adatbiztonságot. A bizalmas adatok védelmére amúgy titkosítás is használható.
Január során kerül a boltokba az első Personal Clouddal felszerelt Iomega termék, a Home Media Network Hard Drive Cloud Edition. Az 1 ill. 2 TB-os változatban érkező, egy meghajtóval rendelkező eszköz gigabites Ethernet csatlakozással kapcsolható a routerhez. A rajta tárolt adatokhoz – megfelelő beállítás után – akár a világ bármely pontjáról hozzáférhetünk, emellett pedig otthoni hálózatunkban is hasznos lehet az iTunes és DLNA médiaszerver funkcó, amelynek segítségével például akár PlayStation 3 vagy Xbox 360 konzolunkon játszhatjuk le a NAS-on lévő filmeket, zenéket, képeket. A két USB porton keresztül pendrive-ot vagy külső merevlemezt is ráköthetünk, amelyről akár egyetlen gombnyomással másolhatjuk át adatainkat a NAS-ra, illetve ezekkel növelhetjük a tárolókapacitást. De akár USB-s nyomtatóinkat is megoszthatjuk a hálózati eszköz segítségével.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!