Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

Cinema 3D: passzív szemüveges 3D televíziók érkeznek az LG-től

Elem nélküli szemüveg, villódzásmentes kép.

2011.04.25. 12:00 | szerző: Dino | kategória: Kütyü

Eddig elsősorban az aktív szemüveget igénylő, LCD-shutteres megoldású 3D televíziók jelentek meg a gyártók kínálatában, mint például a tavaly nyáron nálunk is bemutatott Samsung modell. Az ezekben is alkalmazott technológiának több hátránya is volt: a szemüveget tölteni kellett (vagy az elemet cserélni benne), az elektronika miatt pedig 10-20 ezer forintba is került egy-egy ilyen szemüveg.
Az LG bemutatóján nemrég megtekinthettük a másféle, polárszűrős szemüveggel üzemelő új televíziókat. A Cinema 3D elnevezésű TV-k kijelzője elé speciális filmréteget illesztettek, amely 3D-s üzemmódban a páros és páratlan sorokat eltérően polarizálja, így a cirkuláris polárszűrőket tartalmazó szemüveg segítségével jut megfelelő szemünkhöz a 3D hatás eléréséhez szükséges információ. Ez a megoldás villódzásmentes, mivel szemünk előtt nem nyit-zár folyamatosan nagy frekvencián egy LCD réteg, egyúttal kevésbé fárasztja szemünket is, plusz a szemüveg is könnyebb (mindössze 16 gramm) és olcsóbb is, hiszen nem tartalmaz elektronikát. (A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján a szemüveget ráadásul akár a moziba is magunkkal vihetjük 3D-s film megtekintéséhez.) A bemutatón látottak alapján elmondhatjuk, hogy ugyanolyan remek háromdimenziós hatást eredményez ez az FPR (Film Patterned Retarder) filmréteget használó megoldás is, mint az LCD-shutteres technológia. Nem utolsósorban pedig a kép világosságát se csökkenti jelentősen ez a módszer, valamint a láthatósági szög is nagyobb.
Az LG kínálatában első körben négy új Cinema 3D televízió érkezik. Közös jellemzőjük, hogy a 2D-s tartalmat háromdimenzióssá konvertáló funkciót is építettek beléjük. Mindegyik LED Plus háttérvilágítással, DivX HD Plus lejátszási lehetőséggel érkezik, a legkisebb modell kivételével pedig Smart TV funkciókra, DLNA elérésre és (külön USB stick segítségével) wifi hozzáférésre is lehetőséget biztosítanak. Az LW650S modell TruMotion 200 Hz technológiával lett felvértezve, a többiben TruMotion 100 Hz található. A két kisebb (LW4500 és LW5500 modell) már a boltokban, a többi valamivel később érkezik. Végül lássuk a típuslistát a legkeresettebb, 42 hüvelykes képátlójú modellek ajánlott bruttó fogyasztói áraival:

  • LW650S: 384 990 Ft
  • LW570S: 354 990 Ft (ez a modell látható a fotón)
  • LW5500: 339 990 Ft
  • LW4500: 314 990 Ft ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló