Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Ubisoft vs. használt játékok

A francia kiadó a másodkézből származó játékokon is hasznot kíván húzni.

2011.07.17. 11:40 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Manapság egyre nagyobb teret hódít a használt, már megunt játékok továbbadása a neten. A játékosok egyre gyakrabban teszik fel a netre megunt játékaikat, amiket a bolti ár töredékéért árulnak. Így az is jól jár, aki eladja, hisz amellett, hogy végigjátszhatta a játékot, még valamennyit viszont is lát annak vételárából, a másik oldalról pedig az, aki megveszi, a bolti árnál jóval olcsóbban jut a termékhez. Az egyetlen, aki ebből az üzletből kimarad, az a kiadó. Nos, a Ubisoft úgy látszik, megelégelte a dolgot, és új módszer vezet be, mellyel ezekből a tranzakciókból is le kívánja fölözni a maga hasznát.
A francia óriáskiadó bejelentette, hogy bevezetik az Uplay Passportot, amit a másodkézből származó játékok esetén kell majd megfizetni. Ezt úgy oldják meg, hogy a boltban vásárolt játékban lesz egy egyszer felhasználható kód, ami a többjátékos opciókat, valamint az extra tartalmakhoz való hozzáférést teszi elérhetővé. Ez önmagában nem újdonság, viszont ha egy ilyen játékot valamelyik játékostársunktól vásárolunk meg, aki korábban már ezt a kódot felhasználta, mi csupán pénzért oldhatjuk fel újra a többjátékos részt. Az első játék, ami ezt a rendszert használja majd, a Driver: San Francisco lesz, de egyelőre csak az Egyesült Államokat érinti a dolog, ahol közel 10 dollárt kell majd fizetni ilyen esetben. Az európai régióról és az itteni összegről egyelőre nem érkezett információ. ■

Driver: San Francisco
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Driver: San Francisco

hozzászólások (9)

Dino
Dino 2011.07.17. 15:14
Ajánlott olvasnivaló a témában egy évvel ezelőttről: A játékkiadók és a second-hand konzoljátékok piaca
Corvus5
Corvus5 2011.07.18. 11:29
Ezek mekkora szarrágók, atya ég! Kétszer akarják eladni uyganazt a terméket? Van bőr a pofájukon rendesen.
Ha én egyszer megveszek vmit, akkor azért fizetek, h annak a tulajdonjoga - jelen esetben használati joga - az enyém legyen. Az Ubifos meg tehet egy szivességet.
balays82
balays82 2011.07.18. 12:13
Lényeges különbséget fogalmaztál meg, nagyon nem mindegy, hogy tulajdonjogot, vagy használati jogot szerzel, utóbbi esetben ugyanis a továbbadás joga nem illet meg (ezért is sántít a lent leírt autós hasonlat). Ezt szépen le is írják minden játék telepítése előtt, csak éppen senki nem olvassa el, vagy inkább senkit sem érdekel. Az Ubisoft (és lassan az összes többi kiadó, cég) lépése tehát lényegében teljesen jogos, az más kérdés, hogy nem túl felhasználóbarát.
Én sem örülök neki, mert bár PC-re nem, de PS3-ra a játékok többségét használtan veszem. Bár ezzel kapcsolatban megfogalmazódott már az is, hogy akiket a multi nem érdekel, azok akár jól is járhatnak, mert még gyorsabban értékelődhetnek majd le a használt játékok.
mancitoo
mancitoo 2011.07.20. 19:40
Remélem nem jutunk el odáig, hogy az antikváriumban vásárolt könyvekért felárat kell majd fizetni pl. az Akadémia kiadónak...:-X
szbszig
szbszig 2011.07.20. 19:56
Igen, de azért jogos, mert ők így írták meg a felhasználói szerződést. Ha az a rendszer alakult volna ki a játékoknál, ami az autópiacon, akkor most nyugodtan lehetne adni-venni a használt termékeket. Ők tehetnek már arról is, hogy csak felhasználói jogot kapsz, nem tulajdonjogot. Szóval részemről lelkiismeret-furdalás nélkül szidom őket továbbra is. ;-)
ajánlott olvasnivaló