Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

Új 3Dlabs chip a grafikus kártyák arénájában

A 3Dlabs (és tulajdonosa, a Creative Labs) is beszáll a 3D gyorsítók idei versenyébe.

2002.05.04. 19:26 | Blade Runner | kategória: Hardver

Amikor a Creative februárban megvásárolta a 3Dlabs-et, már óvatosan nyilatkozgattak egy forradalmian új grafikus chip-ről, amellyel az év vége felé a szeretnék az NVIDIA csúcskártyáit megszorongatni. A most bejelentett chip a P10 nevet kapta, és a megjelent információk szerint már az új DirectX 9-es és az OpenGL 2.0-ás interfészt is támogatja. A 3Dlabs óriási tapasztalata a garanciája, hogy a kártya valóban új fejezetet jelent majd a grafikus kártyák történetében, bár az NVIDIA a bejelentés élét tompítani kívánta azzal az információval, hogy a mindenben teljesen új, a korábban a 3dfx tulajdonában lévő licenceket is felhasználó új chipje augusztusban készül el, igaz, erről semmi konkrétumot nem tudunk még.

Az NVIDIA GPU (Graphical Processing Unit) mozaikszavával szemben a 3Dlabs a VPU (Visual Processing Unit) elnevezést használja új chipjére, mely várhatóan a harmadik negyedévben jelenik meg kártyára szerelve. A P10-es chip főbb újdonságai közül néhány: teljes programozhatóság, 8 utas texture pipeline (egyenként 8000*8000 felbontással), 200 (!) párhuzamosan működő képpont-, textúra- és effekt-processzor (ezek SIMD elven működnek, azaz egy műveletet egyszerre több adaton hajtanak végre), 8-szoros élsimítás és színeként 10 bites színmélység. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (3)

Hubert
Hubert 2002.05.05. 20:16
Nocsak, vajon mit hoz majd az angyal ?
Eric
Eric 2002.05.05. 22:52
Izgalmasan hangzik. Most.
Kíváncsi vagyok, hogy a 3. negyedévben megjelenő Gf5-höz képest(ha egyáltalán ez lesz a neve) is ilyen jó lesz-e?
Bár én drukkolok nekik.
skaven
skaven 2002.05.09. 02:25
Azert megiscsak azok a jo kis egy-masfel millas kartyak maradnak az igaziak... Bar az NVidia nagyon eros driveriras szinten, s ezt nehez lesz lezuznia a 3Dabsnak.
ajánlott olvasnivaló