Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Tudomány

Meteor okozott károkat és pánikot Oroszországban

A péntek hajnali órákban csapódott a földnek egy meteor Cseljabinszk régióban. A híradások több száz sebesültről, betört ablakokról és egy gyárépület mennyezetének beomlásáról tudósítanak.

2013.02.15. 12:20 | szerző: GeryG | kategória: Tudomány

Magyar idő szerint nagyjából hajnali öt óra körül meteor lépett be a Föld légkörébe Oroszország felett. A jelenség önmagában nem lenne rendkívüli, hiszen hasonlóra viszonylag sűrűn van példa, ám ezúttal egy sűrűn lakott terület felett történt az esemény, amelyet így több videofelvétel is megörökített. A Cseljabinszk tartomány felett becsapódó meteor hatalmas riadalmat keltett, egy vakító villanás, majd óriási robbanás hangja volt tapasztalható. Ablakok törtek be, valamint különböző híradások egy gyárépület tetejének beomlásáról is beszámoltak. Egyes források több száz sebesültről, köztük több súlyos sérültről is említést tesznek.
"Elszállt a csejabinszki régió felett, majd nagyjából egy kilométerre Csebarkul városától egy tóba zuhantak a darabjai." - nyilatkozta a régió kormányzója. Az első híradások még meteoresőről szóltak, ám ezt mostanra cáfolták a hatóságok, mondván, egyetlen meteorról van szó. Ez nagyjából tíz kilométer magasságban égett el, és a hátramaradt, lehulló törmelék okozta a károkat.
Az eset időzítése azért is érdekes, mert a mai napon egy kisbolygó halad el a Föld mellett. A hozzávetőlegesen 45-50 méter átmérőjű, 2014 AD14 kódjelű kisbolygó este fél kilenc körül kerül a legközelebb hozzánk, ekkor 27 600 kilométerre lesz, vagyis közelebb, mint sok műhold. A NASA közleménye szerint a kisbolygó nem jelent semmiféle veszélyt, ugyanakkor egyedülálló megfigyelési lehetőséget nyújt mind a szakemberek, mind az amatőr csillagászok számára.
Az Oroszország felett történt robbanásról több amatőr videofelvétel is készült, amelyeket lent ti is megnézhettek. ■hozzászólások (13)

GeryG
GeryG 2013.02.15. 14:32
Nem is, mert Bruce Willis mindig eltéríti! :D
Lacko
Lacko 2013.02.15. 14:33
És az ufók is mindig new yorkot foglalják el. Kivéve a district 9-ben.
GustyX
GustyX 2013.02.15. 14:49
Ja, pont ezekért nem foglalkozok ilyenekkel. Úgyis elsősorban Amerikára, meg amúgyis világvárosokra hullanak ezek:D
No para.

De ha ez decemberben történik... Na, az tényleg világvégét okozott volna a hisztéria miatt:D.

De én egy ilyen láttán összefostam volna magam az hót ziher:D
ainder
ainder 2013.02.15. 15:21
Putyin SSJ3-ba ment mi ez a megdöbbentő? :D
Evaristus
Evaristus 2013.02.15. 15:53
"Isten nem ver bottal."
ajánlott olvasnivaló