Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Microsoft

Mit tudunk eddig az új Xboxról?

A Microsoft holnap leplezi le az új Xboxot. Összegyűjtöttük az eddig napvilágot látott pletykákat és híreket.

2013.05.20. 16:26 | szerző: GeryG | kategória: Konzol - Microsoft

Május 21-én, vagyis holnap mutatja be hivatalosan a Microsoft a következő generációs Xboxot, amelynek egyelőre még a valódi nevét sem lehet tudni. A legtöbben csak Xbox 720-ként emlegetik, de volt már szó Xbox 3-ról, X3-ról is. A projekt a Durango kódnevet viseli, a legújabb információk szerint pedig, a végső elnevezés az Xbox Infinity lehet. A VG24/7 magazin egy hosszú cikkben gyűjtötte össze, hogy az elmúlt hónapokban milyen hivatalos és félhivatalos információk bukkantak fel a világhálón a következő generációs konzollal kapcsolatban. Mi most ezek közül szemezgetünk, lássuk, mit lehet tudni!
A hardverről
Az új konzolgeneráció esetében előzetesen megjósolható, hogy nem a hardverbeli különbségek fognak a két konkurens között dönteni, hiszen várhatóan közel azonos teljesítményre képes konfigurációkkal lesz dolgunk. Az elmondások szerint a Microsoft konzoljába 8 GB DDR3 RAM memóriát pakolnak, amelyből nagyjából 3 GB az operációs rendszernek lesz fenntartva, a maradék 4-5 GB állhat a játékok rendelkezésére. A számításokat két 4 magos, 64 bites processzor végzi, amelyek 1,6 GHz-en ketyegnek. Ám láttak napvilágot olyan hírek is, amelyek szerint egy x86-os processzorban gondolkoznak a mérnökök, ám ez annyira eltér az Xbox 360-ban található egységtől, hogy a konzol nem lesz visszafelé kompatibilis (bár hallottunk arról is, hogy egy külön eszköz csatlakoztatásával készülnek megoldani a visszafelé kompatibilitást). Ami bizonyos, hogy a processzort az AMD szállítja majd, ahogyan a grafikus vezérlőt is. A hírek szerint a látványért egy DirectX 11 kompatibilis AMD Radeon HD 8770-en alapuló rendszer felel majd, amely 800 MHz-es grafikus processzorral rendelkezik. Kapunk 3D támogatást és természetesen FullHD felbontást. A konzolt 3.0-s USB portokkal szerelik, a háttértároló 500 GB-os lehet, az optikai meghajtó pedig itt is Blu-Ray lesz.
Kinect
Kétségtelen, hogy a mozgásérzékelős vezérlők terén az Xbox 360 jócskán lekörözte a PlayStation 3-at. A Kinectben rengeteg potenciál lapul, amit a Microsoft minden bizonnyal igyekszik az új generációban maximálisan kihasználni. Egyes hírek arról számoltak be, hogy az új generációban már nem külön egységként, hanem a konzolba építve érkezik a mozgásérzékelő, míg mások úgy fogalmaztak, az érzékelő a csomag alaptartozékaként, de különálló egységként érkezik. Az új rendszer egyszerre akár 6 játékost képes lekövetni, ami a nagyobb látószögnek is köszönhető. Az érzékelő képes felismerni, hogy nyitva vagy csukva van a kezünk, valamint azonosítja az arckifejezéseket. Játszhatunk akár ülve is, a rendszer ezt is érzékeli majd. Fontos fejlődés lesz, hogy most már akár 1,6 méteres közelségből is tökéletesen tud majd követni a Kinect, vagyis nem kell játék előtt átrendezni a szobát. Más kérdés, hogy mennyire egészséges egy TV-t ilyen közelről bámulni. Javul a hangfelismerés is, négy mikrofon segíti a konzolt, hogy azonosítsa az egyes játékosokat. Lesz felvétel funkció is, amely FullHD felbontáson fogja azonnal visszajátszani a játékost és környezetét.
Játékok és az állandó netkapcsolat
Már az Xbox 360 esetében is havi díjat kell fizetnünk, ha élvezni szeretnénk az online szolgáltatásokat, ide értve a játékok többjátékos módját is. A Durango esetében nagy port kavartak azok a pletykák, amelyek szerint nem csupán állandó netkapcsolatra lesz szükség, de lényegében állandóan be is lesz kapcsolva. Utóbbira azzal védekeztek, hogy bár valóban állandóan készenléti állapotban lesz, használaton kívül elenyésző áramfelvétellel rendelkezik. A netkapcsolattal kapcsolatban elmondták, ez nem akadályozza majd a játékosokat a használt játékok futtatásában, valamint nem befolyásolja semmilyen helyi tevékenységüket. A Blu-Ray meghajtóról érkezett információknak ellentmond az az állítás, amely szerint a játékokat kizárólag digitális úton lehet majd beszerezni, amihez megint szükséges az állandó netkapcsolat.
Játékok terén egyelőre viszonylag szerény a felhozatal, ám az eddig bejelentett címek rendkívül ígéretesek. A teljesség igénye nélkül: Wolfenstein: The New Order, The Evil Within, Assassin's Creed IV: Black Flag, de esett szó a Project Gotham 5-ről is. Azt is szinte biztosra vehetjük, hogy az olyan, PS4-re bejelentett játékok, mint a Watch_Dogs vagy a Battlefield 4, az új Xboxra is elkészül. A Lionhead, a Respawn Entertainment és az Electronic Arts is jelezte korábban, hogy már folynak a konzolra is megjelenő játékok fejlesztési munkálatai.
A játékokkal kapcsolatban sarkalatos kérdés ugyanakkor, hogy milyen áron kerülnek a (virtuális) boltok polcaira. Egyes előrejelzések mind az Xbox, mind a PS4 esetében 70 dollár, vagyis 15000 Ft körüli árról beszélnek, ami megfelel a jelen generáció árfekvésének.
Mennyibe kerül és mikor érkezik?
Nem csupán a játékok esetében fontos kérdés az árcédula, hanem maga, a konzol esetében is. Egyelőre erről sincsenek biztos információk, de hozzávetőlegesen 299-400 dollár (68000-90000 Ft plusz adók) közöttire saccolják a piaci elemzők.
A PlayStation 4 esetében tudjuk, hogy október-december között várhatunk a megjelenésére, már csak az a kérdés, hogy ez Európára, és főleg Magyarországra is érvényes dátum-e. Ezzel szemben az új Xbox megjelenéséről nincsenek még hozzávetőleges információk sem. Sokan úgy vélekednek, hogy nagyjából egy időben kell érkeznie a nagy konkurenssel. Az Xbox 360 annak idején novemberben rajtolt, így ez a hónap ezúttal is esélyes lehet. Európa helyzete itt is kérdéses.
Rengeteg apró részletről lehetne még értekezni, de a hivatalos bejelentésig és az adatok véglegesítéséig nincs sok értelme. Holnapután ilyenkor már a legtöbb lényeges kérdésre hivatalos forrásból származó válaszaink lesznek. Addig is egy dolog biztosra vehető: a két rivális ezúttal is komoly harcot folytat majd egymással, aminek ismét mi, a játékosok lehetünk a nyertesei. ■

hozzászólások (8)

fZolee
fZolee 2013.05.21. 17:35
Hat igen, a Forza sorozat az amit mindig is sajnaltam, hogy csak xbox-ra van.
Na meglatjuk este, mit tudnak felmutatni a Microsoft-nal. :-)
Berci1
Berci1 2013.05.21. 23:13
Ps-re meg GT van szóval annyira nem kell sajnálni. Valamint Ps-nek is megvan a saját Gow-ja :D. Nemtom én egy konzol vételnél lesz*rom, hogy mi van benne, csak legyenek jó exclusive címei. Ez a 3 amit felsoroltál ami nekem is így elsőre eszembe jut. És ez édeskevés.
tomes
tomes 2013.05.24. 17:14
Régebben felreppent a hír, hogy készül a XBox 360-hoz és kamerájához egy olyan játék, mely két ember szexét segíti elő. A programot független fejlesztők csinálják, a Microsoft elhatárolódik a dologtól, és ellenzi, de persze ez nem akadály. Mivel már pc-re is van olyan kamera, ezért nem csak XBox-on lehetne vele játszani. Érdekelne mi van evvel a projecttel, biztosan sikeres lenne.
fZolee
fZolee 2013.05.24. 17:21
Van akinek meg a Pusztito cimu Stallone film "szexjelenete" ugrott be? :-)
Fogalmam sincs amugy milyen kamerak lehetnek ezek. :-D
tomes
tomes 2013.05.25. 22:26
Kamera=XBox Kineckt
ajánlott olvasnivaló