Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

gamescom 2013

gamescom 2013

Assassin's Creed IV: Black Flag – gamescom bemutató

Az Animusba foglalt történet új, hatalmas vizekre evezett.

2013.08.28. 12:57 | szerző: Zoo_Lee | kategória: gamescom 2013

A gamescomon legfőbb céljaim közé tartozott, hogy kipróbálhassam az Xbox One és PlayStation 4 konzolokat – előbbi még az első napon sikerült a Peggle 2 révén, utóbbi a második nap reggelén az Assassin's Creed négyes sorszámmal ellátott részével (majd még pár címmel a Blacklighttól az új Skylandersig). Bár közel sem láttam át a DualShock 4 összes funkciójának szerepét, és a konzol is egy zárt dobozban volt, amiből csak a kontroller lógott ki, úgy érzem, szerencsésnek mondhatom magam. Játszhattam az általam legjobban várt nextgen konzollal, és rajta az idei év egyik legtartalmasabb játékával.

Assassin's Creed IV: Black Flag – gamescom bemutató

Az első pillanattól egyértelművé vált számomra, hogy bizony az eddigi részek által követett történetszál befejezése után a játék teljesen más stílusú lesz, mint előzményei. A kerettörténetben új, kémkedésbe és intrikákba keveredő hősünk feladata a kutatás Connor nagyapja, a legendás kalóz, Edward Kenway után, természetesen az Animus segítségével. Kenway sokkal összetettebb szereplő, mint a korábbi orvgyilkosok. Bár a játék elején egyetlen, átlagon aluli hajóval indulunk, sorra fosztogathatjuk az arra érdemes lélekvesztőket, toborozhatjuk legénységünket, bővíthetjük egyetlen hajónkat egy kisebb flotta zászlóshajójává és válhatunk a tenger legrettegettebb kalózává, miközben eleget teszünk orvgyilkosi kötelességünknek is egyes célpontok gyors, csendes likvidálásával.

Assassin's Creed IV: Black Flag – gamescom bemutató

Szárazföldön többnyire a szokásos lopakodós/célpontgyilkolós elemek köszönnek vissza, a dzsungelbeli hadviselés néhány újdonságával (bujkálás a magas aljnövényzetben, mérgező nyilak használata az ellenfelek elaltatására vagy ideiglenes megőrjítésére), a tengeri kalandok viszont ennél jóval többet nyújtanak. Annyival többet, hogy nem is igazán tudtam eldönteni, vajon az Assasin's Creed széria új darabjával van-e dolgom, vagy a Sid Meier's Pirates egy új, durvább változatával, és az sem volt véletlen, hogy a prezentációt tartó fejlesztő egy rövid bevezetés után nem is erőltette annyira az orvgyilkos missziókat, inkább a hajózás nyújtotta újdonságokból tartott ízelítőt. Lehetőségünk van hajókat megtámadni, ezeket kifosztás után a flottánkhoz csatolni, darabjaikat a sajátunk javítására fordítani, az elejtett túszok révén körözési szintünket csökkenteni. Ezen kívül fosztogathatunk tenger alatti roncsokat, szigonyozhatunk cápákat, menthetünk fuldokló tengerészeket, egy tabletekről is játszható minijátékkal pedig flottánk tagjait tengeri csatákba küldhetjük, hogy megtisztítsák számunkra a különböző útvonalakat, és nélkülünk is elvégezzenek egyszerűbb feladatokat a különböző szigetek és kolóniák számára. (A tabletes játékos emellett a navigátor szerepét is betöltheti, sokkal egyszerűbben jelölhet ki célpontokat a térképen.) A zsákmányból hajóinkat fejleszthetjük és javíthatjuk, Kenwaynek pedig újabb felszereléseket, fegyvereket vehetünk vagy készíthetünk.

Assassin's Creed IV: Black Flag – gamescom bemutató

Természetesen nem tagadom: a fentiek kissé furán hangozhatnak a veterán AC játékosok számára, és nekem is őszintén be kell vallanom: ha nincs a bemutató elején a rövid szárazföldi lopakodós rész, illetve Edward a számos rendelkezésére álló ruhája közül nem a klasszikus assassin öltözék egyik változatát viseli, lehet, nem mondom meg, pontosan melyik sorozathoz tartozik ez a játék. A történetről sem tudunk még sokat a bevezetőben elhangzott néhány tényt leszámítva, és igen kérdéses, mennyire fog a korábbi részekben központi szerepet betöltő történetszálakhoz, például a templomosok elleni harchoz kapcsolódni. De mindettől eltekintve a játék nagyszerűen fest: a grafika csodaszép, a játékelemek változatosak, rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, és úgy általánosságban lerí róla, hogy nagyon könnyen és gyorsan bele lehet majd ölni 30-40 órát egy alaposabb végigjátszással. Ráadásul lehet, hogy furán hangzik, de kicsit örülök is a kísérletezésnek: még ha a tabletes navigáció és minijáték, a hajózás, a kalózkodás mellékvágánynak is bizonyul, még mindig jobb a próbálkozás, mint évről évre ugyanazt a receptet látni kisebb-nagyobb módosításokkal. Úgy vélem, mind az újoncok, mind a széria régi rajongói bátran várhatják a megjelenést, minden tekintetben egy gyönyörű, igen változatos és ígéretes játékkal van dolgunk. ■

Assassin's Creed IV: Black Flag – gamescom bemutató
Assassin's Creed IV: Black Flag
A játékhoz kapcsolódó legutóbbi cikkek, hírek

hozzászólások (5)

Sucee
Sucee 2013.08.28. 13:06
A cápaszigonyozás részhez: most tényleg kivették az eredetileg tervezett bálnavadászatot a játékból, mert sírt az állatvédők szája, vagy csak nem akarják nagydobra verni azóta?
Pras
Pras 2013.08.28. 13:58
Nem mintha a cápák nem lennének veszélyeztetettek, ugye. :]]
Sucee
Sucee 2013.08.28. 14:16
No de a cápák gonosz vadállatok, őket szabad... :D
Pras
Pras 2013.08.28. 14:23
Hja, jogos. :D

Istenem, mennyire föl szoktam rántani az agyamat, amikor a környezetvédelem megáll a kertkapunál, az állatvédelem meg a szőrös, simogatnivaló pandáknál.
Áh, nem offolok. :-)
Sucee
Sucee 2013.09.05. 22:39
Közben úgy hallottam, hogy mégis bent maradt a feature, csak trailerben nem erőltetik inkább.
ajánlott olvasnivaló