Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

Okosórát dob piacra a Samsung: jön a Galaxy Gear

Az új Note 3 és Note 10.1 2014 Edition mellé egy óra is érkezik a Galaxy termékcsaládba.

2013.09.11. 11:22 | szerző: Dino | kategória: Kütyü

A múlt héten az IFA keretében tartott sajtótájékoztatón mutatta be a Samsung három új termékét: a Note sorozat két új tagját, valamint egy okosórát. Az utóbbi a legérdekesebb a három közül, ezért kezdjük inkább a másik kettővel!

Okosórát dob piacra a Samsung: jön a Galaxy Gear
JK Shin a Galaxy Gearrel

Az óriási mobilnak vagy kisebb tabletnek tekinthető Note 3-at úgy jellemezték, hogy „vékonyabb, könnyebb, gyorsabb és hosszabban használható”. A kijelző természetesen tovább nőtt (mint a sajtótájékoztatót követően a Samsung hazai képviselőitől megtudtuk, egyes távol-keleti országokban egyenesen versengenek a női felhasználók a nagyobb telefonokért, egy S4-et konkrétan már ciki elővenniük a retiküljükből...), a Note II 5,5 hüvelykes képernyője után ezúttal 5,7 collosat kapunk (Full HD felbontással), a kütyü mérete azonban ennek ellenére nem növekszik. A hátlap bőrhatású műanyagból készül, és cserélhető is: kilenc különféle szín áll majd rendelkezésre, és választható lesz a képernyőre hajtható fedél is. Megújul a stylus, az S Pen is, amelyet egy teljesen új funkcióval is ellátnak: a képernyő fölé tartott tollon a gombot megnyomva előjön egy menü, amely egyfajta gyorsindítóként szolgál. Például itt érhető el a Pen Window, amely a multitasking kihasználásának egy érdekes extrája: a képernyőn mi rajzolhatjuk meg, hogy hova szeretnénk az elindítandó alkalmazás ablakát helyezni.
Európába a négymagos, 2,3 GHz-es processzorral felszerelt verzió várható, 3 GB RAM-mal, 32 vagy 64 GB háttértárolóval, a hosszú áramellátásért pedig egy 3200 mAh-s akku felel. A 13 megapixeles fotók készítésére alkalmas kamera különlegessége, hogy videót 4K-s módban (azaz 3840*2160 pixeles felbontással) is készíthetünk. (Feltételezve persze, hogy valahol le is tudjuk játszani.) A Note 3 szeptember 25-től lesz kapható, és ez Magyarországra is vonatkozik.

Okosórát dob piacra a Samsung: jön a Galaxy Gear
Samsung Galaxy Note 3

Megújul a Samsung tízcollos tabletje is, az új modell a Note 10.1 2014 Edition nevet kapta. LCD képernyője igen nagy felbontású: 2560*1600 pixel található rajta. Az LTE verzióba egy négymagos, 2,3 GHz-es proci került, míg a 3G-s és wifis változat nyolcmagos procit kap. RAM-ból ebben is 3 GB található. A tabletben is megtalálható lesz az új S Pen, a Note 3-nál már említett funkciókkal.

Okosórát dob piacra a Samsung: jön a Galaxy Gear
Samsung Galaxy Note 10.1 2012 Edition

A bemutató legérdekesebb újdonsága azonban a két új eszközzel (és szoftverfrissítéssel pár régebbivel, pl. az S4-gyel) használható Galaxy Gear volt. Ez egy hasonló „okosóra”, mint például a Sony SmartWatch 2: egy androidos mobiltelefonokkal kommunikálni képes, karon hordható kütyü. A Samsung 1,63 hüvelykes, 320*320 pixel felbontású Super AMOLED érintőképernyőt épített órájába, a szíjba pedig egy 1,9 megapixeles kamera is került, amely 720p-s videófelvételek készítésére is alkalmas (az előre telepített fotózó alkalmazásban nem kapcsolható ki az exponálás hangja, direkt azért, hogy ne lehessen titokban felvételeket készíteni). A kijelzőn különböző mini-alkalmazásokat jeleníthetünk meg, amelyeket kompatibilis tabletünkről vagy okostelefonunkról tölthetünk át (az alkalmazások száma korlátozott).
A 800 MHz-es processzor, 512 MB RAM és 4 GB háttértár ellenére a Gear önmagában igazából minimális funkciókra képes. Internetre ugyanis önmagában nem tud kapcsolódni, ahhoz mindenképpen szükség van a párosított kütyüre, amellyel Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál. Ha viszont megelégszünk az offline funkciókkal (pl. óra kijelzése, fotózás/filmezés vagy sportolás közben lépésszámlálás), az se baj, ha nincs nálunk telefonunk. Ha viszont zsebünkben vagy táskánkban ott lapuk okostelefonunk vagy tabletünk is, a folyamatos kommunikációnak köszönhetően az órán is értesítést kapunk, ha e-mailünk jött vagy hívnak bennünket. Telefonáláskor tenyerünkkel kagylót formálva kell azt fülünkhöz tartanunk, a hangszóró és a mikrofon ugyanis az óra csatjába került beépítésre. Kicsit talán furán néz majd ez ki egy külső szemlélőnek, de az első Nokia N-Gage után semmiképp sem lehet extrémnek nevezni. A Samsung szerint az óra akár 25 órán át képes üzemelni, azaz estére érdemes a töltőként szolgáló bölcsőbe helyezni. Természetesen az óra azért igyekszik okosan gazdálkodni az akkuval: például ha nem használjuk, kikapcsol a kijelző, de ha karunkat felemeljük, azonnal visszatér a kép.
90-100 ezer forint körül várható árával a Galaxy Gear valószínűleg nem lesz tömegtermék, de mindenképpen érdekes demonstráció arra, mivel lehet kiegészíteni egy androidos okostelefont. Kíváncsian várjuk, hova tud fejlődni ez a termékvonal. ■

Okosórát dob piacra a Samsung: jön a Galaxy Gear
Samsung Galaxy Gear

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló