Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

gamescom 2013

gamescom 2013

Blacklight: Retribution és a PS4 free-to-play felhozatala

A gamescomon szemügyre vettük a Sony új konzoljára készülődő ingyenes címeket is.

2013.10.08. 10:55 | szerző: Zoo_Lee | kategória: gamescom 2013

Az idei gamescom rekordmennyiségű látogatójának köszönhetően igyekeztem a lehető legtöbbet a viszonylag zárt business centerben, és minél kevesebbet a zsúfolt publikus részekben tartózkodni. Ezt a szokásomat egyetlen egy alkalommal kellett megtörnöm, amikor az előző este kapott e-mail tájékoztatása alapján utat kellett törnöm a Sony publikus standjáig, hogy ott, egy zárt részben csodálhassam meg a PlayStation 4 free-to-play felhozatalát.
A rövid távolság ellenére majdnem húsz perces, és technikában néha az Assassin's Creedre hajazó utamat végül siker koronázta, és a PlayStation 4 mennyországba érkeztem. Miközben a hivatalos időpontomra vártam a Blacklight: Retributionnel, körbenéztem egy kicsit a standon, ekkor láthattam először testközelből magát az új konzolt (a többi prezentáción a gépet gyakran teljesen zárt, átlátszatlan dobozokba rejtették a kíváncsi szemek elől), és többet is a rengeteg free-to-play címből, amelyek bár többnyire már bizonyítottak asztali gépeken, a Sony következő generációs masináján is tiszteletüket teszik majd.

Blacklight: Retribution és a PS4 free-to-play felhozatala
Warframe

Hosszú kihagyás után itt találkozhattam ismét a Warframe-mel, annak is egy különösen lenyűgöző, az előzetesekben mutatott jeges pályájával, ahol a tenno harcosok eszméletlenül véres és brutális trancsírfesztivált vágtak ellenfeleik hordájában. A játék minden tekintetben egy lapon emlegethető lesz a PC-s változattal, az éppen tesztelő játékosok látszólag nagyon könnyen boldogultak az irányítással, a PS4-en látott grafikát pedig PC-n csak a jelenleg elérhető legerősebb hardverrel lehet reprodukálni.
A War Thunderre is vetettem pár pillantást (erről GeryG korábban már írt egy rövid bemutatót), bár a szívem inkább a Wargaming termékei felé húz, mindenképp adni fogok ennek is egy esélyt, látva a játékosok reakcióit (ez futott a stand legtöbb konzolján). Ekkorra azonban végre sorra kerültem, és jött a fő attrakció, a Blacklight: Retribution, amelyet a Zombie Studios egyik munkatársa mutatott be nekem, a prezentáció megkönnyítése érdekében pedig rögtön azzal kezdett, hogy egy DualShock4 kontrollert nyomott a kezembe.

Blacklight: Retribution és a PS4 free-to-play felhozatala
War Thunder

Egy kis gyors emlékeztetőként: a 2012 áprilisában megjelent (de előtte free-to-play játékokhoz méltóan hosszú hónapokon át bétáztatott) Blacklight: Retribution sokak szerint a Team Fortress 2 mellett a jelenlegi legjobb ingyenesen elérhető multiplayer FPS, köszönhetően többek közt egyedi témájának, valamint a hasonló játékokhoz képest érdekes újításainak. A távoli jövőben játszódó, cyberpunk hangulatú pályákon a játékosok speciális képességeik révén a sisakjukra szerelt kütyüvel (a Hyper Reality Visorral) bármikor átláthatnak a falakon, hogy felmérjék ellenfeleik pozícióit (bár a művelet közben nem tüzelhetnek), elért pontszámukkal pedig a pályán elhelyezett állomásoknál speciális felszereléseket, lángszórót, vagy akár egy több tonnás mech páncélt is behívhatnak. A játék megjelenése óta hatalmas népszerűségnek örvend, és folyamatosan kapja az újabb pályákat, felszereléseket, játékmódokat.

Blacklight: Retribution és a PS4 free-to-play felhozatala
Blacklight: Retribution

Miközben több kiló virtuális ólmot cseréltünk az alig néhány nappal korábban beállított, és kissé túlzottan is brutális botokkal, a beszélgetés fő témái elsősorban a PC-s és konzolos változat közötti eltérésekkel voltak kapcsolatosak. Az első pillantásra feltűnt, hogy a Blacklight, amely asztali gépeken is a jelenlegi legszebb free-to-play játékok közé tartozik, elképesztően jól mutat PS4-en. A rendelkezésre álló fegyverek, mozdulatok, eszközök és a játékmenet pedig ugyanolyan változatosak és színvonalasak, mint pár éve a PC-s béta idején. Az egyik legfőbb különbség, hogy míg a jelenleg elérhető változat továbbra is a Perfect World kiadó kezében marad (ha kicsit is foglalkoztok a free-to-play mezőnnyel, velük lehetetlen nem összefutni), a konzolos változatot teljes mértékben a fejlesztő Zombie Studios (illetve a Sony) fogja kézben tartani. Így bizonyos pontokon, főleg a frissítések, tartalmak, tranzakciók terén előfordulhatnak majd különbségek a már ismert és játszható változathoz képest, és elképzelhető, hogy egy-két dolog, ami a PC-s változatban már régóta jelen van, a konzolos változatba csak később kerül majd be. Várhatóan cross-playre sem lesz majd lehetőség a két platform között.

Blacklight: Retribution és a PS4 free-to-play felhozatala
Blacklight: Retribution

Összességében lenyűgözött, milyen magas színvonalat képviselnek az „ingyenes” játékok is a PlayStation 4-en, és bátran merem ajánlani, hogy ha ráteszitek majd a kezeteket a konzolra, a fentiek bármelyikét nyugodt szívvel próbáljátok ki. Úgy érzem megérte keresztülverekednem magam a tömegen a bemutató standjáig, és csak még biztosabb lettem abban a korábbi véleményemben, hogy a következő konzolgenerációban is a Sonyt választom. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló