Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

Prezentálták a Steam kontroller képességeit

A frissen megjelent videóban több játékot is vezérelnek az eszközzel.

2013.10.13. 10:52 | szerző: GeryG | kategória: Kütyü

Néhány hete jelentette be a Valve, hogy a saját operációs rendszer és a saját számítógép mellé saját kontrollert is készítenek. A Steam kontroller érdekessége, hogy a lényegi irányítás érintésérzékeny felületekre bízzák, így nincsenek analóg karok sem. A fejlesztők elmondása szerint az eszköz olyan érzékenységgel bír, amely könnyen kezelhetővé teszi minden játéktípus esetében. Ezt most egy új videóban is igyekeztek bebizonyítani, amelyben két játékot, a saját fejlesztésű Portal 2-t és a Civilization V-öt vezérlik a kontrollerrel. Míg előbbi esetében a jobboldali D-Pad a kamera mozgatásáért felelt, a bal pedig a karakter mozgásáért, addig a stratégiai játékban jobb hüvelykujjunkkal a kurzort mozgatták, a ballal pedig a térképet.
A harmadik játék a Counter Strike: GO, amelyben a remek reflexek dominálják a játékmenetet, így kontrollerrel kevés esélye lehet egy játékosnak a billentyűzet-egér párossal szemben. Sajnos a videóból pont az nem derül ki, hogy erre mennyire alkalmas az eszköz, ugyanis csak a statikus oktató pályát láthatjuk. A negyedik játék a független alkotás, a Papers Please. Talán ennek a megoldása a legérdekesebb, itt ugyanis mindkét D-Pad a kurzort irányítja, így egész gyorsan és pontosan lehet navigálni a képernyőn. ■

hozzászólások (10)

MattMatthew
MattMatthew 2013.10.14. 06:51
Beszélnek róla. Legalábbis úgy értettem, hogy van lehetőség arra, hogy gamepad gomba szerűen működjön, vagyis amíg a szélénél vagy addig abba az irányba fog menni.
Sityi
Sityi 2013.10.14. 09:13
A kontroller azért kell, mert a magunkfajta kockákon kívül már nem nagyon volna hajlandó billentyűzettel-egérrel a kanapén hanyattdőlni: a billenytűzet túl nagy, billeg az öledben, az egérnek meg egy sima felület kéne, amin szaladgálhat. Az átlagembernek a gamepad a legkényelmesebb, mert lehet, hogy nem olyan precíz, mint a billentyűzet+egér kombó, de kompromisszumként sokkal jobban kézreáll, és a nappaliban sem mutat olyan bumszlinak a távirányító mellett. Ezért kell a Valvenak kontrolert fejlesztenie, és a Steam PC-s mivolta miatt ott van az a kihívás is, hogy a billentyűzetet-egeret valahogy valamennyire (lehetőleg használható szinten) emulálják. Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, ez hogy sikerült, a CS kivételével egész meggyőző volt.

Apró adalék: Az Eurogamer Expon minden játékot csak gamepaddel lehetett kipróbálni, pedig nem egy PC-ről futott. Ez van, a PC-s eladások jócskán elmaradnak a konzolostól, viszont még mindig van annyi, hogy megérje kihozni rá az új játékokat.
Dark Archon
Dark Archon 2013.10.14. 16:14
De nem, mert az ellenfél is ugyanezt a gamepadot használja :D
SwitcX88
SwitcX88 2013.10.14. 17:51
Erről jut eszembe: meg tudom lesni valahol, hogy mondjuk PS3-on mennyien játszanak a játékokkal? Mint pl. a steam statisztikájánál. Lehet lassan megérné inkább konzolra váltanom.
Sityi
Sityi 2013.10.14. 22:00
Én ismerek ilyesmit - igaz, konzolom sincs. Kollégák, ti tudtok ilyesmiről?
ajánlott olvasnivaló