Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

VR

Ősszel jön a PlayStation VR

A Sony a GDC-n leplezte le a premier dátumát és az árcédulát.

2016.03.17. 08:53 | szerző: GeryG | kategória: VR

Az Oculus Rift elvben még márciusban (bár a készleteket hetekkel ezelőtt előzetesen elkapkodták, szóval aki most fizet be rá, az jó, ha nyáron hozzájut), a HTC Vive pedig a tervek szerint április elején fog megjelenni. A VR-verseny harmadik nagy szereplője a Sony, aki természetesen PlayStation 4-ben gondolkozik, így az ő megoldásuk csak ezzel a konzollal lesz kompatibilis. Azt már korábban elmondták, hogy a PlayStation VR nem akar a Rifttel konkurálni, hiszen az jóval komolyabb gépigénye rendelkezik, míg a PSVR-nek elég a PS4 számítási kapacitása is – így elvben sokkal olcsóbb, cserébe valamivel karcsúbb teljesítményű eszközt kaphatunk.
Az ide GDC-n az is kiderült végre, hogy mikor és nagyjából mennyiért. A premierre a tervek szerint októberben kerül sor, de nem minden országban, így egyelőre azt sem lehet biztosan tudni, hogy hazánkba mikor érkezik meg a headset. A Sony ugyanitt azt is elárulta, hogy 400 euróért (~124 000 forint) juthatunk majd hozzá. Ez valóban sokkal barátságosabb árnak tűnik, mint az Oculus Rift 700 eurós (~218 000 forint) és a Vive 900 eurós (~280 000 forint) tervezett költsége.
A Sony a premier dátuma és az árcédula mellett részletes technikai adatokkal is szolgált (lásd: a lenti kép), valamint elárulta, hogy pontosan mire is szolgál a headset mellé járó titokzatos kis doboz. Sokan azt gondolták, hogy ebben további számítási kapacitást biztosító processzorok és grafikus egységek találhatóak, de ez nem igaz. A doboz semmilyen formában sem bővíti a PlayStation 4 számítási kapacitását, hiszen egészen más célokat szolgál:

  • vezérli a 3D-s hangzást
  • vezérli a közösségi képernyőt, vagyis a TV-re közvetíti a képet, amit a headset viselője is lát, hogy a barátaink is élvezhessék
  • megjeleníti a PS4 kezelőfelületét és a 2D-s tartalmakat a cinematic módban

A PlayStation VR esetében is elmondható, hogy a siker egyik sarokköve a megjelenéskor elérhető tartalom lesz. A Sony e tekintetben is bizakodó, ugyanis elmondásuk szerint jelenleg nagyjából 230 kisebb-nagyobb stúdió dolgozik valamilyen VR játékon vagy tartalmon, köztük nagy múltú kiadókkal. Az ígéretek szerint az októberi premier és az év vége között több mint 50 játék fog megjelenni PlayStation VR-ra. Az első várható tartalmak között ingyenes csomag is lesz: a The Playroom VR hat játékot tartalmaz majd. Emellett a headset dobozában egy demo lemez is lapulni fog, rajta olyan szoftverekkel, amelyek demonstrálják a virtuális valóság által nyújtott élményt PS4-en. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló