Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

gamescom 2016

Vampyr

Vampyr gamescomos élmények

Vérszívás vagy életmentés? A döntés a te kezedben van!

2016.08.22. 18:23 | szerző: GeryG | kategória: gamescom 2016

A Dontnod csapata szeret új dolgokat kipróbálni, ezért gyakorlatilag nem készítettek eddig két egyforma játékot. Először az akció-orientáltabb Remember Mevel hívták fel magukra a figyelmet, majd az időt manipulálhattuk a Life is Strange öt epizódján keresztül. A stúdió másfél évvel ezelőtt jelentette be, hogy ismét egy egészen új területtel kísérleteznek, a Vampyr ugyanis nagy hangsúlyt fektet majd a morális döntésekre és azok következményeire. A játékot a gamescomra is magával vitte a Focus Home Interactive, így nekem is lehetőségem nyílt közelebbről is megismerkedni vele.
A történet az első világháború vége körül játszódik Londonban, ahol elég mély nyomorban tengődnek az emberek, többek között a tomboló spanyolnátha-járvány miatt is. Ekkor érkezik meg a városba hősünk, Dr. Jonathan Reid is, aki sötét titkot rejteget: nemrégiben megharapta egy vámpír. Mindannyian tudjuk, mivel is jár ez: Jonathan örökre elfelejtheti a napozás és a templomi ima élményét, ezek helyét a szűnni nem akaró vérszomj és a jó és rossz közötti örökös őrlődés veszi át. Hősünk ugyanis felesküdött, hogy egész életében a rászorulókon fog segíteni és meggyógyítja a betegeket, ő ugyanis orvos. Nehéz ügy, amikor egy félreeső sikátorban arról kell dönteni, hogy a kezünk közé kerülő áldozatot megmentsük, vagy épp egy jót vacsorázzunk belőle. Ebből adódik a Vampyr játékmenetének egyik alappillére is, miszerint egyedül rajtunk áll, milyen szerepet öltünk be London életében. De vigyáznunk kell, ugyanis nem öldökölhetünk csak úgy kedvünkre (vagyis igazából de), hiszen a várost nem holmi névtelen zombik népesítik be, hanem élettel, múlttal, személyiséggel rendelkező emberek, akik mind tartoznak valakihez. Így, ha kiszívjuk valaki utolsó csepp vérét is, annak híre megy, vadászni fognak ránk. A fejlesztők ígérete szerint lehetőségünk lesz egész kapcsolati hálókat feltérképezni és akár meg is semmisíteni. Londonban egyébként is ténykedik egy csoport, akik a magunk fajtáját üldözi.
Műfaját tekintve egy külső nézetű akció-szerepjátékhoz lesz szerencsénk, annak sok-sok jellegzetes vonásával. A környezetünkkel folyamatos interakcióban leszünk, vagy a közeli szekrényeket, hordókat, hullákat fosztjuk ki némi zsákmány reményében, vagy a még élőkkel beszélgethetünk feleletválasztós dialógusok formájában. A sztorit görgető főküldetések mellé megannyi mellékküldetés társul, miközben a mi megítélésünk folyamatosan változik. A szabadon bejárható város több kerületre lesz bontva, ezek sorsa pedig rajtunk múlik: ha meggyógyítjuk az embereket, a kerület idővel felvirágzik, ha viszont válogatás nélkül felzabáljuk a lakosságot, végül menthetetlenül a pusztulásba, káoszba taszítjuk a környéket, amit végül lezár a játék előlünk. Itt megjegyzendő, hogy egyébként sem érdemes válogatás nélkül vért szívni, hiszen az emberek vérének minősége a fertőzöttségük függvényében változó lehet. Ha viszont nem bírunk magunkkal és a bennünk élő szörnyeteggel, rengeteg speckó vámpírképesség birtokába juthatunk, amelyeknek főleg a harcok során vesszük hasznát. Ezek közül az egyik legjobb az volt, mikor egy gyengébb jellemű fickót a puszta akaratunkkal rákényszerítettük, hogy kövessen minket egy kevésbé forgalmas sikátorba, ahol aztán békésen elfogyaszthattuk. A harapásnál egyébként halljuk az áldozat utolsó gondolatait, ezzel is erősítve az érzést, hogy nem névtelen rongybabákat harapdálunk.
Mivel vámpírok vagyunk, kizárólag éjszaka fogunk tevékenykedni, de nem lesz időlimit. Ez azt jelenti, hogy nem fog sürgetni minket a játék, nyugodtan mászkálhatunk, ismerkedhetünk majd a várossal. Akkor mehetünk pihenni, amikor mi akarunk, de a fejlesztők elárulták, hogy nem lehet egyetlen éjszaka alatt teljesíteni a sztorit, mert az néhány ponton kényszeríteni fog, hogy aludni menjünk. A tetteink következményeit is így nézhetjük majd meg. Ugyanakkor nem lesznek jó vagy rossz döntések, csak A és B döntés, ami sokat javíthat az újrajátszási faktoron. A Vampyr a bemutatón kifejezetten szépnek tűnt, mind az effektek, mind a modellek, karakterek és a környezet részletgazdag megvalósítást kapott. Remélhetőleg az optimalizációval sem lesz gond, akkor ismét egy remek játékot köszönhetünk majd a Dontnod csapatának PC-n, PlayStation 4-en és Xbox One-on egyaránt. ■

Vampyr
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Vampyr

hozzászólások (2)

szbszig
szbszig 2016.08.24. 03:39
A hangulat és a sztori ígéretes. Ezt a minden második sarkon van egy újratermelődő, csavargókból verbuvált önkéntes vámpírvadász század, akiket le kell kaszabolni béna közelharcban, hogy teljen az idő feature-t viszont remélem, nem gondolták komolyan...
Lilithn
Lilithn 2016.08.24. 13:11
Pedig nagy reményeim voltak ebben a játékban. Kicsit csalódott vagyok.:-((
ajánlott olvasnivaló