Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

gamescom 2018

Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!

Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!

A Santa Clara-i cég felkavarta az állóvizet a VGA-piacon: íme a valósidejű sugárkövetés!

2018.08.21. 22:10 | szerző: Sityi | kategória: gamescom 2018

Kölni különítményünk, azaz GeryG és Dino szervezési káoszról számolt be az NVIDIA GeForce Gaming Celebration rendezvénye kapcsán. Az este 6 órai kezdés előtt már több mint egy órával a helyszínen voltak, de a szervezők össze-vissza küldözgettek már mindenkit a helyszínen, az előzetes sajtóregisztráció ellenére nem jutott mindkettőjüknek megfelelő sajtóbelépő, ami aztán később is okozott kisebb nehézségeket, de végül csak bejutott mindenki, és 20-25 perc késéssel megkezdődött az esemény, amelynek nagy részét az NVIDIA alapító-elnöke, Jensen Huang tartotta.

Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!

3 kártya került bemutatásra, jó szokás szerint a felsőházból: a 2070, a 2080 és a 2080 Ti variánsokról hullott le a lepel. Természetesen az általános teljesítmény tovább növekedett, de az igazi újdonságot a sugárkövetéses képszámítás jelenti: a filmiparban ezt már régóta használják a számítógépes grafikai elemekhez, eddig viszont bődületes számítási teljesítmény kellett hozzá. Nos, ezt immáron az új RTX sorozat kártyáival nem is egy játékban otthon is élvezhetjük, ezzel növelve tovább a grafika realizmusát - tulajdonképp emiatt is váltott jelölést a csúcskategória: az RTX a ray tracinget jelöli. Olyan játékok támogatják már ezt a technológiát, mint a Battlefield V, a Shadow of Tomb Raider, a Metro Exodus, vagy az Assetto Corsa Competizione. A Metrónál az ablakon beszűrődő és a szobában szétszóródó fény realisztikusságára hívták fel a figyelmet, míg a Battlefield V-nél a hangsúlyt a tükröződések kapták - például az autó fényezésén megjelenő repülőgép vagy a villamos ablakán tükröződő dolgok (házfal, lángszóró stb.) a hangsúlyt. Azt azért nem árt figyelembe venni, hogy ez csak Windows 10-en, azon belül is az idén ősszel érkező frissítéssel lehet majd kihasználni, mert az hozza el a szükséges DirectX frissítést és bővítést.

Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!

A nagyjából egy órásra nyújt bemutatót követően a szomszéd teremben számos PC-n lehetett kipróbálni a fent említett játékokat, valamint a Hitman 2-t, a Resident Evil 2-t és az Assetto Corsa Competizionit. Az utóbbit egy magyarok által alapított - de Belgiumban üzemelő - cég szimulátorain, három monitorral, komoly pedállal és kormánnyal (volt, amelyik ülésnél MOMO kormány volt például).

Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!

Érdekesség, hogy a 2070 és 2080 jelölésű kártyák "mindössze" 8 GB memóriát kaptak, a 2080 Ti pedig 11-et. Árakat is közölt a cég, ezek rendre 499, 699 és 999 USD-ben lettek megállapítva; de (mondhatni szokás szerint) elérhetőek a Founders Edition verziók is, amelyek némileg gyorsabb GPU Boost órajeleket tudnak, az áruk pedig 599, 799 és 1199 USD. ■

Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!
Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!Az NVIDIA lerántotta a leplet az RTX 2080-ról!

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló