Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

Steam konkurenst indít az Epic Games

Steam konkurenst indít az Epic Games

Az Epic Games Store elsősorban a fejlesztők számára lehet vonzó platform, hiszen jóval több bevételt hagy majd a zsebükben, mint a Steam.

2018.12.05. 15:34 | GeryG | kategória: Üzleti

Ha PC-n akarunk játszani valamivel, akkor első körben a Steamen nézünk körül, hiszen hosszú évek óta ez a legnagyobb és legmegbízhatóbb (de ettől még nem tökéletes) online áruház. A Valve egész jól meg is él belőle, hiszen az itt árusított játékok után nem kevés %-ot tesznek zsebre ők is. Persze nem feltétlenül tetszik a fejlesztőknek, akik közül legutóbb a Thronebreaker: The Witcher Talest fejlesztő CD Projekt RED próbált meg kitörni alóluk. Összeálltak a GOG csapatával, hogy a Steamen kívül árusítsák a játékot, ám a premier után nem sokkal (lényegében egy-két héttel) belátták, hogy így aligha jutnak elégséges bevételhez belőle. Így a játék fel is került a Steam kínálatába.

Az Unreal és Gears of War játékokról, az Unreal Engine-ről és most épp a Fortnite-ról híres Epic Games egészen máshogy gondolkozik. Nem csak egy-két játékát szeretnék a Steam hatáskörén kívül elérhetővé tenni, hanem mindjárt készítenek inkább egy saját online áruházat. Az Epic Games Store-t egyenesen a Steam konkurensének szánják.

A koncenpciójuk szerint első körben a fejlesztőket szeretnék megnyerni maguknak, illetve a platformnak, hogy ott árulják játékaikat. Ezt elsősorban a bevételekkel igyekeznek elérni. Míg a Steamen általában a bevételek 70%-a jut el a fejlesztőkhöz és kiadókhoz, a maradék 30% pedig marad a Valve zsebében, addig az Epic Game Store esetében ez az arány 88%-12% lenne. A rajongókat pedig azzal csábítanák magukhoz, hogy az áruházban minden második héten ingyenessé válna egy játék.

A stúdió egyik alapítója, Tim Sweeney elmondása szerint a Fortnite hatalmas sikere után most érezték elérkezettnek az időt, hogy saját online platformot indítsanak a Steammel szemben. Emellett a GOG szerkesztőivel is folynak a tárgyalások, hogy a stúdió régi klasszikusai újra elérhetővé váljanak a rajongók számára. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (1)

Dilizs
Dilizs 2018.12.09. 09:44
Dec. 17-24 között igyen behúzható lesz a Subnautica!
ajánlott olvasnivaló