Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Microsoft

Kíváncsi vagy, mi lesz az Xbox Series X belsejében?

Kíváncsi vagy, mi lesz az Xbox Series X belsejében?

Közzétették a pontos technikai specifikációját a Microsoft masinájának.

2020.03.17. 12:07 | Dino | kategória: Konzol - Microsoft

Bár egyes elemzők a koronavírus kapcsán azt prognosztizálják, hogy csúszni fog mind a Microsoft, mind a Sony új konzoljának megjelenése, a Microsoft közzétette az Xbox Series X hardverének pontos specifikációját. Lássuk hát, mi fogja hajtani az amerikaiak eddigi legerősebb masináját!

A konzol lelke egy 8-magos, 3,8 GHz-en futó egyedi Zen 2 processzor, amely mellett egy 12 TFLOPS számítási teljesítményű, 1,825 GHz-en hajtott RDNA 2 GPU teljesít szolgálatot. Memóriából 16 GB GDDR6 kerül a dobozba. A tárhely a korábbi ígéreteknek megfelelően SSD lesz, amelyből egy 1 TB-os NVMe meghajtót építenek be, ez további 1 TB-os bővítőkártyával lesz növelhető, valamint USB 3.2-es csatlakozással külső meghajtót is lehet csatlakoztatni. Nem marad ki az optikai meghajtó, egy 4K UHD Blu-ray olvasó lesz az Xbox Series X-ben. A fentiekkel a 4K-s felbontásnál stabil 60 fps-t céloznak meg, de akár 120 fps is kipréselhető lesz belőle.
Összehasonlításul az előző generáció paramétereiből néhány fontosabb adat:

  • Xbox One X: 8-magos Jaguar CPU 2,3 GHz-en, 6 TFLOPS-os GPU 1,172 GHz-en, 12 GB GDDR5 RAM, 1 TB HDD
  • Xbox One S: 8-magos Jaguar CPU 1,75 GHz-en, 1,4 TFLOPS teljesítményű GPU 914 MHz-en, 8 GB DDR3 RAM, 500 GB/1 TB/2 TB HDD

Az SSD jelentősen lerövidült töltési időket eredményez, erről egy külön videót is közzétettek, összehasonlítva az XSX-et az X1X-szel. Az eredmény igencsak szembetűnő, az új gépen már közel 1 perce játszik az illető, míg a másik az indulásra vár.

Egy másik videóban pedig a Quick Resume funkciót prezentálják, amelynek lényege, hogy a játékokat ha felfüggesztjük, később minél gyorsabban ugyanonnan folytathassuk, ahol abbahagytuj - akár úgy is, ha közben több más programot is elindítottunk.

Az új konzolhoz új kontroller is dukál: az Xbox Series X mellé az új Xbox Wireless Controllert fogja adni a Microsoft. Mindenekelőtt változtattak a formaterven, hogy minél több kézmérethez passzoljon az új vezérlő. Lekerekítették a bumper gombokat, és kicsit csökkentettek a ravaszgomb méretén és ívén. A D-padet is átalakították az Elite kontrollerrel szerzett tapasztalatok alapján, valamint azt figyelve, hogy a játékosok hogyan használják ezt a részt. Az új megoldás egyfajta hibrid lett, amelyen a négy alapirány jól kiemelkedik, ugyanakkor átlóban is kényelmesen és pontosan lehet megnyomni. A D-pad közepe pedig egy kicsit jobban besüllyed, mint a korábbi Microsoft gamepadeknél.

Kíváncsi vagy, mi lesz az Xbox Series X belsejében?

Fontos volt még a kompatibilitás is: az új vezérlő az Xbox Series X mellett használható lesz Xbox One-nal is, és akár telefonunkkal is párosíthatjuk, ha az xCloudon keresztül játszanánk. Újdonságként került egy Share gomb is a kontrollerre, hogy kényelmesebb legyen screenshotot vagy videót készíteni, valamint megosztani azokat másokkal. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló