25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Mozi/film

Krimi helyett kelekótya

Írta: Dino

Még az is megunja néha a szakmáját, aki nagyon sikeres benne. John Grisham-nél valószínűleg nincs sikeresebb krimiíró. 1988 óta, amikor a Ha ölni kell megjelent, 15 krimit írt, melyekből a világ számos nyelvén eddig összesen 60 millió példányt vettek meg, és hetet közülük meg is filmesítettek: többek között A cég, A Pelikán-ügyirat és Az ügyfél is az ő írása alapján, az ő közreműködésével készült.
Bár Grisham továbbra is elsősorban krimiket ír, a főszerepben jogászokkal, tizenhatévnyi ijesztgetés és feszültségkeltés után elhatározta, kipróbálja magát más műfajban is: így született meg a Kelekótya karácsony, amely azt bizonyítja, az író egy-két tehetségét eddig titkolta: például azt, hogy kiváló humora van. Az viszont – Grisham eddigi pályáját ismerve – már egyáltalán nem meglepő, hogy ebből a regényből is film készült (Skipping Christmas, hazai bemutató: december 2.). A Kelekótya karácsony-ban egyetlen ügyvéd sem szerepel, se élve, se holtan.
– Tényleg furcsa volt ilyen regény írnom – vallotta be utólag a szerző –, és még furcsább volt a filmváltozat első tesztvetítését végigülni. Eddig mindig azért kellett drukkolnom, hogy néma csönd legyen a nézőtéren, hiszen az a növekvő feszültség jele. Most pedig minden csöndben eltelt másodperctől kétségbeestem: szerencsére a közönség hamar felvette a ritmust, és szétröhögték a filmet. Olyankor már csak az zavart, hogy ilyen zajban egy csomó jó mondatomat nem hallja senki sem.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!