Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mozi

Cannes elkezdődött

2005.05.14. 13:24 | Dino | kategória: Mozi

Szerdán este fél nyolckor 58. alkalommal is megkezdődött a világ legismertebb filmes találkozója: Dominik Moll Lemming című filmjével hivatalosan is megnyitotta kapuit a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, míg 21-én Martha Fiennes Cromophobia című filmjének világpremierjével véget nem ér. A kettő között 21 versenyfilmet vetítenek, melyet 97 ország 1540 nevezéséből válogattak ki, a hivatalos programokban összesen 23 ország 58 filmje kerül a nézők elé; megnézésükre több mint 1500 filmes szakember és vagy 7000 újságíró gyűlik össze a tengerparton.
Bár a művészmozik legismertebb nevei mind versenyben vannak idén (Wenders, Jarmush, Egoyan, Cronenberg és a többiek), a legnagyobb izgalommal várt előadás minden bizonnyal egy versenyen kívüli premier lesz: a világpremier előtt két nappal itt vetítik le először a Star Wars III. részét, a sith-ek bosszúja című filmet, mely azután májusban-júniusban a világ összes mozijának fő attrakciója lesz. A hatalmas biztonsági intézkedések mellett vetített szuperfilm főszereplői természetesen szintén meglátogatják a fesztivált, tavalyi művészfilmje, a Young Adam után Ewan McGregor mint Obi-Wan Kenobi tér vissza Cannes-ba, Samuel Jackson és Natalie Portman társaságában.
De itt lesz még Sharon Stone, Bruce Willis, Mickey Rourke, Juliette Binoche, Viggo Mortensen, Jessica Lange, Sam Shepard, Bill Murray, Tilda Swinton, Tommy Lee Jones, William Hurt, Ed Harris és még sokan mások. A filmvilág idén is Cannes-ban tölti a májust. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Forrás: IC Press

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló