Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

Végre ismét egy Star Wars játék, mely elé szívesen leül az ember akár órákra is.

2003.11.08. 00:00 | szerző: LeMon | Ismertető/teszt

Kicsit valószínűleg mindenkit meglepett a hír, mikor a LucasArts bejelentette, hogy hamarosan befejezi a Jedi Knight széria új epizódját. A gyors megjelenés annak volt köszönhető, hogy a régi GHOUL2-es, Quake III-as motort még egy kicsit átpofozták. Lehet, hogy többen is húzták a szájukat emiatt, de a fogadtatás pozitív volt.

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

A Jedi Academy immáron a Csillagok Háborújás FPS-sorozat negyedik tagja, ha beleszámoljuk a Dark Forcest is, ahol még se lézerkardot, sem az Erőket nem tudtuk használni. Az új részben viszont már a játék elején kreálhatunk magunkak fénykardot. Egy rendkívüli Jedi tanítvány, Jaden bőrébe bújhatunk, a régi főhős, Kyle Katarn pedig a tanárunk lesz majd Luke akadémiáján. Ami még újdonság, hogy játék elején karakterünket mi építhetjük fel. Nemek és több faj közül is választhatunk: ember, twilek, zabrak, rodian, kel dor. Megadhatjuk a bőrszínt, frizurát, hogy milyen ruhát viseljen, és természetesen a kardunk fénypengéjének a színét. Egyelőre sima egykezes, egypengéjű karddal indulhatunk, de ahogy fejlődik tudásunk a kalandok során, elsajátíthatjuk a dupla pengés és a két kardos fegyverforgatást is.

A történet azzal kezdődik, hogy a hajó, amivel az akadémiára mennénk, lezuhan. A szerencsétlenséget követően Rosh nevezetű társunkkal karöltve kell megküzdenünk az első akadályokkal. A fickó nagyon a haverunk akar lenni, de ha rajtam múlott volna, már az elején leütöm. Iszonyat egy alamuszi alak, ráadásul már ez elején lehet érezni, hogy fog majd még kellemetlenségeket is okozni nekünk. Szóval, mint két jó barát elindulunk a dzsungelen keresztül, hogy megtaláljuk Luke mestert és iskoláját. A küldetések amúgy nem okoznak túl nagy nehézséget, viszont annál izgalmasabbak és változatosabbak. Miután elvégeztünk egy gyorstalpalót az akadémián, nekivághatunk a kalandoknak. A küldetések a továbbiakban többnyire úgy épülnek fel, hogy – lévén Jediként segédkeznünk kell az Univerzum rendberakásában – először 5 küldetés közül kell választanunk, ahol a különböző világok ügyes-bajos dolgaira kell megoldást találnunk többnyire „agresszív véleménycserével”. Majd ha egy ilyen 5-ösből túl vagyunk legalább négyen, akkor jön a játék történetét előre vivő, 2-3 részből álló küldetés-sorozat, majd ismét egy választható 5-ös, és így tovább. A küldetések után kapunk egy-egy erő pontot, amelyet egy általunk választható képesség fejlesztésére fordíthatunk: ez lehet jó oldali is meg rossz oldali is egyaránt. Ha azt vesszük, hogy Kyle Katarn úgy szórja a villámokat, amit még Palapatine is megirigyelt volna, ne legyünk szívbajosak bevállalni a sötét oldal képességeit, úgyis mostanában olyan nézeteket terjesztenek az Akadémián, hogy ha jó célra használják a sötét oldal képességeit, akkor miért is ne. Az olyan alapvető képességek pedig, mint az Erő-ugrás, futás, stb. maguktól fejlődnek.

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

A küldetések nem csupán abból állnak, hogy lehenteljünk minél több ellent. Van, mikor egy homokkal borított bolygón lezuhant hajónk darabjait kell összeszedegetni úgy, hogy egy homokféreg bármikor feltörhet alattunk, akárcsak a Düne eposzban. Ellátogathatunk még a jeges Hoth bolygóra, ahol meglovagolhatjuk a Taun-Taunokat, vagy mint Tom Cruise a Mission Impossible első részében, egy száguldó űrvonat tetején szambázhatunk végig az esős Corellia felhőkarcolói között. De kipróbálhatjuk a swoop bikeot, amit Anakin használt a második epizódban, bár ezt a részt talán ki lehetett volna hagyni a játékból. Találkozhatunk több ádáz Rancorral is, amiknek kedvenc időtöltésük, hogy desszertnek is embereket zabálnak. (Egyik kedvenc küldetésem amúgy, mikor Boba Fett visszatér megakadályozni, hogy levegőbe repítsünk egy fegyver arzenált. Elég szívós a csávó megint, akár csak a Dark Forcesban, de megéri a küzdelem. – LeMon) Egy-két helyen azért több időt is el kell tölteni, mire az ember rájön a továbbjutás módjára, de alapjában véve nagyon jól eltalálták a pályák felépítését. Az pedig külön vicces, hogy míg a jó oldalon csak egy maréknyi Jedit sikerült kiképezni, a sötét oldalon annyian vannak, hogy az hihetetlen.

A játék története amúgy két gonosz nőci körül forog. Az első még az elején betört az akadémiára, és letöltötte Luke anyagait. A másik pedig egy újabb régi ismerős, Tavion, az előző Jedi Knightból. A két hölgyike ahol csak tud, keresztbe tesz nekünk, és mint kiderül, minden probléma mögött ők állnak. A lehetőség egyébként most is megvan arra, hogy a játék végén válasszunk a jó és a sötét oldal között. Ilyenkor csak a sztori menete változik meg, tehát ha a sötét oldalhoz csatlakozunk, akkor az utolsó nagy pályán jediket darabolhatunk. Egyébként annyira a játék végénél kell választanunk a két oldal közül, hogy érdemes visszatölteni, és megnézni a másik változatot is – másodszorra minden útközben felbukkanó mitugrászt hagyjunk faképnél, hiszen már úgyis tudjuk az utat, úgyhogy 5 perc alatt el is lehet jutni a végső összecsapásig.

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

Ami a fegyvereket illeti: nos, egy Jedi fegyvere mi más is lenne, mint egy lézerkard, vagy kettő. De azért az mégiscsak unalmas lenne, ha más fegyver nem került volna bele a játékba, úgyhogy az előző részből megismert gyilkolóeszközökkel újra találkozhatunk. Talán csak az alap lézerpisztoly külseje változott meg. Természetesen a sötét Jedik ellen nincs sok esélyünk más fegyverrel, bezzeg ellenünk azért elég hatásosan tudják alkalmazni ezeket a birodalmi felturbózott katonák. Ennek ellenére a mesterlövész puska mindig jól jöhet. Ami a kardforgatást illeti, szintén az előző rész hagyományait folytatva a kardo(ka)t nem csak egyféleképpen tarthatjuk magunk előtt, és különböző billentyű-kombinációkkal speciális mozdulatsorozatokat végezhetünk, amelyek egy része igencsak halálos lehet egy jól időzített pillanatban, másik részükkel viszont csínján kell bánni, mert bár látványosan össze-vissza kaszabolunk, a mozdulatsor alatt meglehetősen sebezhetőek vagyunk. Ezekre a kombinációkra most felesleges lenne kitérni, mert a játék belső helpjében (datapad) úgyis szépen leírtak mindent. Ha sikerül egy sötét Jedit elintéznünk, akkor az utolsó mozdulatnál Mátrix-szerűen körbeforog a kamera, ami meglehetősen látványossá teszi az eseményeket. De ha valakit ez idegesítene, ki is kapcsolhatjuk. Persze a legkönnyebb dolgunk akkor van, ha egy nagyobb szakadékot átugorva érkezik felénk Erőt használó ellenfelünk – egy kis Force Push, amíg még a levegőben van, és már mehetünk is tovább. Volt arra is példa utam során, hogy egy olyan hídon kellett végigmenni, amely tele volt sötét jedikkel. Force Grip jobbra, Force Grip balra és dobáltam le magam elől a nyavalyásokat mint egy tank.

A fentiekből kitűnik, hogy az előző részhez képest a játékmenetben hihetetlen nagy újdonságot nem várhatunk a játéktól. Természetesen az utóbbi két Csillagok Háborúja film nyomán a játékban is megjelent a két kard egy embernél, és a duplapengéjű kard. Amiben mégis többet kapunk, az a hangulat, ez ugyanis nagyságrendekkel jobbra sikeredett. Nagyon látványosak a különböző speciális kardmozdulatok, illetve a már említett kameramozgatások. A küldetések is meglehetősen változatosak, és még mindig találkozhatunk Birodalmi Rohamosztagosokkal. Az átvezető képsorok többnyire a játék grafikus motorját használják, de azért van egy-két külön renderelt rész is. A hangulatot tovább fokozza a jól vágott zene a klasszikus trilógiából – azt sajnos nem mondhatjuk már, hogy a Star Wars zenét elrontani nem lehet, mert azért arra is volt példa, de ez nem az az ismertető.

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

Természetesen apróbb hibák azért akadnak a játékban, mint például amikor a duplapengéjű kard egyik pengéjét kikapcsoltam, és az egypengéjű kard tartásának megfelelően magam előtt tartottam a kardot, majd rögtön vissza is kapcsoltam a másik pengét is, csakhogy fantasztikusan tehetséges főhősünk elfelejtett a kardtartáson változtatni, úgyhogy a másik penge szépen belefúródott... nos oda. De nem kell aggódni, Jaden tökös gyerek, úgyhogy az ilyen kis malőrök meg sem kottyannak neki. Ezen felül aztán nem is nagyon tudnánk komolyabb hiányosságot a játék szemére vetni.

Ami a többjátékos részt illeti, az elérhető játékmódok: öldöklés szabadon vagy csapatban, párbaj, ostrom és persze CTF. Többjátékos módban is teljesen testre lehet szabni a külsőt és a belsőt, vagyis a kinézetet és az erők elrendezését.

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

Mindent egybevetve a LucasArts legújabb játéka remek hangulatával végre ismét egy olyan Star Wars játék, mely elé szívesen leül az ember akár órákra is. ■

értékelés

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

Pozitívumok
  • Új kardforgatások
  • Új használható járművek
  • Remek hangulat
Negatívumok
  • Kicsit rövid
  • Régi grafikai motor
Minimális rendszerigény: Pentium III 450, 128 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya
9,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 10
Star Wars Jedi Knight: Jedi AcademyStar Wars Jedi Knight: Jedi AcademyStar Wars Jedi Knight: Jedi AcademyStar Wars Jedi Knight: Jedi AcademyStar Wars Jedi Knight: Jedi Academy
Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

hozzászólások (19)

Tzs2002
Tzs2002 2011.11.01. 17:15
valaki tudna segíteni? az a baj hogy amikor elinditom a star wars jedi knighit:jedi academit akkor ezt irja ki:glw_startopengl could not load opengl subsystem:-(,tudna valaki segíteni akkor a választ erre az email címre küldje:kalbir48@t-online.hu, addig is köszönöm:-).
Geonosis
Geonosis 2011.11.01. 20:10
azért leírom ide is. nálam is előfordulet ez a hiba.
http://connect.creativelabs.com/openal/Downloads/Forms/AllItems.aspx itt szedd le az oalinst nevű fájlt (ha windowsod van) és installáld. ha jól emlékszem, akkor ez nekem megoldotta a problémát.
nagy76
nagy76 2012.02.20. 15:08
NEKEM IS AZ OPENGL-T IRJA KI TUD VALAKI SEGITENI?:-((:-((:-((:-((
nagy76
nagy76 2012.02.20. 15:08
NEKEM IS AZ OPENGL-T IRJA KI TUD VALAKI SEGITENI?:-((:-((:-((:-((
dani1011
dani1011 2013.04.05. 15:47
NEKEM A JÁTÉKBA JASP HIBA VAN.
EZT ÍRJA KI BETÖLTÉSKOR:HIBÁT ÉSZlELT A JASP.:sick:
A VIDEÓ KÁRTYA NEM JÓ????
NEKEM EZ VAN:NVIDA GEFORCE FX 5200
ajánlott olvasnivaló