25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Heroes of Might & Magic V

Nyáron megjelenik a rajongók által várva-várt ötödik epizódja a fantasy stratégiának.

Írta: Blade Runner 6 hozzászólás

A Heroes of Might and Magic III az egyik legsikeresebb (és egyben az egyik legsikerültebb) fantasy stratégiai játék volt, még ma is sokan játsszák. Sajnos a sorozat fejlesztői a negyedik rész készítésekor már komoly pénzzavarban voltak, ezért elkapkodva, hibákkal tele került a piacra. Időközben a pénzzavar annyira súlyossá vált, hogy magát a fejlesztőcéget is felszámolták. Szerencsére a Ubisoft kiadó fantáziát látott a sorozatban és megvásárolta a játék jogait, így az ötödik rész új fejlesztők által (az orosz Nival Interactive), de a régi sorozat szellemében, gyönyörű háromdimenziós grafikai köntösben születik újjá. Előzetesünk a nemrég elindult bétateszt tapasztalatai alapján íródott.

Ami első pillanatban szembetűnő, az a grafika. A régi kétdimenziós látványvilágot szabadon közelíthető-távolítható, forgatható és dönthető, gyönyörű színekben tobzódó, élő világ váltotta fel. Szinte minden mozog: a szélben hajladoznak a fák, a vízimalom kereke forog, a tenger habos hullámai csapdossák a partot. A felszínes és első pillantásra jól látható különbségek ellenére rövid ismerkedés után kiderül, hogy a játék lényege gyakorlatilag megegyezik a HoMM III-éval. A kiadó a HoMM III sikerét szeretné megismételni, ezért azt a receptet követték (szerintem helyesen), hogy a HoMM III játékmenetét szinte 100%-osan, komoly változtatások nélkül vették át. Itt is összegyűjtjük a csapatainkat, vándorlunk és összeszedjük a szétszórt erőforrásokat (amelyek szintén megegyeznek a HoMM III erőforrásaival: arany, higany, kén, fa, érc, kristály), harcolunk az erőforrásokat védő lényekkel és végül az ellenfél hőseivel is megmérkőzünk.

A játék ezúttal is fordulónként zajlik, amikor befejeztük a hőssel a vándorlást és a városok menedzselésén is túl vagyunk, a következő játékoson a sor. Ez többjátékos módban értelemszerűen másik élő ellenfele(ke)t, egyjátékos módban pedig a mesterséges intelligencia által vezérelt játékos(oka)t jelenti. Vándorlás közben nemcsak erőforrásokat gyűjtögetünk, hanem a mintegy 50 különböző varázstárgy egyikét-másikát is megtalálhatjuk. A varázstárgyak a hősök tulajdonságait vagy képességeit emelik magasabb szintre. A tárgyak túlnyomó része állandóan hat, de a nagyon hatásos varázstárgyak egy része a használat során kimerül. A hősök a szokott módon a csaták során és persze a terepen itt-ott megtalálható tapasztalati oltároknál tapasztalati pontokat gyűjthetnek. A hős minél magasabb tapasztalati szinttel rendelkezik, annál hatásosabban vezetheti a csapatát a csatákban.

Maguk a csaták is nagyon hasonlóan zajlanak, mint ahogyan azt a III. részben megszoktuk. A játékos felállítja csapatait és elkezdi a harcot. A harc is fordulónként zajlik, a játékos megkapja egy-egy csapattag vezérlését, amelyet a lehetséges pozíciók egyikébe kell mozgatni, és amennyiben alkalom nyílik rá, támadást kezdeményezni. Ekkor látjuk az egyetlen komolyabb változást: a kamera ráközelít a harcoló felekre, és közelről látjuk a szépen animált csatát. A csata végén a kamera visszavált a harcmező-nézetre, és a játék folyik tovább. A hős közvetlenül nem vesz részt a csatában, hanem a „partvonalról” (vagy mondhatjuk, a háttérből) támogatja csapatát.

A játék lényeinek, fajainak jó része ismerős lesz a HoMM III veteránoknak, de azért egy-két újdonsággal is meg kell majd barátkozniuk. A béta verzióban hat fél szerepelt, ez valószínűleg a kiadásig már nem fog változni. A hat oldal mindegyike 7-7 lényt sorozhat be a seregébe, így a játékban összesen 42 különböző lénnyel játszhatunk. A lények mindegyikét még tovább is fejleszthetjük (ezzel gyakorlatilag megduplázzuk a rendelkezésünkre álló egységek számát oldalanként 14-re), így egyre ütőképesebb sereget toborozhatunk a hősök számára.

A hat oldalról a fejlesztők már fellebbentették a fátylat, konkrétan tehát az alábbi egységek kerültek a játékba:
Haven: A fény lovagjai. Egységek: paraszt, íjász, lovag, griff, pap, lovas, angyal. Ez az oldal főleg a nyers erőre támaszkodik.
Inferno: A káosz urai. Egységek: imp, démon, pokolkutya, nőstényördög (succubus), pokolparipa, elátkozott lélek, ördög. Keverten használja az erőt és a pokoli varázslatokat.
Dungeon: A sötét elfek. Egységek: felderítő, vérnővér, minotaurusz szolga, sötét lovas, hidra, árnyboszorkány, árnysárkány. Főleg az erőre támaszkodnak, a többi oldalhoz képest kevesebb, de erősebb egységet vetnek a harcba.
Necropolis: A halottigézők. Egységek: csontváz, zombi, szellem, vámpír, pióca, kísértet, csontsárkány. Elsősorban a nyers erőre támaszkodnak, de sok egység immunis különböző támadási fajtákkal szemben. Sok és olcsó egységet vetnek a harcba.
Sylvan: Az erdei elfek. Egységek: pixie, kardtáncos, vadász, druida, egyszarvú, élőfa, zöldsárkány.
Academy: A varázslók. Egységek: gremlin, kő vízköpő, vasgólem, mágus, dzsinn, rashkasa rani, kolosszus. Ez az oldal kifejezetten varázslatokra támaszkodik.

Az egyetlen része a játéknak, amivel kissé nehezen barátkoztam meg, és továbbra is nehézkesebbnek tartom, mint a III. részben alkalmazott megoldást, az a város és a csapat építése. A háromdimenziós megjelenítés itt inkább akadály, mint segítség, a megfelelő épület kiválasztása elég körülményes. Ha egy épület például jelenlegi kameraálláshoz képest a város másik oldalán van, akkor előbb 180 fokban körbe kell tekerni a kamerát a túlsó oldalra, ha az adott épületet szeretnénk elérni.

A tesztelt béta verzió elég stabil volt már, ennek ellenére néha lefagyott és előfordultak kisebb-nagyobb grafikai hibák is. Valószínűleg a béta állapotnak tudható be, hogy a játékmotor teljesítményével is akadtak gondjaim (néha kissé szaggatott), pedig a gép elég erősnek mondható (AMD64 3500+, 1 GB RAM és ATI X800XL 256MB). Szerencsére a kiadó meghallotta a rajongók panaszait, és a játék kiadását egy időre elnapolta, így a fejlesztők elegendő időt kaptak arra, hogy a kisebb hiányosságokat pótolják és a játék hibáit is kiküszöböljék. (No meg a játékmotorra is ráfér egy kis optimalizálás.) Így már szinte biztosra vehető, hogy a harmadik rész sikere meg fog ismétlődni az ötödik résszel is. Alig várom már, hogy a végleges verziót a kezembe kaparinthassam. :-)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Heroes of Might & Magic V

Platform:

Fejlesztő: Nival Interactive

Kiadó: Ubisoft

Forgalmazó: seven m

Megjelenés: 2006. nyár

Minimális rendszerigény: Pentium IV/Athlon 1,5 GHz, 512 MB RAM, 64 MB-os DirectX 9.0 kompatibilis videokártya (GF4MX nem támogatott), 2 GB HDD, 4xDVD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Afti
Afti [1]
hali. tudna nekem vki segíteni a heroes armageddons blade-el kapcsolatban? A kérdés: h3 telepítem az ok, jön a kiegészítés az armageddons blade (cd-t beteker és leolvassa a rendszerinfot és itt van a baj) kiírja a "cpu typeand speed"-re azt hogy failed. De miert??? Ha ujrateszem az xp-t akkor nem irja ki de ha már nem uj xp-re teszem ahol már vannak fenn progik akkor ezt csinálja. Mitől? Milyen progi kavarhatja meg (amitől a cpu-m 133MHz-ről lemegy 113MHz-re)?
Blade Runner
Blade Runner [3128]
De van update is. :) Említettem is az előzetesben.
elaccy,
Bocs igazad van, tényleg csak 6 oldalt soroltam fel, mert csak annyi van. Ha nagy leszek megtanulok számolni. :)
Zizz
Zizz [892]
Jah-jah, mi van a Lápvárral? A Wyvernnel, meg az óriásszúnyoggal, a Gnollal és többiekkel? A Bástyavár (itt erdei elfek) után a kedvenceim voltak
Szekuj
Szekuj [311]
De igen... van upgrade... angyal >>> arkanyal stb.
megvan a beta verzio...
Na nem mintha kotekedni akarnek de csak 6 nep van felsorolva... hol hetedik???:-D
MagicMoment
MagicMoment [17778]
rofl.
kb nincs upgrade?
angel > arcangel?
ne mááár :(
gold dragon > BLACK DRAGON :P :D:D:D
:(
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (6 db)