Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Sims Hajótörött Krónikák

A Sims krónikák sorozat harmadik tagja egy trópusi szigetre kalauzol.

2008.07.17. 00:00 | szerző: Playbahnosh | Ismertető/teszt

Már korábban találkozhattunk a The Sims sorozat mellékágaként létrejött Krónikákkal, amelyben két kisvárosi fiatal szappanoperaszerű kalandjait játszhattuk végig. Most viszont egy teljesen más, a Sims szériában újdonságnak számító helyszínre, egy félreeső trópusi szigetre kalandozunk el.

The Sims Hajótörött Krónikák

A történet karakterfüggetlen, a Kertvárosi krónikákkal ellentétben itt nem személyre szabott a sztori, így akár a saját magunk által kreált simmel is partra vetődhetünk. A történet szerint az városi életet megunt, magányos karakterünk befizet egy párkereső utazásra egy trópusi paradicsomba, de a hajó zátonyra fut és elsüllyed. Hősünk egy elsőre lakatlannak tűnő szigeten ér partot, ahol rögtön el is kezdődik a játék. Első dolgunk az élelem- és nyersanyagszerzés, majd valamiféle menedék készítése. Foghatunk halat kihegyezett karóval, szedhetünk trópusi gyümölcsöket, és még a főzőcskézés örömeiről sem kell lemondanunk, ha sikerül tüzet gyújtani. Miután a lehetőségekhez képest kényelembe helyeztük magunkat, elindulhatunk felfedezni a szigetet, más túlélőket, őslakosokat keresni, kalandozni. Az előző rész oltári sablonos, szappanoperaszerű sztorija után a Hajótörött krónikák meglepően fordulatos és izgalmas történettel rendelkezik. Végigkövethetjük hősünk történetét, ahogy elkényelmesedett városi ficsúrból dzsungelharcossá és kalandorrá válik. Csak néhány címszó: ősi civilizáció, totem, bennszülöttek, háborús veterán, kincs, vadállatok, Spaulding stb. A feladatok és a különböző elemek remekül beleillenek a simses környezetbe, így most végre nem fogjuk (annyira) erőltetettnek érezni a dolgokat.

A változatosságra sem lehet panasz. Szinte egy teljesen új játékot kapunk a Hajótörött krónikák személyében. A motor a régi, de minden más új. Több száz új berendezési tárgyat, épületet, ruhát, kiegészítőt és egyéb cuccot zsúfoltak a játékba, így a régi játékosoknak is szinte újra fel kell fedezni a világot. Hatalmas! Ráadásul a játék dinamikája is sokat változott. Mivel nincs pénz, ezért itt a nyersanyag a "fizetőeszköz". Ebből szerzünk új cuccokat a túléléshez, kereskedhetünk és építkezhetünk. Emellett a kaja második legfontosabb, ugyanis a beszerzett alapanyagok milyenségétől is függ, hogy mit tudunk esetleg főzni belőlük. Munkát most is vállalhatunk, persze egy kicsit más formában. Mehetünk gyűjtögetni, vadászni vagy craftolni. A fizetségünk ebben az esetben némi kaja és nyersanyag. Persze itt is megmászhatjuk a ranglétrát, így egyre kevesebbet dolgozunk majd egyre több cuccért. De nem kell feltétlenül a munkára hagyatkoznunk, ugyanis körbejárva a szigeten saját magunk is kukázhatunk ezt-azt, fát vághatunk, gyűjtögethetünk, így tulajdonképpen kiválthatjuk a munkát... egy darabig. Összefutunk majd pár igen fura alakkal, állatokkal és emberekkel egyaránt. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a játék tele van különböző filmre és könyvre vonatkozó utalásokkal, mint például Tom Hanks Számkivetett c. filmje (Spaulding ;) ), A Legyek Ura, Robinson Crusoe és még sokan mások. Elég sok homlokcsapkodós (D'oh!) humorforrást találunk majd játékban, szóval a szórakozás garantált.

The Sims Hajótörött Krónikák

Persze a legfőbb célunk valami úszó alkalmatosságot építeni, és mihamarabb hazajutni. A tutajt már elég korán elkezdhetjük építeni, de néhány alkatrészt csak a sztori előrehaladtával kapunk csak meg, így effektíve végig kell tolni a játékot, ha el akarjuk hagyni a szigetet, de ezt amúgy is megtennénk, szóval ezzel nem lesz probléma. Természetesen a Sims játékokban nincs olyan, hogy "végigtolni", így hajótöröttet is addig játszunk, amíg kedvünk tartja. Családot alapíthatunk és maradhatunk a szigeten, vagy elkezdhetjük a játékot teljesen szabad módban is, és akár többedmagunkkal is partra vetődhetünk, így már nekünk kell boldogulni és nincs sztori.

A grafikáról most sem tudok érdemben nyilatkozni, ugyanis nem változott semmit, viszont egy teljesen szokatlan és újszerű környezetet kreáltak a fejlesztők, ami meglepően szépre és hangulatosra sikerült. Nem hittem volna, hogy egy dzsungelt vagy egy tengerpartot ilyen szépen meg lehet csinálni a Sims 2 motorjával, így kellemesen csalódtam. Well done, srácok. A történet az előző részhez képest igencsak összetett és változatos, az NPC-ket is elég rendesen kidolgozták, a kis átvezető mozik pedig nagyot dobnak a hangulaton. Persze a játék ettől függetlenül kicsit szájbarágós lett, de ezt nem róhatjuk fel neki, mert széles korosztálynak készült.

The Sims Hajótörött Krónikák

Mindent összevetve, a Hajótörött krónikák eddig a legjobb és a leghangulatosabb rész a Sims krónikák sorozatban, rengeteg újdonsággal és átdolgozott játékmenettel. A történet, a helyszín, az új cuccok garmadája mind tökéletesen összeillik. Aki teheti, próbálja ki! Nem fog csalódni! ■

The Sims Hajótörött KrónikákThe Sims Hajótörött Krónikák

értékelés

The Sims Hajótörött Krónikák

Pozitívumok
  • Új környezet
  • Rengeteg új cucc
  • Átdolgozott játékmenet
  • Frankó történet
Negatívumok
  • Öregedő grafika
  • Kicsit bugos
Minimális rendszerigény: 1,8 GHz-es processzor, 512 MB RAM (Vista esetén 1 GB), 8xDVD-ROM, 32 MB-os, T&L támogatású videokártya (notebook típusok is)
8,5
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 9
The Sims Hajótörött Krónikák
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Sims Hajótörött Krónikák

hozzászólások (9)

Gerry
Gerry 2008.07.18. 18:18
Ezt úgy hívják, hogy jól prosperáló üzleti vállalkozás, és remekül bevezetett márkanév. Az EA meg nem olyan szemérmes mint a Blizzard (enyhe képzavar persze, az egyik kiadó, a másik fejlesztő), hogy csakis a legkiválóbb termékeket adják ki. Igénye pedig milióknak van a Sims-re, s az egyszerű piaci folyamatok mellett tudni kéne megérteni azt is, hogy a játékipar jobbára nem egy intellektuális műfaj ;)
Playbahnosh
Playbahnosh 2008.07.19. 05:00
Ez azért egy kicsit erős volt. A Sims nem véletlenül a világ legnépszerűbb játéksorozata. Nem az EA érdeme, nem a jó marketing teszi vagy a hype. Egyszerűen minden korosztályt vagy nemi hovatartozást mellőzve képes szórakoztatni. A Simsre azt mondani, hogy szar, az olyan mintha a pizzára mondanád, hogy szar, csak azért mert több milliárd ember szereti.

Lehet azt mondani a Simsre, hogy fejőstehén, meg hogy "rókabőr" és gyermeteg, de mégis ott van minden toplista élén, és nem azért mert annyira szar. Nem egy Gears of War vagy Mass Effect, de akkoris szórakoztató. Most aztán meg lehet engem bélyegezni mindenféle unintelligens marhának, de néha akkor is jókat szoktam szórakozni vele.... :-P
Hofi
Hofi 2008.07.19. 19:55
"nem egy intellektuális műfaj" Tökéletesen egyetértek ;-)
Hofi
Hofi 2008.07.19. 20:10
Ha neked tetszik hajrá! Nem akartam a gyermeki lelkivilágodba gázolni. Az EA már nagyon régóta csinálja ezt a rókabőr marketinget. A Sims 1-el kezdte és a 2-vel folytatta. Aztán még elég sok játékuk ilyen. Pl. Fifa, NFS. Ezekben is nagyon kevés újítást fedezni fel. A Blizzard a mintapéldánya a mai csúcsnak. Ők ritkán csinálnak rókabőrt. Ha meg igen, akkor is nagyon jó újításokat csinálnak. Pl. A Warcraft 3 szenzációsra sikerült. A Frozen Throne kiegészítő meg még jobb lett mint az alapjáték. Egyszerűen fenomenális. Én maradok az idézőjelben "értelmesebb" játékoknál.
U.R.H.
U.R.H. 2008.07.20. 14:50
Nem magával a simsel van baj, hanem azzal, hogy direkt úgy készítik az alapjátékot, hogy szar se legyen benne. Ezeket meg majd a hatalmas mennyiségű kiegekkel pótolják. És ez benne a jó üzleti fogás.

Én sose játszottam sims kiegekkel egyedül a house partyval még az első résznél.
De lehet, hogy ezt is ki fogom próbálni, mert látok benne fantáziát és nem csak annyit, hogy egy valag új ruha, tárgy meg mittom én mi, azért hogy lehúzzák az embert pénzel.
ajánlott olvasnivaló