25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

A Samsung újdonságai az IFA kiállításon

LCD és plazma tévék minden méretben és mennyiségben.

Írta: Dino

Az augusztus végén megrendezett IFA-n a berlini vásárközpont egyik teljes pavilonját a Samsung töltötte ki. Belépve a látogatók rögtön szembesültek a fő trenddel: egy óriási falnyi LCD- és plazmatévé fogadta a beáramló tömeget – no meg egy elegáns, nagyestélyibe öltözött hostess. Személy szerint pont belefutottam a magyar iroda képviselőibe is, akik segítőkészen körbevezettek a hatalmas területen, kiemelve a főbb újdonságokat.

A Samsung újdonságai az IFA kiállításon

Szembetűnő tendencia, hogy a gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a designra. Ezt mutatja a Samsung Crystal Design koncepciója is. A gyártó sikeres Bordeaux sorozatából 9 millió darabot adtak el világszerte, így célul ennek a sikernek a megdöntését tűzték ki. A bordó árnyalatú káva a szélén áttetszőbe megy át, valóban igen elegáns megjelenést adva a televíziónak. A 8-as sorozat 40, 46 és 52 hüvelykes Full HD LCD TV-kből áll, melyek mindössze 44,4 mm vastagságúak. A 100 MHz-es megjelenítőkben a Motion Plus technológia minimalizálja a gyors képmozgás során fellépő utánhúzást, nem az 50 Hz-es jelet duplikálva, hanem megfelelő eljárással számolva ki a köztes képkockákat. A felső kategóriát jelentő 9-es sorozat 46 és 55 collos képátlójú tévéiben a Smart LED háttérvilágításos rendszer gondoskodik arról, hogy az elérhető legmagasabb kontrasztarány mellett is igazán fekete szín jelenhessen meg. A LED háttérvilágítást a készülék csak a szükséges helyeken kapcsolja be, ezáltal egyúttal a fogyasztást is csökkentve.

A Samsung újdonságai az IFA kiállításon

Az LCD televíziók között mutatták be az egyik legvékonyabb ilyen típusú kijelzőt: a 2009-ben megjelenő, 52 hüvelykes új típus mindössze 2,5 centi vastagságú. Emellett volt látható a QFHD, azaz négyszeres Full HD felbontású 82 collos LCD TV, mely 2160*3840 pixellel nyújt részletes képet – feltéve, hogy megfelelő jelforrás áll rendelkezésre. Az IFA-n mutatta be a Samsung az első 200 Hz-es LCD TV-ket is, melyek 40, 46 és 52 hüvelykes képátlóval lesznek elérhetőek. Az 50 Hz-es jel négyszeresre növelésével még élesebb képet tudnak elérni, természetesen megfelelő interpolációs eljárások segítségével. Tévék terén a legifjabb technológiát az OLED kijelzők képviselik – a Samsung 2010-re tervezi saját gyártású paneljeivel a tömeggyártást. Ezek a képernyők akár 1 millió az egyhez kontrasztarányt is biztosítanak, 550 cd/m2 fényerősség mellett.

A Samsung újdonságai az IFA kiállításon

Még egy bekezdés erejéig a tévéknél maradva meg kell említeni a többi különlegességet is. Bár alapvetően a Crystal Design is minimalistának nevezhető, az Armani televízió még inkább az: egyszerű szögletes fekete kávájú készüléket vehetnek a divatrajongók otthonukba. Az LCD shutteres megoldással működő 3D képmegjelenítés nem számít igazán újdonságnak, 8 évvel ezelőtt például két ilyen terméket is bemutattunk (az egyik ASUS videokártyához járt ilyen szemüveg, illetve egy kevésbé ismert távol-keleti gyártó termékét is kipróbáltuk). Azonban közös volt ezekben, hogy eddig mind a számítógép monitorjához kapcsolódtak. A Samsung újra elővette ezt a technológiát, és amellett, hogy egy autóversenyt lehetett kipróbálni, egy sárkányos film is prezentálásra került a kiállításon. Egy kérdéssel sikerült a gyenge pontra is rátapintanom: igazából nem nagyon vannak még ilyen 3D-s műsorok, melyek elősegítenék a technológia terjedését. Látható volt ugyanakkor egy olyan 3D televízió is, mely szabad szemmel is egyfajta 3D hatást nyújtott, de egyelőre ezt se lehet széles körben alkalmazni. Újdonságot jelentenek még tévék terén, hogy egyre több készülék kínál beépített tartalmat, vagy extra bemeneti lehetőséget. Így például érkeznek készülékek receptkönyvvel és mesékkel (magyar nyelven nem számíthatunk ilyenre), de akár más szöveges információkat, például RSS feedet is küldhetünk rájuk, melyek például futófeliratként jelennek meg.

A Samsung újdonságai az IFA kiállításon

A kiállításon látható volt a Samsung aktuális mobiltelefon-választéka is, köztük az iPhone vetélytársául hadrendbe állított Omnia i900. Az okostelefon 8,1 centis érintőképernyővel rendelkezik, 8 GB beépített memóriája akár plusz 16 gigás memóriakártyával bővíthető, a beépített kamerával pedig 5 megapixeles képek készíthetők. A mobilrészleg mellett pedig az MP3 játszókat is ki lehetett próbálni, a kavics alakú S2-től a videót is játszó S3-on és az USB végű, így pendrive-nak is egyszerűen használható U4-en keresztül a 2,7 collos kijelzőjű Q1-ig. Az S2 designját tekintve tényleg egyedi, a vitrinbe helyezett kavicsok között szinte elvesztek a fényes MP3-játszók. 1 és 2 GB kapacitással, ötféle színárnyalatban (fekete, fehér, piros, zöld és lila) jelenik meg, nyakba akasztható fülhallgatóval. Az S3 tizenkétsávos hangszínszabályzót kapott, de emellett 3D hangzás és bass boost beállításokkal is módosíthatunk a hangon. Az MP3- és videolejátszó beépített FM rádióval 2, 4 és 8 GB-os változatban kapható. A 4 és 8 GB memóriájú verzióban boltokba kerülő Q1 szintén egy teljes multimédia készülék: MP3 mellett MPEG4 és WMV videók, valamint JPEG, GIF, PNG és BMP képek jeleníthetők meg kijelzőjén. 30 órányi zenelejátszásra vagy 4 óra filmnézésre van lehetőség rajta egyetlen feltöltéssel.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
 • A Samsung újdonságai az IFA kiállításon
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!