Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

Homestar Runner rajongók, egyesüljetek!

2009.04.04. 00:00 | szerző: Playbahnosh | Ismertető/teszt

A point & click és szöveges kalandjátékok aranykora már nagyon régen véget ért, és a rajongóbrigád (még a Sierra Adventures és Lucas Arts korszakból) is már bőven a második X-et tapossa, ha nem a harmadikat. Viszont a "nyú dzsenörésön" FPS és RPG-hegyek között is néha felbukkan egy-két gyöngyszem, ami, ha csak egy kis időre is, de visszarángat a kalandjátékok színes világába. A Sam & Max és a Wallace & Gromit sorozatokat is jegyző Telltale Games egy újabb remekművet produkált nekünk.

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

Az újdonsült Strong Bad sorozat első évadja befejőzött, amelynek az első részéről anno írtam is, így a háttérsztorit most nem írom le mégegyszer, aki szeretné, elolvashatja az első rész bemutatóját. Aki teheti, látogasson el a Homestar Runner oldalára, főleg akkor, ha játszani akar a játékkal. Most viszont nézzük, mit kaptunk kézhez ebben az évadban... "Previously on twenty-four Strong Bad:"

A sorozat első része, a Homestar Ruiner, még tavaly szeptemberben debütált, ebben mutatkoztak be a karakterek és a játék világa a nagyközönség számára. Ebben a részben Strong Bad és Homestar harcát izgulhattuk végig, amint a "Háromévenkénti Free Country-i Verseny a Verseny Végéig"-en küzdenek az első helyért, majd utána Strong Bad ügyködését azon, hogy eltávolítsa Homestart a lakásából. Bemutatkozó résznek nagyon is jó lett, ezen felül jónéhány új rajongót is szerzett a HR világának. A grafika olyan volt, amilyen, de kalandjáték lévén tökéletesen megfelel, ahogy a 8-bites zenék is.

A második részben Strong Bad szembesül King of Town új e-mail adójával, amitől totál begurul és szakadár mozgalmat hirdet Free Country, USA városában. A Szabad Strong Badia mozgalom (ami az epizód címét is adja, Strong Badia the Free) odáig fajul, hogy polgárháború tör ki, és a város több részre szakad. Miután Strong Badet kijuttattuk a házi őrizetből, rajtunk a sor, hogy újra egyesítsük a szétszakadt világot a szabad Strong Badia zászlaja alatt, ami nem kis kihívás. Ebben a részben új helyszínekre is ellátogatunk, mint King of Town vára, és új minijátékokat és gyűjtögetnivalókat is kapunk, amivel elüthetjük az időt.

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

A harmadik epizód a Baddest of the Bands címet viseli, amelyben a helyi bandák csatájában kell részt vennünk. Nem utcai bandák, hanem zenekarok, mielőtt valaki félreérti :-). Rajtunk a sor, hogy Strong Badet és csapatát feljuttassuk a rocksztárság csúcsára. Azonban több helyiekből verbuválódott banda is benevezett a csatára (amelynek zsűrije a híres Limozeen glamrock együttes webkamerával felszerelt papírtáblája), így egy kis tervezgetés és szabotázs is szerepel a végrehajtandó feladatok között. A cél: feltörni a legbrutálabb metálzenekarral, ami valaha létezett, megrendezni a legnagyobb színpadi show-t a világon, megnyerni a versenyt és elvinni a főnyereményt. MÖTÁL! \m/

A negyedik részben a filmipar kapja a főszerepet, pontosabban Strong Bad és Coach Z közös produkciója, a Dangeresque 3 forgatásának levezénylése. Filmet fogatni nem egyszerű dolog, főleg ennyi féleszű karakterrel és barkácsolt, maszek felszereléssel. Élvezeti értékéből viszont semmit sem veszít a dolog, annak ellenére, hogy egy hokiütőre szigetelőszalagozott kamerával forgatták :-). Minden jelenetet nekünk kell leforgatni, hogy a lehető legbrutálisabb akciófilm kerekedjen a végére. Persze, ahogy a HR világában lenni szokott, minden visszafelé sül el, és nekünk kell megmenteni a filmet a biztos bukástól. Izgalmas történet, agyrohasztó poénok tömkelege és rengeteg nevetés garantált. Ráadásul megint kapunk egy csomó új minijátékot és gyűjtögetnivalót.

Tudja valaki, hogy kell kinyírni egy sárkányt? Ez ugyanis az ötödik és egyben évadzáró rész témája (sok minden más mellett). Az 8-bit is Enough epizódban elszabadul a pokol. Trogdor, a sárkány(szerűség) kiszabadul a játékgép fogságából, és tombolni kezd Free County városában. Strong Baden, és persze rajtunk a sor, hogy megállítsuk Trogdort és a világba beszivárgott egyéb 8-bites játékok karaktereit, és megmentsük a környéket a pixeles pusztulástól. Ebbe a részbe mindent bedobtak a készítők, és nagyon jóra sikeredett, tele sok ötlettel, fergeteges humorral és akcióval. Aki otthon van a HR világában, szinte minden fontos mérföldkövet viszont fog látni.

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

A grafika nem nagyon változott az évad folyamán: pasztellszínek és egyszerű, vertex-shadelt rajzfilmkarakterek 3D-s környezetben. Nincs túlcicomázva, ezért gyakorlatilag minden gépen elfut, ami manapság használatban van. A hangok és párbeszédek nagyon jól sikerültek, remekül tükrözik a világ hangulatát, a zene pedig tükrözi a 8-bites életérzést, amit valamikor az előző évtizedben elhagytunk az úton. Játszhatóság szempontjából teljesen oké a játék, egyszerű point & click téma. Aki játszott már életében kalandjátékkal, azok egyből otthon érzik magukat, de a tapasztalatlanabbaknak (nehéz szó :-)) sem lesz gondjuk vele. Néhány helyen el lehet tévedni, és nem mindig egyértelmű, hogy merre kell továbbenni, de kis kísérletezéssel könnyen rá lehet jönni mindenre, játékgyilkos elemek nincsenek. Olyan sok nem is nagyon lehet, ugyanis elég rövidek az egyes részek, egy bő délután alatt végig lehet tolni őket, az egész évadhoz is elég egy hétvége. Ez egyrészt jó, mert nem unjuk el magunkat, másrészt meg sajnálatos, mert hamar vége a mókának.

Apropó móka... A humor egyszerűen fergeteges. Az idióta szóviccek garmadája, a szürreális és agyament poénok tömkelege, amit csak Mike és Matt Chapman agya képes megtermelni. (Itt tenném hozzá, hogy az angoltudás elengedhetetlen, ugyanis a poénok nagy része egyszerűen lefordíthatatlan más nyelvekre.) Aki vevő az ilyenekre, garantáltan végig fogja röhögni az egész évadot. Aki még nem találkozott a sorozattal, azoknak ajánlom figyelmébe ezt a kis videó-szösszenetet, amelyet a Telltale oldalán találtam. Itt látható, hogy a készítőknek is van önkritikája és humorérzéke :-). Egyébként az oldalon fellelhetőek még egyéb fullvigyor videók is, a Behind the Bad sorozat, amely a játék devblogjaként funkcionál.

A Strong Bad sorozat első évadjáról csak egy dolgot tudok mondani: nagyszerű! Lehet, hogy grafikailag nem ér fel a manapság kiadott játékokhoz, viszont mindezt bőven bepótolja a humorfronton. Aki szereti a kalandjátékokat és a röhögést, azoknak kihagyhatatlan. Kíváncsian várjuk a második évadot. ■

Strong Bad's Cool Game for Attractive People
Strong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive PeopleStrong Bad's Cool Game for Attractive People

értékelés

Strong Bad's Cool Game for Attractive People

Strong Bad's Cool Game for Attractive People
Pozitívumok
  • Homestar Runner
  • Fergeteges humor
  • Alacsony gépigény
Negatívumok
  • Kissé kietlen grafika
  • Rövid epizódok
Minimális rendszerigény: 1,5 GHz-es processzor, 256 MB RAM, 32 MB-os, DirectX 9 kompatibilis videokártya
Ajánlott konfiguráció: 512 MB RAM, 64 MB-os videokártya
6,5
grafika 5
hangok 6
játszhatóság 7
hangulat 8
Strong Bad's Cool Game for Attractive People
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Strong Bad's Cool Game for Attractive People

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló