Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Z520 és Z320 hangszórók

A szeptemberben érkező új széria exkluzív tesztje.

2009.07.14. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Nem sok választási lehetőségük volt eddig azoknak, akik a Logitech palettájának felső szeletéből szerették volna kiválasztani sztereó hangszórójukat, ha a tervükben nem szerepelt egy terjedelmes mélynyomó elhelyezése. A kisméretű notebook-hangszórók és az elegáns Z-10 után a 2.0-ás termékválaszték tavaly év végére bővült a Z-5-tel, hamarosan pedig újabb mélynyomó nélküli sztereó hangfalpárok érkeznek. A Z520-as modellből a Logitech jóvoltából már jóval a bejelentés előtt nálunk járhatott egy tesztpéldány, így most az elsők között számolhatunk be róla.

Logitech Z520 és Z320 hangszórók
Logitech Z520

A svájci gyártó hangszóróinak többségéhez hasonlóan ismét egy fekete színű eszközt kaptunk, melynek első része hátrafele dől, felfelé haladva pedig kissé elkeskenyedik. Az előlap rácsozatát eltávolítva tűnik szemünk elé a két hangszóró, melyeken kívül a hátoldalon egy harmadik hangszórónyílást is találhatunk. Ez utóbbi a Logitech legújabb technikai megoldásának érdekében került oda, mely a "360 degree sound" (360 fokos hangzás) elnevezést kapta, és amire később még visszatérünk.

A Z520-as rendszer összeállítása percek kérdése, a tápegység kábelét a jobb oldali hangszóróba kell kötni, a bal oldaliból vezet egy kábel a másik hátuljába, ahonnan egy 3,5-es sztereó jack csatlakozó jön ki egy kábel végén. Ez utóbbit köthetjük számítógépünk vagy más zenejátszó eszközünk hangkimenetére. A jobb oldali hangszórón egy hangerőszabályzó található, mellyel egyúttal ki is kapcsolhatjuk az eszközt. A tekerhető potméter helyzetét a rajta világító LED segítségével láthatjuk. A jobb oldali részen kapott még helyet két jack csatlakozás, az egyikhez fejhallgatót köthetünk, míg a másik plusz bemenetül szolgál. Az utóbbinak köszönhetően második hangforrást is könnyen ráköthetünk, így nem kell számítógépünkből kihúzni a kábelét, ha mondjuk MP3 lejátszónkról akarunk zenét hallgatni.

Logitech Z520 és Z320 hangszórók
Logitech Z520

Hangminőségben pontosan azt hozta a Z520, amire mérete és a Logitech Z sorozatának többi hangszórója alapján számítottam. A közép és magas tartomány teljesen jól szólt, mélyekből pedig teljesen érthető módon hiányzott az alsó frekvenciatartomány. Ha tehát Prodigyt szeretnénk hallgatni, ez nem lesz jó választás, más célra azonban igen helytakarékosan kapunk jó minőségű sztereó hangot.

Kicsit később megérkezett hozzánk a Z320 is, az új modellek legkisebbike. Doboza hasonló designt képvisel, mint a Z520, de ezen nincsen rács, előlapja fényes, zongorafekete kivitelű, melyen egy ezüst sávval körbevéve található az 5 centis hangszóró. A hátoldalon egy ugyanilyen hangszóró és egy bass-reflex nyílás kapott helyet. A jobb és bal hangfalat egy kétméteres, fixen beépített kábel köti össze, csatlakozás pedig csak egy van az oldalán, egy fülhallgató jack. A mellékelt adapterrel ezt is rá kell kötnünk a hálózatra, aztán a hangerőszabályzó elcsavarásával már be is kapcsolhatjuk a hangfalat. Hangminőségét tekintve a Z320-at inkább általános célra merném javasolni, kifejezetten zenehallgatáshoz érdemesebb valami nagyobb típusban gondolkodni, ezt meg inkább notebookunk kihangosítására használni. Bár megfelelő hangforrás esetén elfogadható hang jött belőle (a zenei teszt során), mélyeknek különösen híján van a kis hangszórókkal szerelt rendszer.

Logitech Z520 és Z320 hangszórók
Logitech Z320

Említettem a cikk elején a 360 fokos hangzást, melynek lényege, hogy az általában a hangot előre szóró hangfalakkal szemben a Logitech mérnökei úgy alakították ki az új termékcsaládot, hogy a hátul elhelyezett hangszórók – és a falakról visszaverődő hanghullámok – segítségével jóval egyenletesebben terjedhessen a belőlük kiáradó hang. Ennek eredményeként valóban jobban megtölti a teret a Z520 és a Z320, ha megfelelően kikísérletezzük a helyét asztalunkon, optimális távolságra helyezzük a faltól, és lehetőleg nem árnyékolja semmi közvetlen közelről a hang útját.

Az új Z sorozatú hangfalak szeptembertől kerülnek a boltokba, két év garanciával. A Z520-as ára 99 euró lesz, míg a Z320 49 euróba fog kerülni. ■

hozzászólások (1)

LordMatteo
LordMatteo 2009.07.15. 06:25
Húúú milyen pontos vagy Dino! :-P;-)
ajánlott olvasnivaló