25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Super Mario Galaxy 2 (Wii)

Kiváló folytatás érkezett a 2007 végén megjelent játékhoz.

Írta: Dino

Két évvel ezelőtt azzal zártam a Super Mario Galaxy cikket, hogy ez egyik legjobb játék érkezett meg vele a Nintendo aktuális konzoljára. Persze ahogy az lenni szokott, a sikert egy folytatás követte, így idén megjelent a második rész is, amely még több, még jobb és még szebb, mint az előző volt. És ez a kijelentés nem a marketingszövegből származik...

Super Mario Galaxy 2 (Wii)

A kerettörténet alapvetően már unalomig ismert: Bowser elrabolja Peach hercegnőt, és ránk vár a feladat, hogy Mariót irányítva kiszabadítsuk. Utunk galaxisokon és azok bolygóin vezet keresztül, amelyek mindegyike logikai és ügyességi feladatok tömkelegét tárja elénk. Van, ahol egyszerűen csak ugrálni kell, közben szétcsapva a gombákat vagy más ránk támadó lényeket. Aztán lesz pálya, ahol a gravitáció iránya változik folyamatosan, vagy egy csúszdán kell kerülgetni az akadályokat. De a változatosság óriási: a 242 csillag összegyűjtéséig ugrálnunk kell majd felhőkön, eveznünk levélbe ugorva, hótömböket szétlőnünk, és még számos ötletes feladványt teljesítenünk.

Helyenként Mario különböző jelmezekbe bújik, amelyek mindenféle extra képességgel látják el: méhecskeként szállhatunk a magasba (de csak bizonyos ideig, utána le kell szállnunk pihenni), rugóval ugorhatunk fel, vagy felhőket teremthetünk magunk alá, hogy feljussunk egy magasabban lévő helyre, esetleg sziklaként gördülhetünk előre, megsemmisítve mindent, ami az utunkba kerül. És ne feledkezzünk meg sokak kedvencéről, Yoshiról se, aki néhány pályán piros sapkás főhősünk segítségére siet. A kis zöld dinoszaurusz hátára ugorva gyorsabban juthatunk előre, nyelvcsapásaival pedig elintézhetjük az ellenfeleket, vagy például megfelelő tárgyat bekapva lövöldözhetünk is. De nagy levegőt véve fel is fújhatja magát, és így repülhet fel magasabban fekvő helyekre.

Super Mario Galaxy 2 (Wii)

A galaxisok bolygói között egy Mario fejét formázó űrhajóval közlekedhetünk, amely egyben bázisunk és kisebb gyakorlóterepünk is. A továbbjutáshoz megfelelő számú nagy csillagot kell összegyűjtenünk, így előfordulhat, hogy korábbi helyekre vissza kell mennünk, hogy egy-egy otthagyott bónusz csillagot megszerezzünk, vagy korábban a nehézsége miatt félbehagyott pályának újból nekifussunk.
A bolygók különböző témát képviselnek: fatörzsből kivágott henger alakú pályák, havas helyszínek, kísértetkastély folyosói, tengerparti részek – a választék igen színes, garantáltan nem fogjuk megunni a pályákat. Néhol pedig időre menő kihívások várnak ránk. A galaxisok utolsó bolygóin egy-egy boss ellenféllel találkozunk, amelyek legyőzéséhez általában valami okos taktikára, az adott helyszínen található eszköz okos használatára van szükségünk.

A fejlesztők gondoltak azokra is, akiknek egy-egy pálya teljesítése az átlagosnál nagyobb nehézséget okoz: ha látja a gép, hogy sokadik alkalommal futunk neki ugyanannak a feladatnak, megjelenik egy segítő, Rosalina, és felajánlja, hogy átirányítja Mariót az adott szakaszon. Igaz, ekkor arany helyett bronz csillagot kapunk, de legalább továbbjuthatunk további idegeskedés nélkül. Végül pedig egy DVD-t is kapunk a játék dobozában, amiről oktató videókat nézhetünk meg.

Super Mario Galaxy 2 (Wii)

Az első részben is volt már kétszemélyes mód, azonban a második játékosnak nem sok élményt nyújtott: mindössze a csillagdarabok begyűjtésében segédkezhetett társunk. Szerencsére rájöttek a fejlesztők, hogy ez édes kevés az igazi kooperatív játékhoz, és most már jóval több szerep jut a becsatlakozó második játékosnak. Jelenlétét ezúttal egy kis lény is jelzi, akivel lefoghatunk egy-egy ellenséget, hogy Mario zavartalanul intézhesse el, de akár lövöldözhetünk is csillagjainkkal, hogy így elimináljuk a támadókat. Végül természetesen most is összegyűjthetjük a csillagdarabkákat második játékosként.

Már az első Super Mario Galaxy játéknál is úgy éreztem, hogy a fejlesztők mindent kihoztak a Wii teljesítményéből grafika terén, amit csak lehetett, az új résznél azonban sikerült még egy kicsit felülmúlni a korábban látottakat. Szép színes világokon, alaposan kidolgozott helyszíneken vezetnek keresztül kalandjaink, amelyek persze nem vetekedhetnek a PS3 és X360 konzolok grafikájával, de a Wiitől nem is a HD vizualitást várjuk el. Mindemellé pedig remek zenei aláfestést kapunk.

Super Mario Galaxy 2 (Wii)

A Super Mario Galaxy 2 egy igazán jól sikerült játék kitűnő folytatása lett. Nagyon hosszú időre le tudja kötni az embert, úgy, hogy közben változatos feladatokat tár elé, és akár egy második játékos segítőként is megfelelően szórakozhat közben. Ha egy lakatlan szigetre a Wii mellé egyetlen játékot vihetnék, szinte biztos, hogy ez lenne az.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Super Mario Galaxy 2

Platform:

Kiadó: Nintendo

Forgalmazó: Stadlbauer Kft.

Megjelenés: 2010. június 11.

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!