Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Iomega eGo külső merevlemezek USB 3.0 csatlakozással

Akár tízszer gyorsabb adatforgalmat ígér az új USB szabvány.

2010.09.30. 12:50 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Hol vannak már azok az idők, amikor az USB rövidítést egy neves német számítástechnikai lap nemes egyszerűséggel "Useless Serial Bus"-nak, azaz használhatatlan soros busznak titulálta! Az 1996-ban megjelent új csatlakozótípust persze eleinte tényleg nem nagyon használták, kellett egy kis idő, mire a számítógépekbe már alapból beépítették, és a periféria-gyártók is áttértek ennek alkalmazására. Az áttörés sikerült, mára a legelterjedtebb kapcsolódási forma lett az USB szabvány, amiből a 2000-es évek elején készült el a gyorsabb, 2.0-ás verzió, ez évtől elejétől pedig elérhető lett a harmadik generáció, még nagyobb átviteli sebességet lehetővé téve.

Iomega eGo külső merevlemezek USB 3.0 csatlakozással

A különböző adattárolóiról ismert Iomega az elsők között döntött úgy, hogy beáll az USB 3.0-át támogató cégek közé, és elkezdte teljes termékpalettájának megújítását. Olyannyira, hogy az újonnan piacra dobott külső merevlemezei már ezzel a csatolófelülettel érkeznek, anélkül, hogy a korábbi verziókhoz képest növelték volna az árat. Annak köszönhetően pedig, hogy az USB 3.0 csatlakozó visszafele kompatibilis a korábbi verzióval, gond nélkül csatlakoztathatjuk az új eszközöket régebbi gépekhez is, mindössze a sebességnövekedésről kell lemondanunk.

Az Iomega eGo termékcsaládjának két merevlemeze járt nálunk tesztelésen, egy kisebb méretű hordozható változat és egy asztali kialakítású külső winchester. A kisebbik modell, az Iomega SuperSpeed USB 3.0 eGo Portable Hard Drive a korábban már bemutatott eGo típusokhoz hasonlított: tenyérnyi, csillogó szürke színű dobozka, lekerekített szélekkel, benne 2,5 hüvelykes, 500 GB kapacitású winchesterrel. A nagyobbik változat az Iomega USB 3.0 eGo Desktop Hard Drive nevet kapta, ez egy 3,5 collos merevlemezt magába rejtő, szintén szürkés színvilágú eszköz, amelyet fektetve, avagy kis támasza segítségével állítva helyezhetünk el asztalunkon. Ehhez már külső tápegység is tartozik.

Iomega eGo külső merevlemezek USB 3.0 csatlakozással

Az USB 3.0-ás kábelek a számítógéphez csatlakozó részben (USB A) külsőre nem térnek el a korábbi verzióktól, a visszafele kompatibilitás érdekében (szinte) ugyanazt a téglalap alakú csatlakozót találjuk a drót egyik végén. Az Iomega eszközökhöz kapott kábeleken első ránézésre annyi eltérés érzékelhető, hogy a megszokott fehér műanyag helyett kék színű belső része volt a csatlakozóknak. Persze ha közelebbről megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy több "tüske" van benne, az új szabvány ugyanis néggyel több drótot használ adatátvitelre. A kábel másik végén ennek megfelelően már eltérő kialakítású a felszerelt csatlakozó, hogy a fogadó eszközön is meglegyen a megfelelő tüskeszám.

Persze mit sem érnek az új szabványt használó eszközök, ha azokat egy pár évvel ezelőtti asztali PC-re vagy notebookra próbálja rákötni az ember. De az Iomega erre is ad megoldást: PCI Express (asztali gépekbe) illetve ExpressCard (notebookokba) csatolójú kártyákat dobott piacra, amelyek két USB 3.0 portot biztosítanak. Én az utóbbit próbáltam notebookomban. A kis fém eszközből kb. másfél centi lógott ki a gépből, ezen helyezkedett el a két port, és ide kellett kötni a kapott USB kábelt is, amely a szükséges extra áramellátást oldotta meg a gép normál USB portjáról. Ezt követően aztán már simán működtek gyorsabb módban is a rákötött USB 3.0-ás merevlemezek. Igaz, a teszt során úgy tűnt, hogy bár az új szabvány tízszeres sebességnövekedést tesz lehetővé a 2.0-ához képest, valószínűleg a gép valamely másik eleme fogta vissza az adatmásolási sebességet: kb. 3-szor volt gyorsabb az USB 3.0-ás winchesterekkel dolgozni, mint egy 2.0-ással. (Volt, hogy 70 MB/sec feletti sebességet is tapasztaltam az adatátvitelben, átlagosan pedig 40-55 MB/s körül alakult az adatforgalom.)

Iomega eGo külső merevlemezek USB 3.0 csatlakozással
ExpressCard USB 3.0 adapter

A fent bemutatott külső merevlemezekhez az Iomegától megszokott módon szoftverek is járnak: 12 hónapos PC-s Trend Micro Internet Security vagy Maces Trend Micro Smart Surfing előfizetés, Iomega QuikProtect gyors mentési szoftver, EMC Retrospect Express adatmentő program. Emellett kapunk ingyenes 2 GB tárterületet a MozyHome online backup szolgáltatásán is.

Az USB 3.0 széleskörű elterjedésével még várni kell, de a hardvergyártók a sajtóközleményeik alapján mindent megtesznek, hogy ez a várakozási idő ne legyen hosszú, egyre másra érkeznek az új alaplap vagy notebook bejelentések, amelyekben már az USB 3.0-át említik a csatlakozók között. Mindenesetre aki előre akar gondolkodni külső adattároló vásárlása esetén, lehet, hogy érdemes megfontolnia valamelyik új szabványú meghajtót, hiszen már most is tudja használni USB 2.0-val, ha pedig később lecseréli vagy bővíti számítógépét, rögtön érzékelheti a sebességnövekedést. ■

Iomega eGo külső merevlemezek USB 3.0 csatlakozással

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló