Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Alienware M14x gamer notebook

Hazánkba is megérkeztek a gamer márka gépei.

2012.01.11. 16:55 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az Alienware márkajelzést és a hozzá kapcsolódó extravagáns külsejű számítógépeket sokáig csak nyálcsorgatva figyelhettük filmekben és külföldi weboldalakon, azonban a Dell a közelmúltban megkezdte a gamereket megcélzó márka európai forgalmazását is. Nemrég az egyik ilyen notebookot próbálhattuk ki.

Alienware M14x gamer notebook

A nálunk járt Alienware M14x középső darabja a tavasszal bejelentett szériának: alatta találjuk az M11x-et, felette pedig az M18x-et (azóta pedig megjelent az M17xR is). Egyik fő paraméterük a nevükben is megjelenik, nevezetesen a képernyőméretre utalva: 11,6, 14,1 illetve 18,4 hüvelykes kijelzővel látták el ezeket a gépeket. A konfigurációk pedig igen változatosak, de közös, hogy a gamerek igényeinek kielégítését célozták meg az Intel i3, i5 ill. i7 processzorokkal és GeForce videóvezérlőkkel felszerelt noteszgépekben.

A tesztmodell tehát a 14,1 colos változat volt, 1366*768 pixeles felbontású képernyővel. Egy 2,6 GHz-es i5 processzor ketyegett benne 6 GB memória mellett, a videómegjelenítésről pedig egy GeForce GT 555M gondoskodott 1,5 GB memóriával. Adattárolásra 500 gigás winchestert és slot-in rendszerű – tehát nem tálcás – DVD-RW meghajtót találtunk a gépben. A konfiguráció amúgy az Alienware weboldalán elég széles körben testre szabható, választható pl. 750 GB winchester, 8 GB memória és akár 3 GB RAM-mal felszerelt videókártya is – határt szinte csak pénztárcánk szab a lehetőségeknek.
Csatlakozókból a következőket kapjuk: VGA, HDMI és mini DisplayPort, 1 db USB 2.0 és 2 db USB 3.0, 3 db 3,5-es jack csatlakozás (fejhallgató stb.), Ethernet, SD olvasó, SIM kártya foglalat. Az optimális hangzáshoz egy neves audiógyártó termékét választották a mérnökök: Klipsch hangszórókat építettek a notebookba.

Alienware M14x gamer notebook

Operációs rendszernek 64 bites Windows 7 Professional került a gépre, amelyre előre telepítettek pár speciális Alienware kiegészítőt és segédprogramot is. Ilyen például a bekapcsolható Alien téma, amely a Windows megjelenését teszi igen különlegessé, vagy az Alien Respawn, amely a gyári beállításokat állítja helyre, minden általunk feltelepített és elmentett dolgot törölve. Az AlienFX segítségével pedig a billentyűzetvilágítást szabályozhatjuk. Érdekes szoftveres megoldás még a Fast Access Facial Recognition, egy arcfelismerésen alapuló beléptetőrendszer.

Az M14x igen nagy darab, bárki, aki meglátta, megdöbbent azon, hogy mennyire vastag. Tapintását tekintve nagyon jó anyagból készült, puha gumi jellegű borítást kapott a gép, bordó színben. Masszívnak nevezném, de egyetlen dolog miatt nem mondanám rá mégse ezt a szót: a kijelző zsanérjai eléggé bent vannak, így kicsit veszélyesnek éreztem a képernyő szélének véletlen hajlíthatóságát (persze biztosan elég strapabíró, de én óvatos lennék vele). Szállításához kapunk egy puha védőtokot is, hogy ne karcolódjon feleslegesen a külseje. A fényes kijelző nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, engem igazából nem zavart, már rég hozzászoktam ezekhez, viszont a fényes kávát továbbra se tudom megérteni, hogy ahhoz minek ragaszkodnak a gyártók. Az akku akár 4 órás üzemidőt is biztosít, játék vagy más aktív használat mellett persze ennél kevesebbet tudjuk működtetni a gépet.

Alienware M14x gamer notebook

Az Alienware M14x teljesítményét tekintve egy elég jó gép, azonban valahogy túlzottan vaskosnak és nehéznek éreztem (2,5 kg körüli a tömege). Persze a gamer notebookoknál mindenképpen kompromisszumra van szükség, mivel az extrémebb teljesítmény és a nagyfokú hordozhatóság együtt nehezen valósítható meg. Egyúttal árban is a magasabb kategóriához tartozik a gép, felszereltségtől függően 400-600 ezer forint környékén alakulhat az ára, így valószínűleg egyelőre nem fogják tömegesen megrohamozni érte a boltokat, de mindenképpen fontos mérföldkő, hogy végre ez a márka is elérhető hazánkban.

hozzászólások (3)

gregmerch
gregmerch 2012.01.12. 12:04
Elképzelni nem tudok olyan (ind)okot, amiért 400-600ezer forintos notebookot vennék, pláne játékra. Ennyiből 3-4 erősebb gépet, vagy 2 csúcs erőművet ki lehet hozni, persze asztali konfigurációra gondolok. Szép, meg nagyon dizájnos, meg csilli-villi, de ez nem ér ennyit, az fix. Az persze jó, hogy már nálunk is elérhető az Alienware, de hogy miért pont mostanra időzítették, az ismét rejtély számomra. Mindez persze teljesen privát vélemény volt, biztosan van, aki másképp vélekedik. :-)
Dark Archon
Dark Archon 2012.01.12. 12:18
Tudod te, mennyivel könnyebb egy ilyennel LAN partizni? Nem, én sem, de biztosan jóval könnyebb, mint egy asztalival :) Bizonyára ennek is meg van a célcsoportja, ahogy egyéb luxuscikkeknek is.
ajánlott olvasnivaló