Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

LG DM2350D Cinema 3D monitor-TV

Passzív szemüveggel működik az LG 3D-s kijelzője.

2012.02.02. 12:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Ahogy azt már többször írtuk, a 3D egyre inkább betör a nappalikba, hogy a mozi után már otthonunk kényelmében is háromdimenziós tartalmakat nézhessünk, legyen az film vagy játék. Az aktív szemüveges, ún. LCD shutteres technológia után pedig egyre jobban terjed a passzív, polárszűrős megoldás is (amilyen a mozikban is van). Ezzel szereli fel például az LG is Cinema 3D televízióit és monitorait. Az egyik tévé-monitor kombójuk járt nálunk nemrég.

LG DM2350D Cinema 3D monitor-TV

A tesztre érkezett DM2350D-PZ a DM50D sorozat tagja, típusszámában a 23 jelzi a képernyő méretét: egy 23 col (58 cm) képátlójú, Full HD modellel volt dolgunk. Talán már közhely, hogy elegáns designú készüléket kapunk, hiszen a neves gyártók már mind fontosnak tartják a tévék és monitorok külső megjelenését a tervezés során (de tudok olyan vásárlóról is, aki a technikai paraméter helyett a külsőt tartotta elsődleges szempontnak tévévásárlás során). Fényes fekete káva, alul pedig ívelt áttetsző rész található rajta, a jobb alsó részen érintőgombokkal. Az előlapnál azonban sokkal érdekesebb szerintem a hátoldal, ahol csatlakozók garmadáját találjuk: két HDMI, egy hagyományos VGA (D-Sub), Scart és RGB (komponens) video, valamint RCA ill. jack sztereó hangbemeneteket, optikai hangkimenetet és 3,5-es fejhallgató-csatlakozást, koax antennacsatlakozót és egy USB portot. Így tehát gyakorlatilag bármit ráköthetünk, PC-nktől a DVD lejátszón keresztül játékkonzolunkig bezárólag.

A különböző funkciókat, beállításokat az említett érintőgombok segítségével a menüben érhetjük el, de természetesen távirányítót is kapunk a tévéhez, amelyről kényelmesebben vezérelhetjük. A menüben magyar nyelvet is választhatunk. (Igaz, a fordítás sajnos nem teljesen hibamentes.) Hasznos funkciója a tévének, hogy az USB portra kötött pendrive-ról vagy winchesterről le tudjuk játszani a multimédia tartalmakat: filmeket, képeket, zenéket. A tévé a formátumok elég széles választékával megbirkózott, de akadt olyan is köztük, amelybe beletört a foga, például egy 3D-s MKV file-t csak hang nélkül tudott elindítani. Viszont volt olyan videofile is, amelynél még a hangsávváltás se okozott gondot.

LG DM2350D Cinema 3D monitor-TV

A készülék mellé egy hagyományos szemüvegre pattintható és egy normál kialakítású 3D szemüveget kapunk, de továbbiak beszerzése se kerül sokba, nem kell tízezreket kiadni, ha többen szeretnénk filmet nézni. Igaz, egy 58 centis képernyőt nem fog az egész család nézni, jó esetben ketten ülhetünk elé még kényelmesen. A tapasztalat azt mutatta, hogy a kijelzőt egy kicsit hátra döntve jobb 3D-s eredményt kapunk, és igen fontos, hogy milyen távolságban vagyunk tőle, de néha a kép széle felé így is megjelent kisebb-nagyobb szellemkép. De ha nem erre koncentrálunk, tök jó háromdimenziós élményben lehet részünk. Ha nincs 3D tartalmunk, rábízhatjuk a 2D-s filmet a tévé elektronikájára is, amely a korábban bemutatott Samsung 3D TV-hez hasonlóan képes plusz dimenziót adni a képhez. Ez persze nem lesz olyan, mintha valós háromdimenziós anyagot néznénk, de valamekkora mélységet kap a film vagy akár fotó is.
A tévét PlayStation 3-ra kötve aztán még több lehetőség adódott, hiszen egyre több játék támogatja a sztereoszkópikus megjelenítést. Többek közt az Uncharted 3-mal próbáltam ki ezt a funkciót, ahol a nagy terek messze "benyúltak" a készülék belsejébe. Arra kellett csak figyelni, hogy megtaláljam az nézési optimális távolságot a tévétől.

Praktikus megoldás egy monitort televízióval ötvözni, hiszen így egy eszközt használhatunk filmnézésre és játékra is. Az 58 centi képátló mondjuk egy nappaliba kevés lehet, de a gyerekszobába vagy a hálóba bőven elegendő, és így például a család többi tagja nyugodtan nézheti az esti filmet, amíg a gyerekek például PS3-on játszanak. A 3D tartalmak nagyobb mértékű elterjedéséig mondjuk nem valószínű, hogy rendszeresen bekapcsoljuk a háromdimenziós nézetet, de egyszer-egyszer érdekességnek az se rossz, vagy néha egy játékhoz válthatunk 3D-re.
A tesztelt LG DM2350D monitor-TV 90 ezer forint körüli áron vásárolható meg. ■

LG DM2350D Cinema 3D monitor-TV

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló