Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Jak and Daxter Trilogy (PS Vita)

Jak és Daxter sajnos alulmaradtak a Vitán.

2013.06.30. 22:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Nem könnyű ismertetőt írni egy olyan játékgyűjteményről, amely egy vezető konzolcsalád egyik exkluzív sorozatának darabjai közül gyűjt össze egy csokorra valót. Főleg, hogy azok nem mellékesen első megjelenésük óta lassan gimis korba lépnek, de a legifjabb is közülük maholnap felső tagozatos lesz a maga kilenc évével. A Sony egyik igencsak neves platformjáték-sorozata, a Jak and Daxter az, amiről jelen esetben szó van. A játékot a japán konglomerátum egyik legprofibb szoftverfejlesztő cége, a Naughty Dog ötlötte ki, akiknek ez előtt a PlayStation egyik legsikeresebb szériáját, a Crash Bandicootot is köszönhettük, azóta pedig nem kisebb sikercímek fűződnek a nevükhöz, mint az Uncharted trilógia, vagy a nemrégiben megjelent The Last of Us. Ez az egyik olyan fejlesztőcsapat, ami bármihez is nyúljon, az legalábbis színarannyá válik a kezei között, de még valószínűbb, hogy platinává. A kezdeti, tisztán platformjáték irányvonalat a PlayStation 3 megjelenésével felváltotta náluk az ügyességi elemekkel tűzdelt kaland, majd a túlélőhorror irányzat, míg régi játékaik időközben elkészült epizódjait kiadták bérmunkába más fejlesztőknek az ő több-kevesebb szigorral végzett felügyeletük mellett.

The Jak and Daxter Trilogy (PS Vita)

Jak és szőrös kis cimborája, Daxter kalandjai máig 4 egyenes ági, 2 spin-off, és több amolyan „cameo” jellegű epizódot értek meg, főleg a PlayStation család előző generációs masináin. Elérkezettnek látta hát a Sony az időt a sorozat sikerét megalapozó alaptrilógia felturbózott, korszerűsített, gyűjteményes kiadására. Ez lett a The Jak and Daxter Trilogy, amely az előző év elején látott napvilágot PlayStation 3-ra, HD felbontású, sztereoszkopikus 3D támogatású grafikával, Trophy gyűjtögetési lehetőségekkel és 60 képkocka per másodperc sebességre fixált, tükörsima képfrissítéssel. A gyűjtemény szép sikereket könyvelhetett el, hiszen a régi rajongók végre modern köntösben is megismerhették kedvenceik kalandjait, azok pedig, akik valamiért még nem találkoztak velük, most a lehető legjobb formájukban kerülhettek velük közelebbi kapcsolatba. És ha már a jelenlegi asztali gépen nem sikerült rosszul a debütálás, várható volt, hogy az ellátogat a vállalat mostani kézikonzoljára, a PlayStation Vitára is. A port elkészítését a mostanában főleg a Sonynak segédkező Mass Media Inc. végezte, a Naughty Dog felügyelete mellett. A program a napokban került a valós és virtuális boltok polcaira, így mi is vetettünk rá egy ismertető erejéig tartó pillantást.

Röviden a sorozat történetéről, ha valaki nem ismerné: Jak és lökött cimborája, Daxter a falujukat vezető bölcs minden intelme ellenére ellátogatnak a világukban amolyan sötét energiát, dark echót felhalmozó szigetre, ahol Daxter egy óvatlan mozdulattól vezérelve beleesik az említett matériát tartalmazó kráterbe, ahonnan mint kis szőrös izé, egyfajta menyétféle rágcsáló kerül elő. Hazatérve kapnak is a fejükre, főleg hideget a vén bölcstől, aki nem mellesleg a világ megteremtői, a precursorok által megalkotott energiatípusok, az echók közül a zöldnek az Őrzője. Kiderül, hogy a világot veszélyeztető alakok (Sage Gol Acheron és lánya, Maia) a sötét echo tanulmányozása közben annak hatása alá kerültek, és annak a világra eresztése révén akarják a mindenséget a maguk sötét képére formálni. Ezt a többi Őrző, a kék, a sárga és a vörös echók békés népeinek élén persze nem szeretnék, így szükség van két bátor (vagy legalábbis vakmerő) hősre, akik némi technikai segítséggel megakadályozzák mindezt és megmentik a világot. A még sokkal inkább mókás, gyermeteg első részt egy sokkal sötétebb, morózusabb második epizód követte, amelynek több száz évvel későbbi történéseinek elején Jaket elkapják és megkínozzák a játék fő színteréül szolgáló Heaven Cityben a város urának, Baron Praxisnak krimzon pribékjei, aminek hatására sokkal sötétebb énje lesz. A harmadik rész kezdetekor a Wasteland gyilkos sivatagába, Heaven City lakói ellen elkövetett, mondva csinált bűneiért életfogytiglan száműzött főhőssel találkozunk, aki a sztori során beteljesíti az első két epizóddal megkezdett történet folyamot. (Illetve az tovább is bonyolódik az időközben a High Impact Games fejlesztésében megjelent, The Lost Frontier alcímű, negyedik egyenes ági részben, amelyet ez a gyűjtemény nem tartalmaz.)

The Jak and Daxter Trilogy (PS Vita)

Sajnos a PlayStation Vita átirat nem sikerült olyan fényesen, mint a nagygépes verzió. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy az ott remekül működő 60 fps sebességű játék a kézikonzolon valamiért jó, ha ennek a felét eléri. A framerate problémákon kívül az sem mellékes szempont, hogy az átirat gyakorlatilag semmilyen extrát nem tartalmaz, sőt, még a Vita technikai vívmányai közül sem igen használ szinte semmit, némi kis első és hátsó érintőfelület támogatáson kívül, azt is csak bizonyos játékelemek során. Az első epizód továbbra sem kapott feliratot, így az angolul (vagy egyéb hivatalos európai uniós nyelveken) kevésbé beszélők nemigen fogják érteni a történéseket. Ezek mellett még mindig nem lehet váltogatni az egyes epizódok között a játékból való kilépés nélkül (erre pedig tényleg nem lett volna nehéz egy főmenü parancsot létrehozni), ami már a nagygépes port esetében sem volt egy logikus megoldás.

A képi világ nagyjából hozza az eredeti port által nyújtottakat (természetszerűleg a 3D-s megjelenítésen kívül), ami egyszersmind kiváló alkalmat nyújt egy játék evolúciójának felmérésére. (Ez egyébként igaz a játékmenet, és a történetvezetés aspektusában is.) A hanganyag a Naughty Dog jó szokása szerint kifogástalan, ami a profi szinkronszínészek remek alakításának is köszönhető. A vezérlés, mint azt már írtam, gyakorlatilag megmaradt a kontroller billentyűket alkalmazó megoldásánál, és csak igen csekély mértékben veszi igénybe a PS Vita lehetőségeit.

The Jak and Daxter Trilogy (PS Vita)

Mostanában, ha egy cím megjelenik PlayStation 3-ra és Vitára is, már-már természetes, hogy mind a cross-save, mind a cross-play, és legtöbbször a cross-buy funkciók is támogatottak. Nos, ez valami furcsa okból kifolyólag itt nem így van, ami nem igazán érthető a számos ezt megelőző ellenpélda ismeretében. Emellett semmilyen többjátékos funkció sem került be a játékba, habár ez az eredeti változatokban sem volt. (Ettől függetlenül úgy érzem, a Vita lehetőséget nyújtott volna némi változtatásra ezen a téren.)

A Naughty Dog bő tizenhárom esztendős múltra visszatekintő platformjáték sorozata, a Jak and Daxter első három, még az annak kiötlője által fejlesztett epizódja megérkezett tehát a Sony mostani kézikonzoljára is, mindenféle extra tartalom vagy bónusz funkció nélkül, a masina technikai megoldásait és mindenféle cross-funkciót mellőzve, framerate problémáktól sújtva. Ezek miatt mondom azt, hogy csak annak ajánlom ezt a verziót, akinek nincs és nem is volt eddig módja az előző, nagygépes változatok kipróbálására. Számukra mindenképpen kellemes kikapcsolódást nyújthat a játék, de aki teheti, az inkább a PlayStation 3-as változatra ruházzon be. Nem játszhatatlan a Vitás verzió, de sajnos nem a legjobban sikerült átirat, amivel eddigi pályafutásom során találkoztam. Sajnálom... ■

értékelés

The Jak and Daxter Trilogy

The Jak and Daxter Trilogy
Pozitívumok
  • Három játék egy áráért
  • Aki nem ismeri a sorozatot, és nincs módja más változatok kipróbálására, az remekül szórakozhat
  • A hanganyag most is kiváló
Negatívumok
  • Framerate problémák
  • Nem használja ki a konzol adottságait
  • Nem lehet átváltani a játékok között a menüben
  • Semmiféle cross-funkció nem támogatott
  • Az első részben nincs feliratozási lehetőség
6,5
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 6
hangulat 6
The Jak and Daxter Trilogy (PS Vita)The Jak and Daxter Trilogy (PS Vita)The Jak and Daxter Trilogy (PS Vita)The Jak and Daxter Trilogy (PS Vita)The Jak and Daxter Trilogy (PS Vita)
The Jak and Daxter Trilogy
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Jak and Daxter Trilogy

hozzászólások (2)

Zoo_Lee
Zoo_Lee 2013.07.01. 22:55
Slusszpoén, hogy a Lost Frontier és a Daxter, melyek szervesen kapcsolódnak a történet főbb eseményeihez, eredetileg PSP exkluzívak voltak, így talán még kevesebb melót jelentett volna valamilyen módon mellékelni őket a kézikonzolos gyűjteménybe. A nagygépes verzió ettől függetlenül tényleg zseniális, kár, hogy a Vita változatot nem sikerült olyan jól eltalálni.
gregmerch
gregmerch 2013.07.02. 07:02
Igen, én is ezt sajnáltam. Az említett 2 cím pedig tényleg hiányzik a Vitás kollekcióból, de gondolom kidobják majd a versenyzős résszel együtt, mondjuk Trilogy/Collection 2 alcímmel. Nekem a The Lost Frontier megvan PS2-n is, az egyik utolsó nagy dobása volt a világtörténelem eddigi legsikeresebb konzoljának. Emellett PSP-re is megjelent (úgy emlékszem a PSP-s volt az első port, és pár hónap múlva jött ki a PS2-es). A Ratchet & Clank sorozatból sokkal nagyobb a "behozni való" HD téren, ott is csak az alap trilógiát adták ki első körben, pedig volna még mit bőven.
ajánlott olvasnivaló