Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Combat Mission Battle for Normandy: Market Garden

Kipróbáltuk az utolsó kiegészítő lemezt a nyugati hadszíntéren játszódó Combat Missionhöz.

2013.11.02. 13:30 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Sokszor leírtam már itt a Dome-on, hogy a Market Garden hadművelet az a II. világháborús esemény, amelyet minden játékban szívesen játszom, legyen az taktikai lövöldözős, agyatlan hentelős, stratégiai, taktikai szimulációs játék vagy akár táblás társasjáték. Valamikor gyerekkoromban megfogott az angol ejtőernyősök őrült, de hősies küzdelme a hidakért. És talán az első számítógépes játékot is ezzel a témával játszottam Arnhem néven egy ZX Spectrumon. Így aztán nem meglepő, hogy már az első generációs Combat Missionben órákat harcoltam a pixeles vörös ördögeimmel vagy a Waal folyón átkelő amerikai 82-es ejtőernyősökkel. Sőt, amikor megjelent a második generációs CMx2 motorral a Normandy, amely – nevéhez híven – csak a Normandia körüli harcokat volt hivatva szimulálni, már akkor készítgettem magamnak Market Gardenes küldetéseket. Ezért aztán nagyon vártam a kifejezetten erről szóló kiegészítő megjelenését.

Combat Mission Battle for Normandy: Market Garden

Az új modulhoz szükség volt új tájra, így főleg ebben erősítettek a Battlefrontnál. Bekerült az elhagyhatatlan holland szélmalom és az épületek is áttextúrázódtak barnatéglásakká. A térképszerkesztőbe is be kellett venni egy holland-specifikus újítást, az árkokat, mivel a tengerszint alatti országban nem csak hajózható csatornából van rengeteg, de sima vízelvezető árkokból is. Azonban a leghatalmasabb területi objektumok mégis a hidak. Az eddig megtalálható kisebb, általánosabb változatok mellé bekerültek a hatalmas folyami hidak: az arnhemi közúti, az arnhemi vasúti, a nijmegeni közúti és vasúti, illetve az eindhoveni közúti hidak. A nagyobb építmények főleg a térképszerkesztőket fogják megizzasztani, hiszen nem is olyan egyszerű a terepet igazítani hozzájuk. Ezt a problémát igyekszik megoldani, hogy a játékhoz kész térképeket is adtak, azaz nem kell mindenkinek a tereppel pepecselnie, elég az egységeket elhelyeznie, és megadni, ki merre támadjon. A nagy hidakon kívül egy kisebb is bekerült: ez az a fajta csatornahíd, amelyet jól ismerünk a Híd túl messze van című filmből (Ross Geller „apja” – Elliot Gould – ezen híd ellen intézett sikertelen rohamot :-) ) vagy a Brothers in Arms hollandiai részéből (ahol mi magunk intézünk sikertelen rohamot).

Combat Mission Battle for Normandy: Market Garden

Fegyverekben nincs annyi újdonság, mint tereptárgyakban. Ott az alapjáték, illetve a déli hadszíntéren játszódó Fortress Italy testvérjáték egységeit használták fel. Például a Gustav Line-ban újdonságként megjelent önjáró légelhárító lövegek – amelyek kiválóan használhatók gyalogság vagy könnyebben páncélozott célok ellen – is fontos szerepet játszanak ebben a modulban. Amiben változás történt, az már szinte megszokott a Battlefrontnál: a szervezeti felépítést alakították ki úgy, hogy a megvalósítandó történelmi időszak pontosan szimulálható legyen. Így bekerültek a német kampfgruppék – az ad hoc összeállított magasabb egységek. Illetve a lengyel ejtőernyősök, akiket szívtelenség lett volna kihagyni a Market Gardenből, hiszen heroikus harcuk ellenére súlyos veszteségeket szenvedtek a történelmi hadműveletben.

Combat Mission Battle for Normandy: Market Garden

A játék motorján is alakítottak. Mivel fontos helyszín Arnhem belvárosa és Oosterbeek falucska, ahol mindkét helyen nagyon heves harcok folytak német páncélosok és angol ejtőernyősök között, ezért a fejlesztők kénytelenek voltak alakítani a harckocsik gyalogság elleni esélyarányain. Ez annyit tesz, hogy ha megmaradt volna az alapjáték beállítása, akkor mindenképpen a német harckocsik nyertek volna – ez a valóságban is így lett végül, de a játékban sokkal könnyebben megtehették volna. Ezért megengedték például, hogy vállról indítható rakétás fegyverekkel is tüzelhessenek szobából vagy más zárt helyekről. Eddig ezt azért nem lehetett megtenni, mivel zárt térben a rakéta súlyos sebesülést okoz a bent lévőknek, ezért úgy gondolták, hogy akkor inkább ne is lőjenek pixelkatonáink. Az új modulban – és később patch formájában a korábbi játékokban is – a katonák már használni fogják a rakétás fegyvereiket szobából, de ennek ára, hogy a szobában tartózkodók közül néhányan megsebesülnek vagy lezuhan a moráljuk. Így nem lesz érdemes a bazookás csapatot egy egész rajjal egy szobába zsúfolni. Természetesen az angolokat eddig sem fenyegette ez a veszély, hiszen a PIAT-ot egy rugó hajtja, nem rakéta. A gyalogság erősítésével párhuzamosan a harckocsikat gyengítették: beépített területen (városban) csökkent a látóképességük becsukott nyílásokkal, illetve nehezebben képesek a felsőbb emeleteket célba venni, időt adva az ottani gyalogságnak az ellenintézkedések megtételére.

Combat Mission Battle for Normandy: Market Garden

A Market Garden kiegészítőben két kampányt kapunk: egy kisebb németet és egy óriási szövetségest, amelyben érdekes módon nem az arnhemnél harcoló angolokat vezethetjük, hanem az eindhoveni hídfőből kitörő XXX. hadtest ír gárdáját és később a velük harcoló 82-es amerikai ejtőernyősöket. Az arnhemi Vörös Ördögöket az önálló csatákban irányíthatjuk (vagy döngölhetjük a holland betonba). Illetve minden lelkes rajongó előtt ott a lehetőség, hogy saját küldetéseket, vagy akár kampányokat készítsen. A Fortress Italy-ból hozott új szerkesztési lehetőség – hogy valódi térképet tehetünk a szerkesztőfelület alá – még könnyebbé, és már-már élvezetessé teszi a küldetés készítést. Így semmi akadálya, hogy aki az angolok – netán a lengyelek – történetét szeretné kampányban elregélni, az azt is megtehesse.

Combat Mission Battle for Normandy: Market Garden

Sajnos az új kiegészítő ára elég húzós, a 35 dollár felér egy teljes árú, komplett játékéval. De a Combat Mission egy olyan valósághű csataszimulátor, amelynek a rajongói köre túl szűk ahhoz, hogy olcsóbban is megérje fejleszteni. Ezért tényleg csak azoknak ajánlom, akik valóban fanatikusan érdeklődnek a II. világháború nyugati hadszíntere iránt, és azon belül is Montgomery tábornok tragikusra sikeredett hadművelete érdekli őket. Ezen kívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű szabadidővel rendelkezzenek, mert a közepes csaták is 2-3 órát igényelnek, és rengeteg csata érhető el a játékban. De a célcsoportnak ez az álomjáték, amelyben elég pontosan újrajátszhatjuk az unalomig ismert csatákat. Bár tény, hogy nekünk magyaroknak az igazi álomjáték majd az új Combat Mission rész lesz, amely a keleti fronton játszódik majd, és tartalmazza a magyar egységeket is... A Battlefront tervei szerint erre sem kell olyan sokat várnunk. ■

Combat Mission Battle for Normandy: Market Garden
Combat Mission Battle for Normandy: Market GardenCombat Mission Battle for Normandy: Market GardenCombat Mission Battle for Normandy: Market Garden
Combat Mission Battle for Normandy: Market Garden
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Combat Mission Battle for Normandy: Market Garden

hozzászólások (2)

Mithorn
Mithorn 2013.11.02. 13:39
A Combat mission sorozatot hol lehet megvenni a készítők boltján kívül ahol, über drága magyaroknak?
Mithorn
Mithorn 2013.11.02. 13:49
Drága alatt azt értem, hogy 40 dollárt ír, regisztrálok 40 euro, beállítom, hogy magyar vagyok 40 euro +27% áfa. (ez kb fél éve volt mikor akartam egy CM részt venni)
ajánlott olvasnivaló