25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Wonderbook: Bájitaltan (Book of Potions) és A dinoszauruszok nyomában (Walking with Dinosaurs)

Harry Potter nyomdokain haladva immár kifőzhetünk valamit a dinoszauruszok felélesztésére.

Írta: gregmerch

A kiterjesztett valóság, vagy idegen nevén augmented reality technikai megoldásaira, vívmányaira épülő alkalmazások egyre nagyobb körben terjednek el. Létezik már belőlük okostelefonjainkra telepíthető verzió is, de természetesen a videojáték-ipar sem szeretne kimaradni a jóból. Az abból való részesedést pedig a mai, modern konzolokba épített, vagy általuk támogatott technikai eszközök segítségével varázsolják elénk a fejlesztők. Az „elénk varázsolni” kifejezés esetünkben nagyon is találó, hiszen a technológia alkalmazásában és mind szélesebb körű elterjedésében oroszlánrészt vállaló Sony londoni csapata, az SCE London Studios gondozásában PlayStation 3-ra megjelenő Wonderbook sorozat ismét valami varázslatossal rukkolt elő, amelyet egy másik csapat, a Supermassive Games még egy ismeretterjesztő jellegű alkotással is megfejelt.

Wonderbook: Bájitaltan (Book of Potions)
Wonderbook: Bájitaltan (Book of Potions)

A szériát nyitó, bennünket a J. K. Rowling teremtette Harry Potter univerzumba elrepítő Book of Spells (Varázslástan alapfokon) után most ismét megismerkedhetünk a villámmal jelölt homlokú ifjú mágus és barátai egy másik tankönyvével, a Book of Potions (Bájitaltan) című folytatásban.

Wonderbook: Bájitaltan (Book of Potions)
Wonderbook: Bájitaltan (Book of Potions)

Zygmunt Budge a XVI. században élt, és különleges érzéke volt a különféle varázsfőzetek készítéséhez. Már egészen ifjú varázslótanonc korában kiderült róla, hogy ezen a téren magasan társai felett áll. Az ifjú zseni minden vágya az volt, hogy megnyerhesse a varázslóiskolák nemzetközi bájitalfőző bajnokságának fődíját, az Arany bográcsot. Ezt azonban nem tehette meg, mert három évvel fiatalabb volt a nevezési korhatárnál, így a Roxfort akkori igazgatója megtiltotta számára a versengésben való részvételt. Ezen feldühödve, még annak elvégzése előtt elhagyta a híres intézmény falait, így diploma nélkül akkor sem nevezhetett be a versenybe, amikor azt kora már lehetővé tette volna, ezért az áhított trófea csupán álom maradt a számára. Mintegy öt évszázaddal később, a Roxfort egy nem kevésbé tehetséges diákja – a játékos –, véletlenül hozzájut a nagy tudású mágus által írt könyvhöz, a Bájitaltanhoz. Kisvártatva észreveszi, hogy ez nem egy egyszerű könyv, hanem abban valamilyen mágikus módon tovább él a szerző mindmáig nyughatatlan lelke, amely csakis akkor csitul le, ha vezetésével ifjú tanítványa megnyeri az évszázadok óta áhított trófeát. Mindehhez összesen hét fejezeten át kell különféle típusú és hatású főzeteket készítenie az egyszerű házimanó keléseket gyógyító varázsitaltól a nevettető bájitalon át a Felix Felicisig. A főzetkészítéshez persze az összetevők begyűjtése és feldolgozása, megfelelő módon történő adagolása, valamint számos egyéb, hajszálpontosan végrehajtandó művelet szükségeltetik, különben az ember könnyen úgy járhat, mint Ron Weasley hatodéves korában. Ha viszont mindent jól csinálunk, akkor mi lehetünk a valaha élt egyik legnagyobb bájitalfőző varázsló, aki készítményei segítségével legyőz bármilyen fizikai, vagy szellemi akadályt, és aki nem ismer lehetetlent.

Wonderbook: Bájitaltan (Book of Potions)
Wonderbook: Bájitaltan (Book of Potions)

Az új epizód játékmenete nagyon hasonlít az előző részéhez, vagyis magunk – no meg a PS Eye kamera – elé helyezve az AR-kódokat tartalmazó könyvet, az mintegy megelevenedik, és az optika segítségével mi magunk is „bekerülünk” a játék rajzolt környezetébe. Most is megválaszthatjuk Roxfortbeli házunkat, illetve varázspálcánkat, amelyet ezúttal is a Move kontroller jelképez (és amely a játékban ezúttal is igazi varázspálcának tűnik). Az egyes feladatok (hozzávaló-aprítás, gyógynövénynyírás, főzetkeverés stb.) során ugyancsak ez a vezérlő változik át mindig a szükséges eszközzé, így egy valódi interaktív kaland részesei lehetünk általa. A történet fejezeteiben megismerkedhetünk az abban tanulandó varázsital történetével, összegyűjthetjük és előkészíthetjük az összetevőit, megfőzhetjük azt, és végül felhasználhatjuk arra, hogy továbbjussunk a versenyben. Közben különféle ritka összetevőket is találhatunk, amelyek a viadal megnyerését lehetővé, és bennünket legyőzhetetlenné tevő főzet (esetleg saját kitalációk) elkészítéséhez szükségesek. Mindemellett a kötet szerzője folyamatosan instruál bennünket, elősegítve ez által fejlődésünket – no és persze az áhított cél, az Arany bogrács elérését.

Wonderbook: A dinoszauruszok nyomában (Walking with Dinosaurs)
Wonderbook: A dinoszauruszok nyomában (Walking with Dinosaurs)

A Wonderbook sorozat az újabb varázslós részen kívül egy újabb, leginkább ismeretterjesztő jellegű epizóddal is gazdagodott, amely a BBC igen népszerű A dinoszauruszok nyomában (Walking with Dinosaurs) című filmsorozatára épül. A játékosok ebben a széria többi részéhez hasonlóan a játéktér szerves részeként, szereplőjeként vehetnek részt a világ öt pontján különféle ásatásokban. Ezek során a Move kontroller mindig valamilyen eszköz képében jelenik meg kezünkben, amelyek segítségével kiáshatjuk, megtisztíthatjuk és összeilleszthetjük egy-egy, az adott földrészen honos faj csontvázát. Ezután az adott bestia életre kel a szemünk előtt, és különféle, számára természetesnek mondható élettevékenységeket folytat, mint például más egyedekkel történő harc, vagy esetleg udvarlási ceremónia. Mindezekhez a játékosok különféle segítő vagy befolyásoló mozdulatokkal járulhatnak hozzá. Közben minden fejezetben – amelyek két-két alfejezetre vannak felosztva – kapunk öt darab tesztkérdést, amelyek segítségével letesztelhetjük tudásunkat. A Move kontrollerrel ismerkedésünk közben át is világíthatjuk az egyes jószágokat, így mélyítve tudásunkat azok belső testi felépítéséről, de a mai ember számára kézzelfoghatóbb módon akár autókkal is összehasonlíthatjuk a több millió éve kihalt állatok tömegét. Közben minden egyes fejezet egy történetet is bemutat, amelyekben újabb fajokat ismerhetünk meg. Mindezek mellett ezúttal nem különlegesfőzet-összetevőket, hanem eldugott tudáskártyákat gyűjtögethetünk és nézegethetünk. Végül pedig teljesítményünk alapján a program arany-, ezüst- vagy bronzéremmel jutalmaz bennünket.

Wonderbook: A dinoszauruszok nyomában (Walking with Dinosaurs)
Wonderbook: A dinoszauruszok nyomában (Walking with Dinosaurs)

Mindkét játék megvalósítása nagyon hangulatosra sikerült, és habár jómagam harminchat esztendős fejjel találkoztam ezekkel a leginkább a fiatalabb korosztály számára készült alkotásokkal, bevallom, magával ragadott az újszerűség és a „beleélhetőség” heve. Elvégre nem minden nap ülhetek egy fa tetején, amelyről éppen egy óriási dinó reggelizik, és az sem mondható túl gyakorinak, hogy egy troll elől bujkálok. Az első Wonderbook játékban tapasztalt, kisebb grafikai bugok most is felfedezhetőek, de ezt a még igencsak gyerekcipőben járó kiterjesztett valóságra épülő technológiának tudtam be. A hanganyaggal sincs gond, borzasztóan jól illik a játékokhoz. Ami e tekintetben számunkra talán a legfontosabb, az a kiváló magyar szinkron, amellyel ezek a játékok megjelentek. A Move vezérlő sokoldalúbb felhasználása érezhetően célja volt a fejlesztőknek, ami szintén nagyon jól sikerült, de a mozgásvezérléssel irányítható játékok egyik nagy rákfenéje, a gyakran célt tévesztő optika sajnos itt is megjelenik. A látványos, gyerekhadak féktelen szórakozását bemutató reklámok ellenére a programok egyszerre még mindig csupán egy játékos által játszhatók, így a vezérlő birtoklásán kitörő családon vagy baráti társaságon belüli összeveszések ténye előre borítékolható.

Wonderbook: A dinoszauruszok nyomában (Walking with Dinosaurs)
Wonderbook: A dinoszauruszok nyomában (Walking with Dinosaurs)

Összességében két remek, megoldásaiban újszerű, témájukban pedig varázslatos és érdekfeszítő alkotást ismerhet meg, aki beleveti magát a Sony méltán népszerű Wonderbook sorozatának két új epizódjába, amelyek beszerzése gyermekes családok számára így, a karácsony közeledtével legalábbis erősen ajánlott – főleg, hogy immár kifejezetten „fiús” epizód is található a szériában. Akárhogy is, ezek azok a játékok, amelyek a pizsamás bulik és a különféle családi rendezvények sztárjai lehetnek.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!