New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

My Vet Practice 3D: In the Country (Nintendo 3DS)

Dr. Dolittle kalandjai, ezúttal vidéken.

2013.12.29. 15:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Furcsa helyzetben vagyok, amikor egy olyan játékot kell értékelnem, amely láthatóan a fiatalabb gyerekek korosztályának készült, ám néhol meghaladja a tőlük elvárható ismeretek szintjét. Emellett dobozos verzióban nem is kapható idehaza, és a letölthető változat is kizárólag angol nyelven muzsikál, így a megcélzott korosztály önfeledt szórakozása egyre inkább távolodó célkitűzésnek tűnik kis hazánkban. A német illetőségű Treva Entertainment kiadásában a Nintendo aktuális kézikonzoljaira elkészült My Vet Practice 3D: In the Country című alkotás az, amelyre a fenti rövid gondolatmenet vonatkozik, én pedig rögvest megmagyarázom, miért is írtam mindezt róla.

My Vet Practice 3D: In the Country (Nintendo 3DS)

A mindenféle különösebb köntörfalazás nélkül, amolyan „in medias res” módjára kezdődő játékban egy fiatal állatorvosnő bőrébe bújva gyógyíthatjuk vidéki farmunkon kialakított rendelőnkben a különféle háziállatokat, a papagájoktól a nyulakon, kutyákon és macskákon át egészen a lovakig, illetve a birkákig. A pult mögé beállva hívhatjuk az előjegyzett betegeket vagy fogadhatjuk a váróterembe betérő pácienseket. Miután meghallgatjuk a gazdi rövid leírását a tünetekről, elkezdhetjük módszeresen megvizsgálni a beteg jószágokat. Közben a különféle eszközökkel végzett diagnosztizálás (úgy, mint szemrevételezés nagyítóval, manuális vizsgálat, lázmérés stb.) során egyre szűkül a lehetséges nyavalyák köre, amelyeket a felső képernyőn figyelhetünk meg. Végül a program kidobja azt az egy betegséget, amelyet kezelnünk kell, és amelyről rövid leírást és bemutatást is kapunk, annak okaitól kezdve a tünetein át a kezelés módjáig. Ez utóbbit rögtön ki is próbálhatjuk a gyógyítás során, ezért nem árt megjegyeznünk, mit és milyen sorrendben kell csináljunk, mert visszalépni egy kis ismétlés kedvéért bizony nincs lehetőségünk. A kúra különféle fertőtlenítési és antibiotikumos kezelési eljárásokból, kötözésből, injekciózásból áll. Mindezekhez a rendszer számolja, miből mennyi áll rendelkezésünkre, és bizony az elérhető egységek száma akkor is csökken, ha rossz gyógymódot vagy eszközt alkalmazunk. Ha sikerült kikúrálnunk egy kis pácienst, akkor eltehetjük az ezért járó összeget, és szólíthatjuk a következőt. Ha kifogyunk valamiből, irány a város, ahol a különféle boltokban egészíthetjük ki készleteinket. Ezen felül csinosíthatjuk otthonunkat, fejleszthetjük rendelőnket, sőt, még akár le is vizsgázhatunk a különféle állattípusokból, amely utóbbi egy néhány egyszerű kérdésből álló teszt kitöltését jelenti. Mindezeken kívül a főmenüből még egy kis lovaglásra is indulhatunk, amelynek a megemlítésével nagyjából a végére is értünk a program kínálta lehetőségeknek.

A játék egyfelől borzasztóan egyszerű, már-már túlontúl is az, másfelől azonban olyan szakmai nyelvezettel írja le az egyes betegségeket és azok kezelését, amelyet magyarul is nehezen ért az ember, nem hogy egy idegen nyelven. Ha nem lenne némi múltam az egészségügyi felsőoktatás terén – no meg több évnyi latin nyelvtanulás a hátam mögött –, én is gondban lettem volna. A rendelkezésre álló eszközök, lehetőségek és állatok listája meglehetősen csekély, és például a házinyulak rendszerint mindössze bundájuk mintázatában, színezetében különböznek egymástól, másban nem. A felső, 3D-s képernyő szinte teljesen felesleges, azon gyakorlatilag az állat látható, kissé a térbe helyezve, ugyanabban a pózban, mint a lenti, vizsgálódásra és kúrálásra használható érintőképernyőn.

My Vet Practice 3D: In the Country (Nintendo 3DS)

A program címében olvasható 3D kifejezés gyakorlatilag okafogyott, hiszen szinte semmi nincs a térben, ami van, annak meg teljesen mindegy, hogy „hány dében” látjuk. A grafika idejétmúlt, és már régen is az egyszerűbbek közül való volt, de megjegyezném azt is, hogy egy ilyen stílusú játékhoz nem is kell ennél több. Az állatok cukiságfaktora is feledhető, de a célnak megfelelő, és elegendő annak eléréséhez, hogy az öt és fél éves lányom ölelgesse a masinát. A zene monoton és nem is túl dallamos, de szerencsére nem arra figyel az ember. Habár lehetőségünk van a magunk arcát odafotózni a rajzolt orvosi köpeny gallérja fölé, rejtélyes módon csakis női hangon tudunk megszólalni, nem változtathatunk ezen (sem) az egyébiránt borzasztóan lebutított menüben. A vezérlés a stylusszal történik, amelyet néha kiválthatunk az A és B akcióbillentyűkkel is, de ez gyakorlatilag teljesen opcionális. A lovaglás során egyfajta fura tárcsa segítségével irányíthatjuk paripánkat, amelynek pontos működésére nem sikerült rájönnöm. A grafika egyébként ebben a módban is oldalnézetes, így nem belső nézetben vágtázhatunk vagy galoppozhatunk hátasunkkal, ami kár, tekintve, hogy hasonló játékokban ez alapvetően így van már régóta.

A My Vet Practice 3D: In the Country sok hiányossággal bír mind megvalósítás, mind pedig lehetőségek terén, ehhez kétség sem férhet. Játékmenete monoton, a hangok szintúgy azok, és nagyon kevés az opciók és tennivalók száma is. Mindezekhez egy igencsak szakmai nyelvezet társul, amellyel lesz némi küszködnivalója a gyermekükkel állatorvosost játszó anyukáknak és apukáknak. Ugyanakkor, minden felróható hibája és hiányossága ellenére mégis van benne valami, ami miatt az ember csak behívja a következő pácienst. Ezen kívül még egy nagy erénye van a programnak: kicsit közelebb hozza egymáshoz a szülőket és a gyerekeket a közös móka során. Ez pedig mai, rohanó világunkban nem egy utolsó szempont. ■

My Vet Practice 3D - In the Country (3DS)
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
My Vet Practice 3D - In the Country (3DS)

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló