New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad

Egy II. világháborús társasjáték feldolgozást próbáltunk ki.

2014.02.28. 18:30 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

„Es ist schön hier” – mondta gúnyosan az egyik főszereplő a Sztálingrád című filmben, amikor a napfényes Olaszországból megérkeznek a keleti front poklába, és a vonatról leszállva szembesülnek a mocsokkal, a szenvedéssel, sebesültek ezreivel, vérrel-sárral és a brutalitással. Nos, pont erre a helyre visz el minket cikkem témája is, a Heroes of Stalingrad. Viszont nem kell senkinek megijednie, nem fogunk találkozni a mocsokkal, a szenvedéssel, a sebesültek jajkiáltásával, a vérrel-sárral, de még a brutalitással sem. Hiszen a Lock ‘n Load széria egy társasjáték: kartonpapír táblán tologatunk karton egységeket, és dobókockák döntenek életről és halálról. A Heroes of Stalingrad pedig ennek a társasjátéknak a PC-re átírt változata, amelyben nem is akartak picit se jobban közelíteni a valósághoz. A cél egyértelműen a társasozás érzésének visszaadása volt.

Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad

Mark H. Walker játékairól tudni érdemes, hogy rengeteg témát és időszakot felölelnek a társasai. A II. világháború összes hadszínterének minden fontosabb témáját feldolgozta már, de van persze Vietnám, Korea, Falkland és hipotetikus, kitalált hidegháborús összecsapás is. Kicsit furcsa ez egy európainak, de ezekből a társasjátékokból demo is letölthető (PDF-ben, aztán kinyomtatni, kivágni, és mehet a próbajáték, mielőtt az ember megveszi). Sok évvel ezelőtt én is vittem magammal nyaralásra egy ilyen demót, de őszintén bevallom, nem sikerült játszanunk vele, mert eléggé bonyolult volt a harci rendszere (legalábbis egy Catanhoz képest). Azóta várom, hogy készüljön belőle egy PC-s változat, hiszen akkor a gép adminisztrál helyettünk, de a játék mechanizmusát mégis könnyebben megérthetjük. És bár néhány óra játék után tényleg jobban értem a játékszabályt, még így is biztos, hogy asztalon nem fogok ilyen társassal sokat játszani a rengeteg táblázat és egyéb adminisztráció miatt.

Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad

A Heroes of Stalingrad egy alacsony (szakasz) szintű taktikai játék, nem teljesen tiszta, körökre osztott felosztásban. A terep ritkán hatalmas, általában egy tanyáért vagy néhány házcsoportért (vagy a Call of Duty-kból jól ismert Pavlov házért) megy a küzdelem, és 10-20 kör alatt véget is ér a csatározás. (Gondolom, azért ilyen rövidek a harcok, mert társasként a hosszú adminisztráció miatt ez is pár óra – szerencsére PC-n ez inkább fél óra nagyságrendű idő.) Egy-egy körnek több fázisa van, de a legtöbb csak adminisztráció, amit helyettünk elvégez a gép, így nekünk csak az operatív fázisra kell fókuszálnunk, amikor mozoghatunk és/vagy lőhetünk. Egyszerre egy hex (a játék területi alapegysége a hatszögletű elem) egységei (azok az egységek, akik egy területi elemen találhatók) léphetnek. Ha ez kész, akkor az ellenség lép egy hexnyi egységével, aztán újra mi, amíg van még olyan egységünk, amely tud valamit lépni. Aztán jön a következő kör, amikor minden elölről kezdődik.

Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad

Amikor lépünk, megzavarhat az ellenség és megállíthat minket, de ha ezt nem teszi, akkor a lépés viszonylag egyszerű, hiszen annyit mozoghatunk, amennyi az egységünkön a leléphető szám. (Persze a különböző területtípusok különböző értékekkel csökkentik ezeket a számokat). Viszont a lövés elég bonyolult (egy társasjátékhoz képest): először is egyáltalán nem biztos, hogy látjuk az ellenséget. Ezt is kockadobással kell eldönteni, ami ha sikertelen, akkor bizony nem lőhetünk. Ha azonban sikeres, akkor láthatóvá válik (spotted) az ellenség, és végre tüzelhetünk. Ekkor kiszámolódik a tűzerő – ami persze a távolságtól is függ –, majd dobnunk kell kockával, hogy valójában a tűzerőnkből mennyi kárt tudunk okozni. Majd ezután az ellenség is dob, annak fényében, hogy milyen a pozíciója, illetve, hogy a hexe mennyire védi. Aztán a két dobás különbségéből kiderült, hogy teljesen hatástalan volt a tüzünk, vagy legalább betojattuk őket (shaken), esetleg megsebesültek vagy meghaltak.

Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad

Persze ha csak ennyi volna a játék, akkor nem volna olyan népszerű a Lock ‘n Load sorozat. Egyrészt vannak benne járművek (például harckocsik), másrészt támogató fegyverek: molotov koktél, géppuskák, páncéltörő puskák és rakéták, lángszórók stb.) Ezek kellően izgalmassá teszik a játékmenetet. Például ha egy német egységgel megsemmisítjük egy szovjet páncéltörő puska személyzetét, akkor képesek vagyunk ezt a puskát azonnal üzembe helyezni a szovjet páncélosok ellen. Ezt sok stratégiai videojáték sem képes kezelni, nemhogy egy társasjáték! És bár alapvetően nagyon igyekeztek a program fejlesztői mindenben megőrizni a társasjáték jelleget (dobókockák gurulnak a táblán), azért pár effektet így is beraktak: például a lángszóró használata esetén szépen kicsap a láng és megégeti a célt. Vagy ha füstgránátot dob valaki, akkor nem csak a lapka kerül a hexbe, de azért egy füsteffekt is megjelenik felette.

Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad

A Heroes of Stalingrad egy nagyon rég óta készülő játék, így ez az egyetlen mentsége arra, hogy miért nem mobilra (Android vagy iOS) csinálták meg: hiszen amikor belekezdtek a fejlesztésébe, még nyomógombos telefonok voltak. Ma azonban PC-n látni egy ilyen játékot – ha csak az ember nem végtelenül társasjátékőrült – elég fájdalmas. A Heroes of Stalingrad – és bármelyik Lock ‘n Load játék – értékes darabja lenne a mobilos játékgyűjteményemnek, mert a játékmenet tényleg élvezetes és izgalmas, ráadásul rengeteg küldetés található benne. Sőt, akár alkalmi játéknak is tekinthetjük a viszonylag rövid játékmenettel. De tableten is komolyabb játékok vannak ma már, és ha van időnk PC elé ülni, akkor azért általában inkább valami AAA kategóriás játékkal játszunk. Ennek ellenére remélem, hogy lesz folytatása a projektnek – ha már egyszer kész a motor –, és jelennek meg más hadszínterekből vagy korokból is Lock ‘n Load címek. ■

Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad

értékelés

Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad

Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad
Pozitívumok
  • Megtanulhatunk egy nagyon érdekes társasjátékot
  • Sok küldetés és játékidő
Negatívumok
  • Jobb lenne ugyanez tableten
Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Mark H. Walker's Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló