Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Film

A csodálatos pókember 2 [film]

Olvasói cikk az új Spider-Man mozifilmről.

2014.05.01. 21:00 | szerző: Gobiakos | Film

Marc Webb 2012 után újra gyöngyvászonra küldte a hálószövő Pókembert (Andrew Garfield), aki ezúttal sem fér bele végzős gimnazista bőrébe, és a pókcsípés adta képességeket továbbra is piros-kék gúnyájában kamatoztatja. Ha New York utcáin akár csak egy hot-dog árustól nyúl le egy piti tolvaj 20 dolcsit, Pókember azonnal odalibben és egy laza poénnal fenéken billenti. Nem is csoda hát, hogy az egész város tényleges hősként ünnepli azt a maszk mögé rejtőző Peter Parkert, aki falmászó-bűnüldöző hobbija mellett még mindig csak egy kamasz fiú, aki fülig szerelmes Gwen Stacy-be (Emma Stone), sőt mi több, a kapcsolatot sem szakította meg vele, bármennyire is az ellenkezőjét ígérte meg anno a lány haldokló apjának (Denis Leary) az első film végén.

A csodálatos pókember 2 [film]

Mit kapunk A csodálatos pókember 2-től? Nos, egy vadiúj, sokkal képregényhűbb pókgúnyát, amire azonban semmiféle magyarázatot nem adnak, hogy honnan van, vagy egyáltalán. Kapunk egy rettentően jól működő Peter Parker – Gwen Stacy szerelmi szálat, ami TÉNYLEG működik. Van kémia, van románc, van humor és dráma. Kiemelkedően jó és szégyenteljesen rossz alakításokat is, de erről kicsit később. És végül kapunk egy exxxtra nagy adag CGI akciót, ami itt-ott még be is lett fejezve. Szóval kissé keserédes az élmény, amit még az IMAX vászon és a 3D szemüveg sem tudott feljebb emelni. A legklasszabb dolgok ezúttal is a címszereplőhöz köthetőek. Ilyenek például a pókösztön többszöri megjelenítése, a pazarul bemutatott egyedi mozgásstílus (lásd hálóhinta) és harcmodor, és a finomra csiszolt humor. Amit az első filmben csak magkapirgáltak a Parker házaspár, főként Richard Parker kapcsán, azt most hál’ Istennek egészen szépen kikristályosodik. Véleményem szerint az easter eggek is sokkal hatásosabbak lettek volna, ha nem lövik el őket rögtön a filmet promózó kampány legelején.

A csodálatos pókember 2 [film]

De persze vannak erősen gyenge pontjai is a filmnek, ami a legtöbb esetben a forgatókönyv hibája, ofkorsz. Ilyen például az a nagyon frankó ötlet, hogy George Stacy folyton kísérti Parkert, csak éppen ezt irtó bénán sikerült vászonra vinni. Az, hogy Peter simán befejezi dr. Curt Connorsnak a fajkeresztezési kutatás végső képletét, de arra nem jön rá, hogy Electro ellen csupán be kellene mágnesezni a hálóvetőket, nos *köhm* enyhén szólva is mulatságos. A még mindig hiteltelen May néni (Sally Field) is be-bevillan a képbe, de kábé minek...
De ami a legjobban fájt, az az, amit Max Dilon/Electróval (Jamie Foxx) műveltek. Az első megjelenésétől kezdve azt az érzetet erősítette bennem, hogy ő csak egy másolat. Aztán arra is rájöttem, hogy kit másoltak le: Edward Nygma/Rébuszt az 1995-ös Mindörökké Batman-ből. Ugyanaz a wannabe magatartás, ugyanaz az elvakult rajongás a hős iránt, ugyanaz a falkiplakátolós őrület, mint amit Jim Carrey karaktere is képviselt Schumacher filmjében. Sajnos Dane DeHaan sem jutott jobb sorsra. Amíg Harry Osborn szerepét kellett hozni, az maga volt a megtestesült zsenialitás, azonban utána… No, de erről majd ti alkossatok véleményt.
A magyar szinkronok még mindig cefet gázosak, ha külföldi akcentust kell hozni egy-egy karakterhez; ez jellemzően az orosz és a német nyelvnél ütközik ki.

A csodálatos pókember 2 [film]

Én magam mindig is azt vallottam: attól, hogy valami több még közel sem közel sem biztos, hogy jobb is. Sajnos ez A csodálatos pókember 2-re teljes mértékben igaz. ■

A cikket Gobiakos olvasónk küldte be, eredetileg a filmek.kepregeny.net oldalon jelent meg.

A csodálatos pókember 2 [film]A csodálatos pókember 2 [film]

hozzászólások (12)

Zoo_Lee
Zoo_Lee 2014.05.03. 10:43
Nem lett rossz film, tényleg vannak nagyon jól eltalált elemei (a szerelmi szál, az akciójelenetek), viszont messze nem a legjobb képregényfilm, nagyon súlyos bélyeget nyomott rá az elkapkodott franchise-építés. A karakterek, a főbb fordulatok szinte súlytalanok, mert azonnal túl kell lépni rajtuk, utalni a Sinister Sixre, a Hírharsonára, minél gyorsabban bemutatni minél több karaktert és ellenfelet - az előző résznél, illetve a régi trilógia befejezésénél még így is sokkal-sokkal jobb, de nem bánnám, ha a harmadik részre kicsit visszavennének a tempóból, annak már úgyis ott lesz a két spinoff film (Sinister 6 és Venom) a világbővítéshez.
Gobiakos
Gobiakos 2014.05.04. 18:24
"...én végig ültem csütörtökön az egész stáblistát és semmi nem volt."

Nem miattam nem vetítették le nektek. ;-)
RAI*DEN
RAI*DEN 2014.05.04. 18:30
Én sima 3D-ben tekintettem meg és nekem sem volt a teljes stáblista után semmi :)
munszu
munszu 2014.05.05. 00:23
Tudom :D, csak mókás volt mikor mellettem is morogtak a srácok, meg a terem hogy ez mi hogy semmit nem adtak?:D
Kb. a negyed terem végig ülte, na majd dvd-n vagy blue ray-en megtekintjük. :D
davkar9
davkar9 2014.05.05. 10:41
Az x-men extra a stáblista után csak a szokásos fox baromság.:-/ Webbnek még van egy filmnyi tartozása náluk, ami a SM miatt csúszott, ezért "cserébe" oda kellett nyomniuk egy x-men promót a végére. Vicces, főleg ha sok helyen le is vágják. Mennyivel egyszerűbb lenne ha minden karakter visszakerülne a marvelhez...:-((

link
ajánlott olvasnivaló