Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Soul Sacrifice Delta

Megérkezett a Soul Sacrifice jól átgondolt újrakiadása.

2014.07.17. 14:45 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A kézikonzolok hőskora – a szép emlékű kvarcjátékokat nem ide véve – a Nintendo Game Boy és a Sega Game Gear jóvoltából vette kezdetét, úgy ’89-’90 tájékán. Ez a hordozható, akár a zsebünkben is elférő géppark azóta is nagy népszerűségnek örvend, és legalább annyira átalakult, mint asztali nagytestvére. És habár immár az okostelefonok és tabletek kezdik uralmuk alá vonni a piacnak ezt a szegmensét, a Nintendo és a Sony neve még mindig garancia egy-egy, akár nagygépes élményt nyújtó, hordozható alkotás prezentálására. Az igen kiéleződött versenyben (hiszen telefonja jóformán mindenkinek van, míg konzolja ehhez mérten csak igen kevés embernek) időről időre elő kell hát rukkoljanak a fent nevezett mamutcégek valami „killer appként” is funkcionáló exkluzív csodával, amelyik képes lehet akár a hardvereladások növelésére. A PlayStation Vita egyik eddigi legsikeresebb, legütősebb ilyen alkotása a legfőképpen a dark fantasy szerelmeseinek készült, tavaly márciusban megjelent Soul Sacrifice volt. Ez olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy a japán konglomerátum a pozitív mutatók láttán meg is kezdte a tárgyalásokat a program fő designerével, a Megaman, az Onimusha és a Resident Evil sorozatok egyes epizódjaiban is oroszlánrészt vállalt Keiji Inafunéval egy esetleges folytatásról. Azt egyelőre nem kaptunk ugyan, azonban az eredeti játék jelentősen kibővített, leporolt és felturbózott változata, a Soul Sacrifice Delta nemrégiben megérkezett, a rajongók legnagyobb örömére.

Soul Sacrifice Delta

A program – amelyről annak idején már volt szerencsém írni a magazin hasábjain – az eredeti verzió valamennyi feature-ét tartalmazza, így jelen ismertetőmben főleg a plusz tartalomra térnék ki. A sztoriról rövid emlékeztetőül annyit azért megemlítenék, hogy abban egy fogságban magához térő karakter bőrébe bújhatunk, aki a démoni Librom nevű könyv lapjait forgatva élheti újra egykori kalandjait, amelyek során – nem kevés áldozat árán – visszaszerzi mostanra tovatűnt erejét, míg képessé válik fogva tartója, hajdani cimborája, a mára teljesen elborult elméjű Magusar legyőzésére. Hősünk különféle felajánlások útján tehetett szert új képességekre, amelyekért gyakran nagy árat fizetett. Az alapjátékban mindössze az ilyen – gyakorta elfajult – felajánlások és áldozatok árán szörnyekké vált alakok módszeres levadászására szakosodott, Avalon nevű varázslórend tanait követhettük, amely a legutóbbi iterációban két másik frakcióval bővült. Ezek egyike az Avalonéval szöges ellentétben álló tanokat valló Sanctuarium, amelyet követve nem áldozatokat, hanem megváltást hozhatunk ellenfeleinkre és persze önmagunkra. A másik, gyermekkorunk meséiből ismert tömörülés Grim névre hallgat, és azt vallja, hogy semmilyen varázslószekta nem avatkozhat bele a sors alakulásába, és követői az áldozatok, avagy megváltások meghozatalát az említett fátumra bízzák rendjük szigorú előírásai helyett. Ez a két új csoportosulás egyszersmind új történeti szálakat is jelent, illetve azokon belül új karaktereket is kínál segítőinkül.

Soul Sacrifice Delta

Jobb karunkat immár igényeinknek megfelelően személyre szabhatjuk, ily módon felölthetjük és használhatjuk különféle jártasságokkal és képességekkel megáldott segítőink arzenálját. A már említett plusz tartalmak mellé egy új játékmód, az Alice’s Eternal Maze (Alice örök labirintusa) csatlakozott. Ez gyakorlatilag egy állóképességi próba, amelyben ki-ki megmérettetheti magát az ellenségek hullámainak legyőzésével, amelyért persze számos jutalomban részesülhet. És ha már Grim(m), és ha már új tartalom, akkor a friss ellenfelek között olyanokkal is találkozhatunk, mint Hófehérke, Hamupipőke, vagy a többi jól ismert klasszikus mesehős. Mindezek mellett ezentúl különféle öltözeteket vagy mendemondákat vásárolhatunk felajánlásaink terhére, amelyek nagy segítségünkre lehetnek egy-egy táposabb ellenféllel szemben például annak legyengítése által. A felajánlási rendszer egyébiránt abban a tekintetben változott a legnagyobb mértékben, hogy immár új kombókat is létrehozhatunk, tovább színesítve általuk a játékmenetet. A rajongók ezeken kívül számos egyéb finomsággal találkozhatnak még ebben a remekül kiötlött játékban, amelyek jóvoltából az eredetinél összetettebb, tartalmasabb és színesebb alkotást ismerhetnek meg.

Soul Sacrifice Delta

Mindent összevetve nyugodt szívvel írhatom le, hogy szerencsére nem egy sima, kissé feltupírozott játékot vehet kezébe az, aki kipróbálja a Soul Sacrifice Deltát, hanem egy, ha nem is teljes értékű folytatásnak, de mindenképpen figyelemreméltó újragondolásnak beillő programot, amely a stílus szerelmeseinek majdhogynem kötelező alkotásnak mondható. ■

Soul Sacrifice Delta
Soul Sacrifice DeltaSoul Sacrifice DeltaSoul Sacrifice DeltaSoul Sacrifice DeltaSoul Sacrifice DeltaSoul Sacrifice DeltaSoul Sacrifice Delta

értékelés

Soul Sacrifice Delta

Soul Sacrifice Delta
Pozitívumok
  • Számos újítás
  • Élesebb textúrák
  • Szebb, jobb, nagyobb, színesebb-szagosabb, mint az eredeti volt
Negatívumok
  • A hangulata még mindig nagyon komor
  • Az irányítás még mindig nem az igazi
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 8

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló