Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Batman - A Telltale Games Series

Batman - The Telltale Series

Nah nah nah nah - megérkezett az új Batman játék!

2016.08.09. 08:20 | szerző: Captain Balu | Ismertető/teszt

A Tales from the Borderlands, The Walking Dead és még megannyi nagyszerű, történetközpontú játéksorozat után a tehetséges Telltale Games csapata ezúttal mindenki kedvenc bőregerének univerzumához nyúlt, hogy egy újabb emlékezetes kalandra repítsék el a játékosokat. A kérdés az, hogy a filmként és játékként is sok részt megélt Sötét Lovag kalandja ezúttal mennyivel lesz több egy lehúzott rókabőrnél. Kezeink közé kaparintottuk az első epizódot, így kaptunk egy kis ízelítőt, hogy mit is várhatunk a maradék négy fejezetében a Batman – The Telltale Seriesnek.

Batman - The Telltale Series

Ezúttal Bruce Wayne ugyanannyi szerepet fog kapni, mint Batman.A sztoriról nem is szeretnék és elég nehéz is spoilermentesen beszélni, hiszen aki ismeri, az tudja, hogy a fejlesztők játékainak legsarkalatosabb pontja a jól megírt történetmesélés. Azért, hogy ne menjünk el szó nélkül mellette, legyen annyi elég, hogy amit a készítők ígértek, azaz hogy ezúttal Bruce Wayne – ha nem is több, de – legalább ugyanannyi szerepet fog kapni, mint Batman éjszakai kiruccanásai, igaznak bizonyult. Szerintem ez az újító hozzáállás egy teljesen tudatos és jó döntés volt a Telltale részéről, ugyanúgy, mint a cliffhangernek időzített csattanó, amit, hogy ha meg mernek lépni és jól kidolgozzák, akkor egy egészen egyedi Batman történetnek nézünk elébe az elkövetkező hónapokban. Szóval az írás ezúttal is nagyon meggyőző, a dialógusok továbbra is első osztályúak, amit a profi szinkronszínészek csak tovább erősítenek. Azonban nem tudok szó nélkül elmenni azok mellett a tényezők mellett a cselekményben, amelyeket már ezerszer láthattunk a Batman filmekben/játékokban, így akik nem most találkoznak először a feketeköpenyes igazságosztó történetével, lehet, hogy egy-két nagyobb ásításba is bele fognak szaladni. Hasonlóan találtam kevésbé jó ötletnek Carmine Falcone-t, mint az első epizód antagonistáját, hiszen a maffiavezér kevésbé tartozik a Denevérember legérdekesebb ellenségei közé. Ez persze azért nem a világvége, és fogunk pár érdekes meglepetéssel is találkozni, mint például Cobblepot sem az a Cobblepot még, akit mondjuk az Arkham szériából ismerhetünk.

Batman - The Telltale Series

A játékmenet gyakorlatilag semmit sem változott az előző Telltale Games címekhez képest. Ha nagyon szigorúak vagyunk, ezúttal is egy interaktív filmet nézünk, amelyben interakcióink erősen korlátozottak. Batmanként, amikor a rosszfiúk csontozatát rendezzük át, akkor a quick-time-eventek alatti reflexeinkre lesz szükségünk, amikor nyomozunk, akkor lesz minimális mozgásterünk, elég egyszerű rejtvényekkel és megoldásaikkal, valamint, amikor Bruce Wayne-t alakítjuk, akkor főleg a következményekkel járó kérdésekre kell a nekünk szimpatikus választ, avagy a hallgatás lehetőségét kiválasztanunk. A szekciók elosztása ezúttal is remek arányban vannak, még hogy ha nem is olyan vagány snittekkel és tálalással, mint például a tavalyi Tales from the Borderlandsben. Ez a „nyomokban point-and-click elemeket tartalmaz” játékmenet azonban továbbra is egy megosztó dolog marad:L ha eddig sem szeretted, könnyen lehet, hogy a Batman iránti rajongásod se fog változtatni ezen a tényálláson.

Batman - The Telltale Series

Mihez lenne stílusosabb a fejlesztőktől megszokott képregényes grafika, ha nem a Batmanhez?A játék technikai része, az indulásakor erősen hasonlított a gothami állapotokra, merő káosz uralta az egészet, amit talán a PC-s játékosok éreztek meg a leginkább. Volt itt kontroller kompatibilitási hiba, beragadó kurzor, és konzolon és a PC-ken is egyaránt a látvány túl képregényes, azaz inkább állóképes lett néha, ha értitek, mire célzok. Én szerencsére az első patch után szaladtam végig a másfél órás kalandon, így azt az egyszeri azonnali kifagyást, amit a játék közvetlen elindítása után tapasztaltam, csak néhány fps-ingadózási probléma követte, de semmi kibírhatatlan. Az audiovizuális élmény azonban rendben van, a fentebb már említett szinkronszínészek sorába ismét olyan nagyágyukat sikerült megnyerni, mint Laure Bailey, Troy Baker vagy a zseniális Richard McGonagle. A zene is kellemesen meghúzódik ezúttal a háttérben, nem dominál olyan hangsúlyosan, mint a Tales from the Borderlandsben. A látvány is teljesen rendben van, hiszen mihez lenne stílusosabb a fejlesztőktől megszokott képregényes grafika, ha nem a Batmanhez? A művészi design remekül sikerült, olyan, mintha egy élő-lélegző képregényfüzetet néznénk.

Batman - The Telltale Series

Nem mondom, hogy a Batman – The Telltale Series első részének nagyon erős volt az indítása vagy esetleg a zárása, habár a csattanó ígéretes, a következő fejezet előzetese mégis olyan kis semmilyenre sikerült, hogy túlzás lenne azt állítani, hogy tűkön ülve várom. Félreértés ne essék, bízom a Telltale csapatában annyira, hogy be fognak ők még itt lendülni, és ismét emelni fogom a kalapom a zsenialitásuk előtt, ahogy játszanak a döntéseinkkel, és nem utolsó sorban az érzelmeinkkel is. A finálé után majd jelentkezünk az összefoglaló cikkel, maradjatok velünk! ■

Batman - The Telltale Series
Batman - The Telltale SeriesBatman - The Telltale Series
Batman - A Telltale Games Series
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Batman - A Telltale Games Series

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló