Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Assassin's Creed: The Ezio Collection

Assassin's Creed: The Ezio Collection

A sorozat talán legmeghatározóbb trilógiája megérkezett a legújabb konzolokra.

2016.11.28. 17:15 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A Ubisoft 2007-ben indította útjára mindmáig egyik legnagyobb sikerének számító sorozatát, a bérgyilkosok és templomosok örök harcát taglaló Assassin’s Creedet. Habár az első epizód még számos gyermekbetegségben szenvedett, engem anno megvett kilóra, mert lapos játékmenet ide, repetitív küldetések oda, a program körítése, valamint a XII. századi Szentföld akkori szemmel nézve gyönyörű kialakítása és remek atmoszférája elfeledtették a hiányosságokat. Mindemellett az is jól érezhető volt azonban, hogy ebben a koncepcióban ennél bizony sokkal több rejlik, és a játékosok nem is átallottak megosztani panaszaikat vagy építő jellegű kritikáikat az ezekre nyitott szemmel és füllel odafigyelő készítőkkel. És lássunk csodát, a 2009-ben megjelent második rész már egy jóval kiforrottabb, nyitottabb, sokoldalúbb alkotás volt, amely egyszersmind sikeresen alapozta meg a sorozat azóta számos további fejlesztésen átesett új irányvonalát. Számos felhasználó, köztük nem egy barátom mindmáig kedvenc asszasszinja Ezio Auditore da Firenze, akinek XV. század végi, XVI. század eleji élettörténetét egy végül trilógiává bővített második epizód során ismerhettük meg. Nos, a széria szempontjából – játékosszemmel nézve – igencsak szűknek számító idei esztendő sem múlhat azért el legalább egy felújítás piacra dobása nélkül, amelyhez éppen ez a három történet szolgáltat – ha nem is kiemelkedő vagy hiánypótló, de – remek alapanyagot.

Assassin's Creed: The Ezio Collection

A The Ezio Collection alcímmel ellátott gyűjtemény a nevezett bérgyilkos teljes élettörténetét dolgozza fel, szó szerint a bölcsőtől a sírig. Ezt a három egészestés játékon (Assassin’s Creed 2, Brotherhood és Revelations) kívül a második epizód közvetlen előzményeit bemutató, élőszereplős, Lineage című, valamint a rettenthetetlen mester utolsó napjait elénk táró, animált, Embers névre keresztelt kisfilm jóvoltából teszi. Az utóbbi egyébként némi átvezetésül szolgál a 2,5D-s mellékág-trilógia, a Chronicles első, Kínában játszódó részének történéseihez. A kollekció az említett programok valamennyi egyjátékos kampányát és kiegészítőjét összesíti, a többjátékos tartalmak azonban kimaradtak belőle.

Mint minden hasonló, felújított gyűjtemény, ez is kettős érzéseket keltett bennem játék közben. Egyfelől én igencsak veterán játékosnak számítok a magam majd’ négy évtizedével, és még az eredeti kiadásokból ismerem Ezio históriáját, vagyis nekem ez a kollekció kellemes és nosztalgikus is volt egyszerre, amely ráadásul minden számomra fontos elemét tartalmazta a trilógiának. Ugyanakkor, ha a mai masinák tudásának, és a mai kor felhasználóinak szemüvegén át próbálom nézni a játékot, nem tekinthetek el számos kritikai észrevételtől sem. A grafika érezhetően szebb és jobb, mint a 2009. és 2011. között megjelent konzolos változatok esetében volt. Erről egyébként a videomegosztókon és internetszerte fellelhető összehasonlító filmekből is könnyen meggyőződhet bárki, de én azért – biztos, ami ziher alapon – betöltöttem a jó öreg Xbox 360-on is az akkori kiadásokat. A textúrák sokkal élesebbek, a skinek élethűbbek, és minden részletesebb, színesebb mint anno volt. Ugyanekkora fejlődést azonban a PC-s verziókhoz képest már nem lehet észrevenni, de az Xbox One port azért valamicskét azokon is túltesz.

Assassin's Creed: The Ezio Collection

Mindemellett egy sorozat evolúciója is remekül megfigyelhető egy-egy ilyen gyűjteményből. A második rész még igencsak „bamba” ábrázatú karaktereihez képest a Revelations ezen a téren már jóval pozitívabban fest. A játékmenetről és a vezérlésről hasonlók mondhatók el, amelyek közül az utóbbi kapcsán azért felróható, hogy nem lehet egységesíteni azt, vagyis ha tetszik, ha nem, ki-ki kénytelen minden rész esetében megszokni az egykor ahhoz kiötlöttet. Az előre renderelt átvezetők sem lettek feljavítva, ami a Relevations kivételével igencsak látványos különbséget eredményez köztük, és a játék megjelenítése között. Ami azonban nem fér a fejembe – mindamellett, hogy én igazán nem szoktam ezen „lovagolni” – az az, hogy a mai monstrumokon hogyan, miért vagy milyen indok alapján nem tudták a legjobb indulattal is csak mérsékelten látványosan felturbózott grafikai megjelenítést 60 fps-re feltornázni a készítők? Minden ráncmentesen fut 30 fps sebességgel, mindezt úgy, hogy közben a textúrák, a növényzet és egyéb részletek csak azok közelébe érve töltődnek be. Azt pedig, hogy mindkét említett kisfilm igencsak szaggat lejátszás közben, már csak zárójelben jegyzem meg.

Visszaolvasva az előző sorokat, talán kicsit szigorúbb voltam a The Ezio Collection véleményezésekor, mint szerettem volna. Alapjában véve egy nagyon korrekt kis gyűjteményt kaptunk, amely a legújabb konzolok tulajdonosait ismerteti meg az elmúlt évtized egyik legmeghatározóbb videojáték-franchise-ának talán legfontosabb mérföldköveivel, és egyik neves alakjának élettörténetével. A nem kifogástalanul sikerült ráncfelvarrás miatt azonban nehezen tudom némi keserű szájíz nélkül tudomásul venni, hogy egyik kedvenc szériám három kiváló epizódja immár a legújabb erőműveken is elérhető. Slussz. ■

Assassin's Creed: The Ezio Collection

Az Assassin's Creed: The Ezio Collection PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. A cikk az X1 verzió alapján készült.

értékelés

Assassin's Creed: The Ezio Collection

Pozitívumok
  • Az Assassin's Creed aranykora egy korongon.
  • Kellemesen nosztalgikus élményt nyújt azoknak, akik ismerik az eredeti kiadásokat.
Negatívumok
  • Több újítást is elbírt volna az új kiadás.

hozzászólások (1)

KobraP
KobraP 2016.11.28. 19:40
2007 .. pedig mintha tegnap lett volna :(
ajánlott olvasnivaló