25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Lara Croft a filmvásznon és modellként

Nathalie Cooktól Alicia Vikanderig - összegyűjtöttük, kik személyesítették meg a világhírű régésznőt.

Írta: Dino

Lara Croft a filmvásznon és modellként

Egy hét múlva kerül mozikba az új Tomb Raider mozifilm, amelyben Alicia Vikander alakítja a fiatal régésznőt. Lara Croftot azonban rajta kívül már rengetegen megszemélyesítették, a mozivászon mellett például a kiadó rendezvényein is, és persze az újabb játékokhoz is különböző színésznők adták hangjukat. Lássuk, kikkel kapcsolható össze Lara elmúlt közel 22 éve!

Korábbi Lara Croft modellek egy 2007-es fotózáson
Korábbi Lara Croft modellek egy 2007-es fotózáson

Lara Croft modellek

A Tomb Raider széria 1996 őszén indította meg hódítását, női főhőse pedig sokak kedvenc játékszereplőjévé vált az évek során. A játékot kiadó Eidosnál hamar rájöttek, hogy rendezvényeiken nagyon jó promóció, ha egy-egy modelt öltöztetnek be Larának. Így találtak rá először Nathalie Cookra, aki 1996-1997-ben töltötte be a főhősnő szerepét különböző eseményeken, fotózásokon.

Nathalie Cook
Nathalie Cook

Őt 1997-ben az akkor modellként dolgozó – azóta pedig színésznőként is tevékenykedő – Rhona Mitra váltotta. A húszéves lány még kés alá is feküdt, hogy mellbősége jobban megfeleljen a játékbeli Lara Croft alakjának.

Rhona Mitra
Rhona Mitra

Mitra után rövid időre Vanessa Demouy francia modell öltötte magára Lara ruháit.

Vanessa Demouy
Vanessa Demouy

Ellen Rocche brazil színésznő és modell hazájában népszerűsítette a Tomb Raider III-at.

Ellen Rocche
Ellen Rocche

1998-1999. között a szintén modell Nell McAndrew folytatta a sort. Őt végül kirúgta az Eidos, köszönhetően egy Playboyban megjelent fotósorozatnak, amelyben a kiadó hozzájárulása nélkül alakította Larát McAndrew kisasszony. (A jobb oldali kép a széria 10 éves jubileuma kapcsán tartott 2007-es fotózás során készült.)

Nell McAndrew
Nell McAndrew

1999-2000. között a holland Lara Weller következett: 24 évesen a The Last Revelation epizódot népszerűsítette a hölgy, akinek teljesen véletlenül egyezik meg a keresztneve a játék főhősével.

Lara Weller
Lara Weller

A brit Lucy Clarkson 16 évesen kapta meg Lara Croft szerepét, így ő volt a legfiatalabb modell 2000-2002. között.

Lucy Clarkson
Lucy Clarkson

Clarkson után 2004-ig egy újabb holland modell, Jill de Jong következett a The Angel of Darkness epizódhoz kapcsolódó promóció során.

Jill de Jong
Jill de Jong

2006. február 14-én, 21. születésnapján került Lara szerepébe Karima Adebibe, marokkói, ír és görög felmenőkkel rendelkező brit modell/színésznő, aki ezt megelőzően bolti eladóként tevékenykedett. Szülinapja amúgy egybeesik Laráéval: a régésznő a történet szerint 1968. február 14-én látta meg a virtuális napvilágot.

Karima Adebibe
Karima Adebibe

2008-tól egy tornászlány/színésznő, Alison Carroll következett, az Underworld epizódbeli Lara szerepében. Ő volt az utolsó a sorban, mert 2010-től a Crystal Dynamics már nem alkalmazott modelleket.

Alison Carrol
Alison Carrol

A sorozat 10 éves születésnapja kapcsán az Eidos összehívta az addigi modelleket, és pár csoportkép is készült róluk. Az egyiket a cikk elején láthattad, itt egy másik a csapatról.

Korábbi Lara Croft modellek egy 2007-es fotózáson
Korábbi Lara Croft modellek egy 2007-es fotózáson

Lara Croft hangja

Az 1996-os első résztől kezdve számos színésznővel dolgozott együtt a Core Design (majd a Crystal Dynamics), hogy Lara hangját felvegyék (az újabb részeknél pedig volt, aki még a motion capture felvételeknél is segédkezett). Konkrétan ők szólaltatták meg a régészlányt az évek során:

  • Shelley Blond (Tomb Raider)
  • Judith Gibbins (Tomb Raider II, III)
  • Jonell Elliott (The Last Revelation, Chronicles, The Prophecy, The Angel of Darkness
  • Keeley Hawes (Legend, Anniversary, Underworld, Lara Croft and the Guardian of Light, Lara Croft and the Temple of Osiris)
  • Charlotte Sparey (a Legend epizódban a fiatal Lara)
  • Camilla Luddington (2013-as reboot epizód, Rise of the Tomb Raider)
  • Abigail Stahlschmidt (Relic Run)
  • Harriet Perring (A Rise of the Tomb Raider fiatal Larája)

Camilla Luddington
Camilla Luddington

Lara Croft cosplayek

Természetesen a cosplayerek között is népszerű lett Lara Croft karaktere, így ma már szinte bármilyen gamer rendezvényre megyünk, tuti, hogy szembejön velünk néhány Lara. De már 1999-ben is rendeztek Budapesten Lara Croft hasonmásversenyt, mégpedig az akkori Computer Karácsony keretében (erről az Adrenalin című tévéműsor felvételét itt nézhetitek meg). A 2013-as tavaszi PlayIT-en pedig külön Lara Croft cosplayversenyt rendeztek, amelyen egyszerre hét Lara volt a színpadon.

Lara Croft cosplayverseny - PlayIT 2013. tavasz
Lara Croft cosplayverseny - PlayIT 2013. tavasz

Lara Croft a mozivásznon

A Paramount Pictures 1998-ban szerezte meg a jogokat egy Tomb Raider mozifilm elkészítéséhez. Ez lett a Simon West rendezte, 2001-ben bemutatott Lara Croft: Tomb Raider, amelyben a főszerepet Angelina Jolie kapta.

Angelina Jolie
Angelina Jolie

A nehézségek (sérülések a felkészülés során, problémák a fegyverek használatával stb.) ellenére a két évvel későbbi Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life-ban Angelina visszatért a szerephez, a 2009-ben bejelentett harmadik filmhez azonban már új főszereplőt kerestek. Felreppent a pletykákban Olivia Wilde és Kim Kardashian neve is, azonban a fiatal Lara történetét elmesélő új Tomb Raider mozifilmben végül egy svéd színésznő, Alicia Vikanderé lett a főszerep.

Alicia Vikander
Alicia Vikander

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!