Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Death Road to Canada

Death Road to Canada

Roguelike Walking Dead.

2018.05.08. 15:00 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Független kis fejlesztők és zombik. Ha van olyan kombináció, ami nem sok jót ígér, akkor az ez: iszonyatosan telített a piac. Ráadásul a legutóbbi élményem (amiből bánatára GeryG is kivette a részét) a Dead Maze-zel nem épp kellemes emlékeket hagyott bennem. Talán emiatt is fogadtam a játékot kicsit kedvtelenül – de egy esély mindenkinek jár, így a Death Road to Canada is megkapta.

Death Road to Canada

Hűha, nem indul ez egyszerűen: pixelart grafika, chiptune beütésű zene... Értem én, hogy tombol a retroláz, de annyira túltolták már, annyian nyúltak vissza ehhez a stílushoz, hogy már csömöröm van tőle, pedig alapvetően kedvelem az ilyesmit. És elnézve, mennyi munkát öltek a vizuális designba, én nem vagyok róla meggyőződve, hogy egy modernebb szintet kivitelezni sokkal több munka és idő lett volna (példának mondjuk ott a nemrég bemutatott Rogue Aces vagy akár a Don’t Starve, esetleg a Darkest Dungeon). Azt viszont meg kell hagyni, hogy a kevés pixelből és hangból/zenéből kihozták, amit lehetett: a művészi stílus és design kellemesen egységes képet alkot.

Death Road to Canada

A játékmenet viszont bőségesen kompenzál, már amennyiben szeretjük a roguelike stílust és a zombiapokalipszis tematikát. Floridából indulunk, és két hét alatt juthatunk el Kanadába (már ha nem tart fel nagyon valami útközben). Gyakorlatilag három fázis váltogatja egymást egy-egy menet során: utazunk (autóval vagy gyalog), ekkor fejlődünk, gyógyulunk, ilyesmi; valamilyen választás elé kerülünk, ami vagy valami bónuszt vagy hátrányt jelent, vagy kereskedőkkel találkozunk (vásárolhatunk és/vagy lophatunk), illetve harc is lehet belőle. Utóbbinak két fajtája van: az egyik az, amikor megyünk fosztogatni készleteinket feltölteni, a másik pedig amikor a zombihorda rohamát kell kibírnunk adott ideig. Néha, ha már sok mindent csináltunk, zombo pontot/pontokat kapunk, amit a főmenü Unlocks részében tudunk elkölteni kezdő skillekre és perkökre – így némileg növelve a túlélési esélyeinket már a kezdetekkor is.

Death Road to Canada

Ahogy haladunk előre, új túlélők csatlakozhatnak hozzánk, így növelve akár négyfősre is a kezdeti kétfős társaságot. Amennyiben egy haver is akad kéznél, egy gépen akár ketten is tolhatjuk – amit valljuk be, nem csak a mókafaktor emelése miatt érdemes. MI társunk ugyan derekasan küzd, de a cuccokat már nem nagyon gyűjti be, így csakis a mi vállunkat nyomja a megfelelő ellátmány beszerzése... Ha pedig az általunk irányított manusz zombieledellé válik, a következő csapattag irányítását vehetjük át, amíg van legalább egy emberke a csapatban. Illetve nem csak ember, hanem kutya is lehet csapattag, így akár őt is irányíthatjuk. Sőt, ha csak a kutya marad életben, akkor őkelme hirtelen megtanul autót is vezetni. 0.o Nem kicsit volt bizarr, amikor három kutyuliból álló bandával mentem kipakolni egy szupermarketet. :D (Útközben pedig olyan mélyenszántó gondolatokat osztottak meg egymással, mint például a „Vau!”)

Death Road to Canada

Az irányítás pofonegyszerű, egy Joy-Connal is kényelmes és kézreálló, nem emiatt fogunk fájdalmas harapásokat kapni a püspökfalatunkba – a túlerő viszont simán legyűrhet minket. Van az a kritikus rothadó hústömeg, aminél az ember (illetve kutya) azt mondja: ott egye meg a fene meg a zombik a lootot, inkább a nyúlcipő (na, ez az, ami nekem nem nagyon ment az elején; és most is általában emiatt harapok betonba). A néhol debil humor nálam ott teljesedett ki amúgy, amikor az erdőben kapott el a horda és 1 (játékbeli) órán át kellett visszavernem a hordát, miközben egy ufóval és egy titkosügynökkel futottam össze – és az idegen ideadta az űrhajónak álcázott kocsiját. Szóval kreatív hülyeségből nincs hiány...

Death Road to Canada

Amennyire ellenszenves volt az elején a Death Road to Canada, annyira megkedveltem játék közben. Megkockáztatom: még ennyi ökörséggel is jobb és változatosabb, mint per pillanat a The Walking Dead a tévében (csak nehogy egy elvakult rajongó pofán csapjon egy kínai Lucille-másolattal). A roguelike stílusba tökéletes bevezetőt jelent, mert fölösleges sallangok nélkül tudja megmutatni a műfaj szépségeit. Útra fel, vár minket a zombimentes Kanada! ■

Death Road to Canada
Death Road to CanadaDeath Road to CanadaDeath Road to CanadaDeath Road to CanadaDeath Road to CanadaDeath Road to CanadaDeath Road to CanadaDeath Road to CanadaDeath Road to CanadaDeath Road to CanadaDeath Road to Canada

A korábbi PC-s verzió után a Death Road to Canada most Nintendo Switch, PlayStation 4 és Xbox One konzolokra érkezett meg. A cikk a Switch verzió alapján készült, amelyet a játék fejlesztője biztosított számunkra.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló