Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Afghanistan '11

Afghanistan ‘11 - Royal Marines DLC

Megérkeztek a britek Afganisztánba... megint.

2018.09.10. 09:38 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Az Afghanistan ‘11 egy olyan háborús stratégiai játék, amelyben a harcrendszert nem cizellálták túl, ehelyett a más játékok által elhanyagolt logisztikára mentek rá. Nem csak a lőszert és üzemanyagot kell „kilogisztikáznunk” úgy, hogy csapataink győzelmet arassanak, hanem legfontosabb nyersanyagunk az otthoniak támogatása. Nem véletlen, hogy a játék első része a vietnámi konfliktust, míg a második rész az afganisztánit dolgozza fel, hiszen az Egyesült Államok hadtörténetében ezekben a háborúkban volt létfontosságú a hátország (gyakorlatban a média) támogatása vagy elutasítása. És míg a játék egyik kiadója az amerikai Matrix Games, addig az európai társkiadó a brit Slitherine, úgyhogy adott volt az ötlet a játék kiegészítéséhez: jöjjenek a britek! És ha már, akkor a királyi tengerészgyalogosok.

Afghanistan ‘11 - Royal Marines DLC

Tehát a Royal Marines kiegészítő tartalmaz egy 10 küldetéses minikampányt, ami elég sok időre ad játéklehetőséget. Nem játszottam még az összessel, de bele-bele néztem mindegyikbe. Vannak a klasszikus „nyerjük meg a helyi lakosok szívét” küldetések: építsünk utakat és infrastruktúrát, és lehetőleg védjük meg a civileket a táliboktól. De van egy-két komolyabb, kimondottan háborús küldetés, ahol csak le kell radírozni egy elég jelentős tálib sereget a térképről. A küldetéseket nem kell végigjátszani, bármelyiket bármikor elkezdhetjük. Ezért mindenki kereshet a stílusának megfelelőt, ha nem szeretne sorban haladni.

Afghanistan ‘11 - Royal Marines DLC

Természetesen a DLC tartalmaz brit egységeket is: személyes kedvencem más háborús játékokból a Jackal. Ez egy páncélozás nélküli terepjáró, amely nagy tűzerővel és nagy sebességgel rendelkezik. Van persze Scimitar, egy könnyű páncélos vagy gyalogságtámogató harcjármű – ez képes direkt is támadni az ellenséget (ilyenkor sérülhet is), vagy távolabbról indirekt lőni a tálibokat. Ebben az esetben azonban nagyobb esélyük van a terroristáknak, hogy elmeneküljenek és később lecsapjanak. Van még a Warthog nevű szállítójármű, amely az amcsi MRAP kiváltója, azaz jobban bírja az aknákat, IED-eket, mint a Jackal, de lassabb. Én igazából nem láttam értelmét. Inkább hazaküldtem őket, és Jackaleket rendeltem helyettük. És persze itt van a hadszínterek királynője – a gyalogság – ami jelen esetben a királynő tengerészgyalogosai, illetve az SAS kommandósok.

Afghanistan ‘11 - Royal Marines DLC

Amit nagyon hamar észreveszünk, mint új mechanika a játékban, az az, hogy az előretolt bázisokba többé nem zsúfolhatunk egységeket. Ez elég zavaró, mert jó stratégia volt a csapatokat közelebb tartani a harchoz, amire az FOB bár limitált lehetőségekkel, de hasznosnak bizonyult. Ehelyett most ha ötnél több egység van az előretolt bázisban, már világít egy piros lámpa, és a következő kör elején büntetőpontokat vonnak le a vásárlásra költhető pontjainkból. A másik – tapasztalatom szerint ritkábban előforduló – újítás, hogy civil autók is közlekednek az utakon, és néhányuk öngyilkos merénylő, aki a falvakba csapódik be, rontva ezzel a mi megítélésünket (amiért nem védtük meg őket). Ezeket kivédeni útzárral lehet, ami kiszűri a gonoszokat a civilek közül, ezzel védve a falusiakat.

Afghanistan ‘11 - Royal Marines DLC

Míg az amerikai kampányban előre meg volt adva, hogy hányadik körtől kell kivonni a katonákat és átadni az ellenőrzést az afgán demokratikus kormány katonáinak, addig ez most dinamikus lett: ha elérjük, és négy körig tartjuk a 70 szívecskét (100 fokú skálán mennyire szeretnek bennünket a helyiek), akkor automatikusan beindul az átadási folyamat (ez is büntetőpontot jelent, ha körönként nem küldünk haza valahány százalék katonát, és nem váltjuk fel őket helyi erőkkel). Ennek az elérése se egyszerű. Kaptunk még új – természetesen brit – egyenruhát, amelyre (hasonlóan a jenkihez) gyűjthetjük kitüntetéseinket, ami valójában a játék achievement-rendszere. Szintén tetszett, hogy ha már a brit társkiadó, akkor a hangokat is lecserélték brit akcentusos angolra.

Afghanistan ‘11 - Royal Marines DLC

Jó hír, hogy jelent meg DLC az Afghanistan ‘11-hez, mert ez azt jelenti, hogy nem hagyták árván a fejlesztők. Dolgoznak rajta, új mechanikákat találnak ki hozzá. Nekem személy szerint tetszik, hogy a bekerült új egységek britek. Tetszik az akcentusuk, és örülök az új Jackalnak, ami máshol is nagy kedvencem. Nagyon jó, hogy új – nem véletlenszerűen generált – küldetéseket is kapunk a játékhoz. Hogy mindez megéri-e egy DLC árát egy ilyen egyszerűnek tűnő játéknál, azt döntsétek el ti. ■

Afghanistan ‘11 - Royal Marines DLC

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Afghanistan '11
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Afghanistan '11

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló