25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

AOC C24G1 monitorteszt – Amikor a fapad nem szálkás...

...és nem is annyira fapad, mint gondolnánk.

Írta: Sityi

AOC C24G1 monitorteszt – Amikor a fapad nem szálkás...

Nicsak, mit hozott a futár az AOC-től? Az Agon AG241QG nagyon jó benyomást tett rám anno, így nem kis kíváncsisággal bontogattam a C24G1 monitor dobozát – vajon képesek lesznek a tajvaniak az olcsóbb szegmensben is kiemelkedőt alkotni?

AOC C24G1 monitorteszt – Amikor a fapad nem szálkás...

Lőjem le előre a poént? Inkább nem... Nézzük a puszta technikai adatokat: 24 hüvelykes képátló, vékonyított káva, 1920*1080 felbontás, 144 Hz, 1 ms válaszidő, FreeSync, enyhén ívelt VA panel – várjunk csak! Gyors monitor és nem TN alapokon nyugszik? Első lépés az emlegetett kiemelkedéshez: a VA panelek egyik jó tulajdonsága a jó színkép és -fedettség: a 75% Adobe RGB színtérfedettség hétköznapi felhasználásra több mint elegendő, és remek színeket ad. Az ívelt mivolta ekkora méretben igencsak diszkrét módon van jelen – különösebben nem láttam sem előnyét, sem hátrányát: szerintem ekkora méretben nem jön ki a papíron 1500R ív. Sebaj, nem ezért fogjuk mi még ezt a monitort szeretni...

Az ergonómiára nem sok panaszom lehet. A menüje jól felépített, nem is nehéz benne navigálni, és elég sok mindent tudunk benne állítgatni – a talp pedig magasságállítást, forgatást és némi döntést tesz lehetővé (álló helyzetbe nem tudjuk elfordítani, de ez szerintem egyáltalán nem baj). Hangkimenetként is feltűnik az operációs rendszerben, de saját hangszórója nincs a C24G1-nek: egy sztereó 3,5 mm-es jack csatlakozót kínál, hogy fejhallgatót vagy hangszórót kössünk rá. Ha már a csatlakozóknál tartunk: 2 db HDMI 1.4, 1 db DisplayPort 1.2 és 1 db D-Sub (VGA) bemenet várja a megjelenítendő képet. Ezt a legutóbbit igazából nem értem: a legtöbb gépen már nincs VGA csatlakozó. 32 éves technológiáról beszélünk, elfelejthetnénk már... Persze nem baj az, hogy ott van, csak szerintem nem illik az már oda.

AOC C24G1 monitorteszt – Amikor a fapad nem szálkás...

A 144 Hz kombinálva a FreeSync technológiával játék közben pedig mondhatni csodákra képes – még GeForce VGA-val is, ugyanis ilyen videokártyám van, ergo első kézből tapasztalhattam meg a G-Sync Compatible módot. Azt illik tudni, hogy míg a G-Sync már 1 Hz-től él, addig a FreeSync ennél a monitornál „csak” 48 Hz-nél kapcsol be, és GeForce kártyákon csak DisplayPorton keresztül működik (talán Radeonon megy HDMI-n is, de ezt nem tudtam kipróbálni). Képtörés innentől fogva csak minimális mértékben fordul elő (ez persze gép- és játékfüggő is), a képminőség pedig remek, a 144 Hz-et meg ha sikerül kihajtani, akkor igencsak folyékony lesz a játékmenet – és potenciálisan kiélesedhetnek a reflexeink.

Cikkajánló
V-Sync, G-Sync, FreeSync – mit is jelentett be az NVIDIA?

V-Sync, G-Sync, FreeSync – mit is jelentett be az NVIDIA?

Január 15-től működni fog a G-Sync a FreeSync monitorok egy részén – de hogy?

Persze ehhez a sebességhez AAA játékok esetén már bivalyabb gép kell, de a legtöbb e-sport cím (Overwatch, DOTA2, CS:GO, Rocket League stb.) egy közepes gépen is képes lehet stabilan tartani ezt a tempót. És ha már itt volt, megnéztem a Nintendo Switchemmel és a PlayStation 4 Slimemmel is a kijelzőt: a tévéhez képest eszelősen gyors megjelenítésből így is lehet profitálni, még akkor is, ha csak 60 Hz-es jelet küldenek ki ezen szerkezetek (és szerintem az átlagtévéknél (ahol a szaturációt képesek az egekbe tolni csak azért, hogy „színesebbnek” tűnjön a kép) helyesebb színvisszadás is jó hatással van a vizuális élményünkre).

AOC C24G1 monitorteszt – Amikor a fapad nem szálkás...

A cikk írásának pillanatában az AOC C24G1 mintegy 60000 forintért kapható a legtöbb helyen – ezért a pénzért pedig egy igen kiváló és szerethető monitort kapunk. Persze ha nagyon kötekedni akarunk, lehetne kötekedni azon, hogy hol a HDR vagy az USB hub – de könyörgöm, ennyiért az a hatalmas plusz, hogy VA panelt kapunk, magas képfrissítéssel és rendkívül alacsony válaszidővel! A 27”-os változat kb. 15 ezerrel drágább, az picit íveltebb (1800R), de az is „csak” Full HD felbontású, ami akkora méretben már kicsit pixelesnek hathat – az ár viszont még mindig remekül kompenzálja ezt az apróságot. És akkor most lövöm le a poént: sikerült kiemelkedőt alkotni, nagyon ajánlott!

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!