Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

VAVA 4K lézerprojektor teszt

Közelről vetít hatalmas képet ez az elegáns külsejű projektor.

2019.12.21. 21:42 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Lassan 15 éve, hogy régi álmomat valóra váltva beruháztam egy projektorba, amely döntést egy pillanatig nem bántam meg (pár éve pedig a korral haladva HD-ról Full HD-ra váltottam, tévém meg azóta sincs). Projektorokat mégis alig teszteltem a magazin oldalán, pedig még az oldal profiljához való kapcsolódás is meglett volna, hiszen nem utolsó dolog 3 méteres képet nézve játszani. Jó, egyszer volt azért a témában egy nagyobb cikkem. Aztán amikor felmerült nemrég a lehetőség, hogy kipróbálhatom a VAVA 4K-s projektorát, gondoltam, miért is ne, nézzük meg, mit tud!

VAVA 4K lézerprojektor teszt

A hatalmas és meglehetősen nehéz kartondobozból egy igazán elegáns, megnyerő külsejű szerkezet került elő. Fehér műanyag borítás alul-felül, körbe pedig világosszürke szövetanyag borítja a berendezést. Az első szokatlan dolog számomra az ultrarövid vetítési távolság volt. Saját projektorom ugyanis a szoba szemközti faláról vetít, a VAVÁ-t viszont közvetlenül a falnál lévő asztalra kellett helyeznem, és alig fél méter távolságból hasonló képméretet kaptam, mint 4-5 méterről egy hagyományos projektorral. A lézeres fényforrás miatt az optika mellé került két érzékelő is: amint úgy látták ezek, hogy a fény útjába kerülök (már akkor is, ha csak a csatlakozók miatt hajoltam fölé, nem belenézve a lencsébe), lejjebb vette a fényerőt, és egy figyelmeztetést írt ki a képernyőre, hogy jobb lenne, ha nem néznék bele a lézerbe... Egy gombnyomás kellett ilyenkor, hogy visszakapjam a képet. A masina elhelyezése viszont tényleg igen egyszerűnek bizonyult, és akár egy tévé helyére is kerülhet a projektor a fal melletti asztalkán így, hogy nincs szükség távolról történő vetítésre.

A második, amivel az ember találkozik a projektoron, az a rajta futó Android alapú rendszer (7.1.2-es verziószámot írt a program), ami a bekapcsolás után fogadja. Ennek köszönhetően számos alkalmazás volt megtalálható már alapból is a berendezésen (pl. VLC Player, YouTube, Netflix), és egy korlátos kínálatú áruházból, az Aptoide-ból továbbiakat is letölthetünk rá. Az itt található programok viszont elég felemás képet mutattak. Hiába 4K-s ugyanis a projektor, ha a YouTube és a Netflix alkalmazás se hajtja meg ezt a felbontást, csak max. Full HD-s képet adnak. A Netflix ráadásul nem vezérelhető a projektor távirányítójával, helyette egeret kell rákapcsolnunk a projektorra, vagy egy külön alkalmazást letöltenünk telefonunkra. De az USB-portba is hiába rakunk egy pendrive-on 4K-s filmet, ha a VLC Player nem bírja a tempót, és szaggat a lejátszás.

Mindezekből az következik, hogy ha 4K-s felbontással szeretnénk használni ezt a projektort, el kell felejtenünk az Androidot, és mindenképpen valami külső eszközt kell rákötnünk – PC-t, PS4 Prót vagy mondjuk egy Blu-ray lejátszót. Erre három HDMI-bemenet áll rendelkezésünkre, amelyek közül az egyik ARC-vel, azaz Audio Return Channellel is rendelkezik, így akár külső hangrendszert is rákapcsolhatunk, ha a beépített Harman Kardon cuccal esetleg nem lennénk elégedettek. A HDMI mellett találunk jack audió ki/be csatlakozást, S/PDIF optikai kimenetet, a már említett USB-portot (mondjuk az egyetlen darab kevés ahhoz, hogy egyszerre kössünk adattárolót és egeret a projektorra). Hálózatra wifin vagy kábelen is csatlakozhatunk, de sokat elárul ezekről a sebességtesztelő funkció skálája: 12 Mbit rajta a maximum – úgy tűnik, mindössze 100 megabites hálókártyát építettek be, ami szintén nem igazán barátja a nagy felbontásnak, ennek legalább duplájára lenne szükség a 4K-s streameléshez.

VAVA 4K lézerprojektor teszt

Furcsa volt még a vetített kép beállítása is. Hiába raktam ugyanis a projektort a fallal párhuzamosan, valahogy mégse kaptam szép, szabályos téglalap alapú képet. Ekkor jött a trapézkorrekció funkció, ami viszont egész érdekesen működött, és ívelte is a kép oldalait. (Arra nem sikerült rájönnöm, hogy a képszélek hullámosodását minek köszönhettem, esetleg a fal nem teljesen sík, de a saját projektoromnál meg nem tapasztaltam sose ilyet...) A projektorral amúgy 2 méteres képátlótól egészen 4 méteresig vetíthetünk, és a legnagyobb mérethez se kell túl messze vinnünk a faltól a vetítőt.

Igencsak pozitív benyomást tett rám viszont a projektor fényereje. Hihetelen erősen vetítette a falra a képet, és a színei is sokkal szebbek, telítettebbek voltak, mint amihez az elmúlt években hozzászoktam saját LCD-s projektoromnál. Érdekes volt még, hogy amikor fűrészporos tapétára ment a vetítés, a VAVA projektorával ez igen zavaró felületnek bizonyult. GeryG jött rá aztán a magyarázatra: alulról vetítve a tapéta minden apró domborulatánál árnyék jelenik meg, ami nagyon nem optimális a megjelenített képnél. A technikai adatok alapján amúgy 6000 ANSI lumenes, lézeres fényforrás került a masinába, a vetített kép világossága pedig 2500 lumen. A lézer használatának köszönhetően a lámpa igen hosszú élettartamú, akár 25 ezer órán át bírja, ami a hagyományos projektorizzók párezer órájához képest különösen szép adat. Minden mellé pedig HDR10-et is támogat a projektor. Technikai oldalról nézve a VAVA 4K projektora nem egy 4K-s DLP-chippel dolgozik, hanem 1920*1080-assal, és négyfázisú pixeleltolási technológia segítségével négyszerezi meg a képpontok számát.

A távirányító szokatlan módon nem infrás megoldással működik, helyette Bluetooth-on kapcsolódik, ami viszont igen praktikusnak bizonyult, hiszen nem kellett, hogy a projektorra irányítsam a vezérlőt. Ezen kívül letölthető telefonunkra egy alkalmazás is, ami a wifi hálózatunkon keresztül vezérli a funkciókat. Infraérzékelő hiányában más távirányítóval nem használható a VAVA projektora, magán a készüléken pedig a bekapcsológombon kívül más vezérlési lehetőséget nem találunk.

VAVA 4K lézerprojektor teszt

A cikkhez háttérinfókat kutatva hosszasan keresgéltem a neten, hogy megtudjam, milyen cég ez a VAVA, de ezt az információt igencsak titkolják. A legtöbb, amit találtam, az a „kaliforniai székhelyű vállalat” megjelölés volt, azonban gyanús volt, hogy ez nem fedi pontosan a cég hátterét, a kezelőfelület angol szövegei ugyanis nagyon sok esetben értelmetlen feliratokat tartalmaztak. Ez egyaránt jelent elgépelésnek nevezhető dolgokat („comeplete”) és teljes félrefordításokat is („determine” a „confirm” gomb helyén és hasonló finomságok). Mint végül megtudtam, kínai gyártóról van szó, ami mindjárt megmagyarázza a fordítási problémákat is. Mondjuk egy anyanyelvi fordító és lektor alkalmazása elenyésző összeg lett volna a termék fejlesztéséhez/gyártásához képest...

Nem lenne egy rossz termék a VAVA 4K projektora, nagy fényerővel szép képet vetít, a közeli elhelyezés pedig rettentő kényelmesnek bizonyult a kipróbálás során. Azonban a tervezés/fejlesztés során több bosszantó, véleményem szerint elkerülhető hibát sikerült felhalmozniuk benne a fejlesztőknek. Mindez pedig egy közel 1 millió forintba kerülő terméknél úgy gondolom, nem igazán mutat szépen. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló