25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

ASUS TUF FX505DU notebookteszt – Szerelmes vagyok...

Van élet az Intel mellett! Vagy után?

Írta: Sityi 15 hozzászólás

ASUS TUF FX505DU notebookteszt – Szerelmes vagyok...

Végre itt van! Az asztali processzorok frontján nagyot menetel most az AMD a Ryzennel és a Threadripperrel (és az Epyc processzorok egyre inkább nyernek teret szervervonalon), így mérhetetlen kíváncsisággal vártam, laptopok terén hogy muzsikál a mobil Ryzen. És most itt van az ölemben: az ASUS TUF szériás gépe AMD Ryzen 7 3750H CPU-val, 16 GB RAM-mal, GeForce GTX 1660 Ti-vel, 512 GB M.2 SSD-vel, 120 Hz-es Full HD IPS kijelzővel. Lássuk, mire képes a szerkezet!

ASUS TUF FX505DU notebookteszt – Szerelmes vagyok...

A TUF sorozat arról szól ASUSéknál, hogy egyrészt költséghatékony módon adjon kielégítő teljesítményt, illetve mindez katonai szabványoknak megfelelő ellenálló kasztniba kerüljön. Ez utóbbi tulajdonságát nem teszteltem, de elvileg túl kéne éljen kisebb eséseket, rázkódásokat, emellett kevésbé érzékeny a használati hőmérsékletre és páratartalomra. Gondolom megértitek, miért nem tapostam meg és dobáltam a tesztgépet... Szóval ezt a fajta robosztusságot a kasztni is próbálja sugallni, szerintem sikerrel. Ugyan a kijelző lehetne merevebb is, de a belbecset rejtő gépház ritka masszívra sikerült. A kijelző bár IPS és 120 Hz-es, de a színek nem igazán élénkek – talán egy kalibrálással többet is ki lehetne csikarni belőle, de grafikus munkára nem feltétlen javasolt ez a gép. Sebaj, nem feltétlen arra találták ki. Cserébe tud FreeSyncet! Igen, GeForce GPU-val... A titok nyitja az, hogy ugyebár AMD a CPU a szerkezetben, abban meg van egy Vega 10 alapú IGP. A képet az adja, a GeForce pedig erre van rákötve. Remekül lett ez megoldva.

ASUS TUF FX505DU notebookteszt – Szerelmes vagyok...

A tapipad átlagos, de remekül használható. A billentyűzet kapott numerikus részt: jó, hogy van, de kicsit zsúfolt lett így ez a beviteli eszköz. Szerencsére a gépelési élmény megfelelő, és a kiosztás sincs nagyon megvariálva. Extra gombok nincsenek, ha hangerőt vagy ventilátor-üzemmódot akarunk változatni, arra ott az Fn és az F gombsor kombinációja. Szokás szerint itt is van Performance és Turbo beállítás (illetve Silent, ha nagyon csendben akarunk maradni) – Intel processzoroknál mind teljesítményben, mind hangban jelentős a különbség…

ASUS TUF FX505DU notebookteszt – Szerelmes vagyok...

…De nem az AMD esetében! Nagyon fura volt látni, de ennyi lett a Time Spy Performance módban és ennyi Turbo módban. Ez nem sok. Mit is jelent ez? Nekem úgy tűnik, nem sok tartalék van a Ryzenekben. De ez nem is annyira baj, hiszen hókuszpókuszok nélkül megkapunk mindent, kompromisszumok nélkül – ugyanis a hűtés mindkét esetben relatíve csöndes maradt teljes terhelésen is, ami nem kis fegyvertény. A többi mérést Turbo módban végeztem, csak hogy szó ne érje a ház elejét – és nem is érheti teljesítmény tekintetében sem. Remek benyomást tett rám a ketyere: ilyen eredményeket bő 50000 forinttal drágábban tudja adni Intel processzorral bárki (a tesztgépet a fent jelzett kiszerelésben 345000 forint környékén láttam egy hazai szaküzlet honlapján).

ASUS TUF FX505DU notebookteszt – Szerelmes vagyok...

Na de ennyire ne szaladjunk előre az értékeléshez, hátravan még a jól megszokott Overwatch és Battlefield V teszt is. Előbbinél ultra beállításokon stabil 100-110 fps környékén dolgozott a szerkezet, ami remek: nem sokkal marad el a kijelző natív sebességétől. Utóbbi multijában újabb meglepetés ért: az egyes magok órajelei 3 és 3,5 GHz között mocorogtak terheléstől függően, míg a maghőmérséklet 85-90 fok környékén stabilizálódott. Kis utánajárással kiderült számomra, hogy ez direkt ilyen: az AMD sokkal finomabban szabályozza a turbó órajelet, mint az Intel. Ügyes, nagyon ügyes... És a jelek szerint remekül működik. Persze a névleges boost clock maximum 4 GHz lenne, de van egy olyan sejtésem, hogy a Trigone Remote System Monitor túl ritkán nézi az aktuális órajelet ahhoz, hogy ezt az értéket megpillanthassam – ugyanakkor szerintem így kiátlagolva pontosabb képet ad. De igazából mindegy is: Intelnél nem egyszer láthattam, ahogy a kezdeti nagy lendület fokozatosan elfogy némi idő után, ahogy a TDP-keret határait eléri az adott gép; itt viszont a jelek szerint a Ryzen pont a határon egyensúlyoz, és teszi ezt rendkívül kitartóan.

Ashes of the Singularity Escalation - DirectX 12
Ashes of the Singularity Escalation - DirectX 12

És hogy miért is lettem én szerelmes ebbe a gépbe? Az árat már feljebb írtam: jelenleg nem tudok jobb ár/teljesítmény mutatójú gépet felhozni félmillió alatt. De ez csak egy aprócska részlet. Ugyanis ez a laptop így, ebben a kiszerelésben egyszerűen tökéletes összhangban van. Persze kisebb dolgokba bele lehetne kötni (egy picivel jobb minőségű kijelzőpanelt el tudnék bele képzelni), de az összkép rendkívül vonzó: ez a CPU-GPU páros tökéletesen tud összedolgozni, a RAM mennyisége elegendő, az SSD sem kicsi így, a 120 Hz pedig a cseresznye a tejszínhabon a torta tetején. Mindig kínosan igyekszem, nehogy túlzottan megkedveljem a tesztalanyaimat – itt sajnos kudarcot vallottam. Gondolom, nem kell leírjam, ezek után mennyire tetszett és mennyire tudnám ajánlani – akár asztali gép helyett is, ha valaki kb. ezen az áron nézelődik.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Ashes of the Singularity Escalation - Vulkan
  • F1 2019
  • Forza Horizon 4
  • Deus Ex: Mankind Divided
  • Deus Ex: Mankind Divided
  • Deus Ex: Mankind Divided
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Shadow of the Tomb Raider
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

david139
david139 [18440]
Mobilon teljes káosz volt, rendesben simán jó.
Viszont közben az emagon is megtaláltam, ott 5 ezerrel olcsóbb az rtx 2060-as :)

Tudom, hogy nem nehéz ramot berakni, de egyszerűbb,ha bent van.
Még nem tudom, hogy mit veszek, csak nézelődök :)
gregmerch
gregmerch [3766]
Alapvetően rendben van a weboldaluk, de mobilon néha tényleg szórakozik. Alapból rendszerint 1x8GB memóriával jönnek ki a gépek, és a Digiprime rendre felturbózza őket. Arra figyelj, hogy 2x8GB RAM legyen benne, ne 1x16! Én szívtam már meg, azóta mindig odafigyelek erre. Amúgy ha csak 8GB-osat tudsz venni, nézel hozzá egy másik 8GB-os modult, és bepattintod (3-5 csavar az egész). :-)
david139
david139 [18440]
Thx, vagán a mobilos oldaluk, még rákeresni se tudtam :D
MattMatthew
MattMatthew [11697]
Igen, elsőre a cikket néztem végig hogy találok-e erre utalót.
De azt hiszem hogy csak a hajnali kettőig tartó telepítés és a színváltó világítás miatt tűnt soknak a mozgás, nem olyan zavaró már, de kicsit több mint a régi acer aspire gépen volt.
Köszi! :-)
MattMatthew
MattMatthew [11697]
Privát üzenet szét csúszik mobilról, szóval ide: Digiprimenál vettem. Az extra dolgokat mint a plusz 8gb ram ők rakják bele.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (15 db)