Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Trials of Mana

Trials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatott

A Square megpróbálta orvosolni az előző Mana remake botrányos problémáit.

2020.05.13. 15:55 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

Bár kimondottan nagy JRPG-rajongónak vallom magam, a Seiken Densetsu, vagyis nyugati nevén Mana-széria mindig is egy „ha egy nap sok időm lesz” jellegű tétel maradt igen méretes videojátékos bakancslistámon. Ettől függetlenül természetesen tudtam róla, hogy a műfaj hatalmas klasszikusának és a Super Nintendo egyik legjobb játékának számít, ahogy azt is, hogy a klasszikus Secret of Manát követően (amely valójában a sorozat második része volt, a Gameboy-ra megjelent első felvonást nyugaton a Final Fantasy spin-offjaként adták ki) a sorozat nem igazán élvezhette a rivaldafényt. Közvetlen folytatása csak fél évtizeddel később, lelkes rajongók házifordításában jelent meg nyugaton, későbbi részei pedig valahogy képtelenek voltak elérni azt a népszerűséget, amit a SNES-re kiadott debütálás. A helyzet odáig fajult, hogy 2018-ban még a Square Enix kísérlete is meghiúsult a széria feltámasztására, a Secret of Mana Remake ugyanis sokak szerint a 3D körítés mellett pont az eredeti legrosszabb elemeit tartotta meg, és a legjobbakat, köztük a 2D-s sprite-ok báját és a legendás dallamokat kukázta ki.

Trials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatott

Sokan pont emiatt nem is értették, a kiadó miért adott még egy esélyt a szériának, és remake-elte a nyugaton kiadatlan harmadik részt – majd adta azt ki alig egy hónappal a szintén házon belül fejlesztett, játékosok milliói által várt Final Fantasy VII Remake után. Az időzítés nem lehetett volna rosszabb – pedig magáról a játékról szilárd meggyőződéssel állíthatom, hogy bőven megérdemli a figyelmet, még akkor is, ha esetleg hozzám hasonlóan nem ismertétek behatóbban a Mana-szériát.

Trials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatott

A Trials of Mana egy mágikus világban játszódik, ahol Mana istennő évezredekkel korábban egy mágikus kard segítségével legyőzte és kővé változtatta a benevodon nevű mágikus szörnyeket, majd ő maga fává változott és elaludt, mágikus energiájával feltöltve a világot, amely így szinte határtalan virágzásnak indult. A játék kezdetén azonban a mana elkezd kiapadni, ami nemcsak különböző, sötét erők számára kínál lehetőséget a hatalomátvételre, de hosszú távon a benevodonok ébredését is fenyegeti. Hősünket és két társát a játék kezdetén hat lehetséges karakter közül választhatjuk ki, akik nemcsak különböző klasszikus kasztokat képviselnek, de egyedi prológussal, a játék egyes pontjain személyreszabott átvezető jelenetekkel, valamint páronként saját, a Mana Fa gyökereinél nyugvó mágikus kard megszerzésére törekvő antagonistával és főellenféllel is rendelkeznek. A kardforgató Duran és az altenai mágushercegnő, Angela például az Altenát uralma alá hajtó Karmazsin Mágussal kerül szembe, a bestiaemberek hercege, Kevin, és a fiatal félelf máguslány, Charlotte az Álarcos Mágus Goremanddal, míg a mestertolvaj Sólyomszem és a valkűr hercegnő, Riesz egy Isabella nevű manipulatív boszorkánnyal.

Trials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatott

Sajnos ezek a különbségek kimerülnek mindössze a prológusok és a játék fináléjának megváltozásában, valamint néhány extra párbeszéd és átvezetőjelenet megnyílásában, amelyek ráadásul nem is teljesen exkluzívak – ugyan a fő antagonistát a főszereplőnk határozza meg, ám ha más párosokból választjuk ki társainkat, amellett, hogy csatlakozásukkor gyorsan végigjátszhatjuk az ő bevezetőjüket is, számos ilyen dialógus és történetelem is elérhetővé válik. A játék összes többi része teljes mértékben megegyezik a választott karakterektől függetlenül, ami sajnos nagyban csökkenti ezt az amúgy kiváló újrajátszhatósági faktorral kecsegtető változatosságot (ami ráadásul a játék eredeti megjelenésekor korszakalkotónak számított).

Trials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatott

Szerencsére maga a játék kifejezetten élvezetes. A cselekmény egy az egyben követi az eredeti játékot, ahogy az ellenfelek, főellenfélharcok is, ám szemben a Secret of Mana rosszemlékű újrázásával a fejlesztők ezúttal ráéreztek a határra, ahol a játék még mindig „csak” egy remaster, amely szinte szolgalelkűen követi az eredetit, ám játékmenetén változtat és újít annyit, hogy igazodjon a kor elvárásaihoz. Az egyes helyszínek térképei például az eredetivel összevetve ugyan mutatnak hasonlóságot, felismerhető épületeket, karaktereket, mégsem egy az egyben ugyanazok a helyszínek, csak 3D-s környezetbe átültetve. A játék ütközeteit hajtó valósidejű harcrendszer pedig pazar, az összecsapások gyorsak, adrenalindúsak, fokozatosan lesznek egyre komplexebbek és keményebbek a végigjátszással, és követelik mezei gombnyomkodás helyett a karakterek váltogatásának, különleges képességeik használatának, és szintlépések esetén tudatos, célirányos fejlesztésüknek mesteri elsajátítását. Azonban ezek sem maradtak hátulütő nélkül. A harctéri menekülés például indokolatlanul körülményes – eleve miért limitálódik a harcmező egy kis arénára a (többnyire nyílt) terepen, ahol a meneküléshez ki kell várnunk egy időzítő lepergését? Hasonló a helyzet az eredeti játékot idéző, kör alakú menükkel. Valahogy mindig kényelmetlennek és körülményesnek éreztem róla a különböző tárgyak, képességek használatát. Értem, hogy a fejlesztők így is próbáltak hűek maradni az eredetihez, ám ebben az esetben az eltérés lehet kifizetődőbb lett volna.

Trials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatott

A hanganyag felújítása az eredetivel összevetve lényegesen jobban sikerült, mint a Secret of Mana hírhedten elbaltázott hentesmunkája, ám a karakterek angol szinkronját olyan botrányosnak találtam, hogy egy ponton inkább hagytam öt percnyi játékidőmet kárba veszni, csak hogy egy újraindítással átválthassak a japán szinkron/angol felirat kombinációra. A játék rajzfilmes, leginkább a Dragon Questet idéző stílusa pedig ugyan összességében kellemes, és illik is a remake vonal stílusához, ám a karakterek ábrázolása, animációi valahogy sokkal butábbnak, egyszerűbbnek tűntek, mint a Super Nintendó-s eredetiben, és összehasonlítva egy-egy kulcsfontosságú jelenetet a YouTube-ra feltöltött 2D-s változataikkal, bizony a sprite-okkal valahogy drámaibbak, lendületesebbek és hatásosabbak.

Trials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatott

A Trials of Mana így hiába lett jobb az előző felújításnál, és vált végre elérhetővé nyugati játékosok számára is, a katasztrofális megjelenési dátum mellett sajnos ügyetlenül huppant be két szék közé, és hol görcsös ragaszkodása és tisztelgése az eredeti előtt, hol újító szellemisége vált a legnagyobb hátulütőjévé. Ettől függetlenül érdeklődőknek, JRPG-rajongóknak mindenképp érdemes tenniük vele egy próbát, garantáltan számtalan kellemes órát szerez majd számukra, ám ha össze kellene hasonlítanom a Final Fantasy VII-tel (ami talán túlzás, ám ennyire közel a két megjelenéshez képtelenség figyelmen kívül hagyni) pusztán azon aspektusukban, hogy mennyire jól dolgozták fel és modernizálták az eredetit, a Final VII bizony még helyenként igen merész és ellentmondásos húzásaival is jobb munkát végzett. ■

értékelés

Trials of Mana

Pozitívumok
  • Hangulatos, kellemes modernizálása a SNES-es klasszikusnak
  • A különböző karakterek, prológusok és antagonisták visznek némi, az eredeti korához képest példátlan változatosságot a végigjátszásba
  • A játékmenet és a harcrendszer jól eltalált, szórakoztató, rengeteg lehetőséggel és egyre nehezedő kihívással
Negatívumok
  • Pár olyan ponton sem mert eltérni az eredeti elemeitől és rendszereitől, ahol ez előnyére vált volna
  • A rajzfilmes látványvilág és karaktermodellek időnként borzalmasan közvetítik egyes jelenetek drámaiságát és hangulatát
  • Az angol szinkron a fenti problémát csak tovább rontja

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Trials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatottTrials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatottTrials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatottTrials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatottTrials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatottTrials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatottTrials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatottTrials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatottTrials of Mana teszt – A széria harmadik része hivatalosan is nyugatra látogatott

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló