25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

MSI GS66 Stealth 10SF laptopteszt – Itt vajon mi változott?

Némi finomhangolás a gépen – és ez lett belőle?

Írta: Sityi

MSI GS66 Stealth 10SF laptopteszt – Itt vajon mi változott?

Körülbelül fél éve járt itt az MSI GS66 elődje nálam, a GS65 Stealth 9SF, és akkor elég pozitív benyomást tett rám. Most pedig itt az ölemben az utód, némiképp frissített hardverrel és megjelenéssel – és én valahogy mégsem vagyok annyira lelkes miatta. Pedig nem rossz gép ez, csak valahogy többet vagy mást vártam egy modellváltástól. Vagy nem tudom.

MSI GS66 Stealth 10SF laptopteszt – Itt vajon mi változott?

Kezdjük a külsőt érintő változásokkal, mert abból van a legkevesebb. A design maradt ugyan, de a fedlapon a sárkányos logo sokkal diszkrétebb lett: már nem aranyszínű, hanem a matt felületen csak az fényes fekete. Nagyon elegáns és diszkrét, így már gyakorlatilag a kijelző alatti szellőzők árulkodnak csak arról, hogy ez itt nem egy hétköznapi átlagos laptop. Kinyitás után ismerős kép fogadott: majdnem ugyanaz, mint a GS65-nél, csak a billentyűzet más egy picit – ez nem baj, sőt, nekem nem volt vele bajom az extra széles tapipadot leszámítva, az meg most is megvan. Viszont az RGB-s SteelSeries billentyűzet továbbra is a kategória egyik legjobbja mind a gépelést, mind a világítás testreszabhatóságát illetően. A kamera pedig Windows Hello kompatibilis lett, így akár abba belebámulva is be tudunk jelentkezni a Windows 10-be.

MSI GS66 Stealth 10SF laptopteszt – Itt vajon mi változott?

A belső is némi renováláson ment át, így került a konkrét tesztgépbe Intel i7-10750H processzor, 32 GB RAM, NVIDIA GeForce 2070 Max-Q (amit a 3D Mark Notebook Refresh címkével is illetett), 1 TB SSD, Killer hálózati eszközök és Full HD 240 Hz-es IPS kijelző. Lelövöm már most a poént: valahogy nekem nem nagyon jött át, hogy az új CPU és GPU olyan sokat hozott volna a konyhára. És ezúttal van turbó üzemmódja is a hűtésnek, így a szokott módon a 3D Mark méréseket normál és turbó módban toltam le, a játékteszteket pedig csak turbóban. Ennek a turbónak köszönhetően visszatért a zavaróan hangos süvítés is sjanos... Ha nem aktiváljuk, akkor persze csendesebb, de őszintén szólva ezen a téren engem már nehéz lenyűgözni az ASUS Zephyrus G14 után.

MSI GS66 Stealth 10SF laptopteszt – Itt vajon mi változott?

Szóval akkor az eredmények: Time Spy normál és turbó, illetve Port Royal normál és turbó – ezek gyakorlatilag ugyanazok az eredmények, mint az előd GS65 esetében. A többi játéknál is gyakorlatilag ugyanezeket a számokat kaptam – az F1 2019 kivételével. Ott ugyancsak meglódult a ketyere, tehát az az NVIDIA újítás remekül működik, hogy ha a CPU nem erőlködik különösebben, akkor a még felhasználható TDP keretből tud magának kisajátítani a GPU, és jobban húz. Overwatchban a helyzet maradt változatlan, azaz a stabil 100-120 fps megvolt ultrán, de Battlefield V multi alatt azért árnyalódott a kép. Mivel az általam annyira kedvelt Trigone Remote System Monitor nem imseri még a 10. generációs mobil Intel processzorokat, maradt az NZXT CAM az órajel és a hőmérséklet figyelésére – azt viszont nem tudom így megmondani, mennyire korrelál egymással a két program által megadott adatok. Na de vissza a Battlefield V tesztre: 4,2 GHz-ről indult a CPU sebessége, és ez olyan 3,8 GHz-ig esett vissza, mindez kb. 85-87 °C hőmérséklet mellett – ami nem csekély dolog, ugyanis az előd ennél kicsit rosszabbul teljesített.

Cikkajánló
MSI GS65 Stealth 9SF notebookteszt – Osonó Sárkány

MSI GS65 Stealth 9SF notebookteszt – Osonó Sárkány

Tényleg létezik csendes gamer ultrabook?

Ashes of the Singularity - DirectX 12
Ashes of the Singularity - DirectX 12

Magyar ára egyelőre nincs a konkrét tesztpéldánynak, de a legerősebb variánsnak van: i9-10980HK, 64 GB RAM, RTX 2080 Max-Q, 1 TB NVMe SSD, Full HD 300 Hz kijelző – ez csekély 1 449 999 forint javasolt fogyasztói árral rendelkezik, ami nem kevés. Tippre így a tesztpéldány olyan 1 millió környékén lesz majd. A teszt során az világos lett, hogy nem az előző generációs gépek tulajdonosait szólítja meg ezzel az MSI, mert gyakorlatilag kimutathatatlan változás történt, ha a nagy képet vesszük – viszont arról sem szabad elfeledkezni, hogy van játék, ami profitálhat az újratervezett GPU TDP menedzsmentje által potenciálisan biztosítani tudott többletteljesítményből. Szerintem akciósan az előd jobban megéri egy készletkisöprés alkalmával. Így önmagában nézve tetszetős az MSI GS66 Stealth 10SF, csak az előddel összehasonlítva lesz ebből némi csalódottság a teljesítmény terén meg nem történt előrelépéstől.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • Ashes of the Singularity - Vulkan
 • F1 2019
 • Forza Horizon 4
 • Deus Ex: Mankind Divided
 • Deus Ex: Mankind Divided
 • Deus Ex: Mankind Divided
 • Shadow of the Tomb Raider
 • Shadow of the Tomb Raider
 • Shadow of the Tomb Raider
 • Shadow of the Tomb Raider RTX DLSS
 • Shadow of the Tomb Raider RTX DLSS
 • Shadow of the Tomb Raider RTX DLSS
 • Tom Clancy's The Division 2
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!