25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Hercules DJControl Starlight – Drágám, a DJ-pult összement!

A mobil DJ legjobb barátja.

Írta: Sityi 1 hozzászólás

Hercules DJControl Starlight – Drágám, a DJ-pult összement!

Vajon mi az, ami még épp elég ahhoz, hogy az ember egy jó szettet lepörgessen, így csökkentve és hordozhatóvá téve egy DJ kontrollert? A Hercules szerint a válasz a Starlight: egy ultrakompakt eszköz, amely ugyan kevesebb funkcióval bír, mint mondjuk az Inpulse 300 vagy 500, viszont cserébe kompakt és könnyű – és keverni még mindig lehet vele. Na de hogyan? És milyen kompromisszumokkal jár ez a hordozhatóság?

Be kell valljam, kissé bizalmatlan voltam a Starlighttal kapcsolatban eleinte, ugyanis nehezen tudtam elképzelni, mennyire tud ez működni egy kevésbé rutinos és szakavatott lemezlovas kezei között. Nem kicsit meglepődtem, amikor némi megszokást követően azt tapasztaltam, hogy remekül működik a kis ketyere – pedig csupán olyan széles, mint egy 14”-os laptop… Nézzük hát, mi maradt ezen a kis csöppségen!

Hercules DJControl Starlight – Drágám, a DJ-pult összement!

Két deckkel operálhatunk, a cucc méretéhez képest relatíve nagy tempócsúszkával – ami kattan középállásban. Ej, ez de hiányzik az Inpulse nagytesókról... A két jog wheel ugyan aprócska, de még pont használható méretű, ráadásul érintésérzékeny: némi megszokás és gyakorlás után elég jól lehet scratchelni vele. Beatmatchelés közben viszont kicsit figyelni kell, mert a tempó csúszkát elég könnyen el lehet pöckölni. Alatta a szokásos sync, cue és play/pause gombok foglalnak helyet. Négy gombot kapunk négy móddal: hotcue, loop, effektek és sampler. Van külön fő és fejhallgató hangerőszabályozónk, és ami zseniális húzás volt a franciák részéről: a deck hangerőcsúszkája helyett itt potméter van, sok helyet spórolva ezzel. A másik remek megoldás a kombinált mély hangszínszabályozó és hangszínszűrő: a főszabály ugyebár úgyis az, hogy két mély nem szólhat egyszerre, így a közép és magas hangszínszabályozási lehetőség annyira nem is hiányzik (illetve észszerű kompromisszum), míg a szűrő, mint fontos eszköz megmaradt (sőt, Djuced alatt erre a potméterre akár négy szabályzható effektet is rakhatunk). Alul pedig ott az elmaradhatatlan crossfader. A kütyü alján működő RGB világítás pedig ez esetben nem gamer sajátosság, hanem nagyon hasznos kvázi pótléka a nagytesókon található Beatmatch Guide kiváltására. Többféle üzemmódot tud Serato alatt: tud ütésre kéken, ütemre pedig pirosan villogni, a fő hangerő mértékének megfelelően világítani, illetve lekövetni a dal hullámformájának színezését – nekem a kék-piros ütemre villogás jött be a legjobban, érdemi segítséget jelent a mixelésnél. Djuced alatt nekem úgy tűnt, csak a színes hullám üzemmód választható…

Hercules DJControl Starlight – Drágám, a DJ-pult összement!

Remekül átgondolt felépítés ez – igazából a dalok betöltéséhez szükséges irányítók hiányoznak még kicsit fájóan, de nagy tragédia így sincs. Nincs gain sem, így a használt szoftver könyörületére vagyunk bízva, hogy ne torzítson a kimenet – ezzel sincs igazából nagy baj, csak nekem kicsit fura. Mini-USB kábellel lehet a gépre kötni, hangot pedig mindkét oldalon 3,5 mm-es jack csatlakozón át tud kiadni magából. Szoftver tekintetében a szokásos Hercules kínálat megvan: Djuced az alap, MIDI mapping pedig van Traktorhoz, Virtual DJ-hez és Djay Próhoz. Serato licencelt is a kis drága, így adott a Serato Lite használata is, ami ugyan szépen lefedi a hardver képességeit (tehát kihasználatlan funkció nem marad – nem úgy, mint az Inpulse 500-nál), viszont magának a Serato Lite-nak a szolgáltatásait érzem picit hiányosnak, összehasonlítva a Djucedéval még egy ilyen nagyon alap kontroller esetében is: nincs lehetőség a programból felvenni a műsorunkat, illetve a dalok analizálásakor a hangnem nem derül ki – viszont a Tidal integráció ott van, így azzal könnyebb elindulni, ha szűkös a zenegyűjteményünk. Viszont a Djuced beépített oktatóvideós résszel rendelkezik... A Serato Pro ára viszont így, ezzel a kontrollerrel meg nem biztos, hogy megéri. Oké, lesz felvétel meg hangnem-megjelenítés is, de a többi plusz funkció miatt erősen egerészni kell, ami azért annyira nem buli. Mobilfronton pedig leginkább iOS-hez ajánlott egy camera kittel és Djay Pro appal (no és egy hordozható hangszóróval a fül-/fejhallgató mellett) – lelki szemeim előtt megjelent egy élő Tony Hawk Pro Skater és/vagy Dave Mirra Freestyle BMX a közeli deszkás placcon, ahol élőben tolja a DJ azt, amire anno csapattuk a képernyő előtt... :D

Hercules DJControl Starlight – Drágám, a DJ-pult összement!

Az olcsósága miatt érdekes kérdés, hogy kezdőknek mennyire ajánlott a Starlight? Maga a gyártó úgy gondolja, hogy az, hiszen készített egy Starter Packet, amelyben a Starlight mellett van egy pár DJMonitor 32 hangszóró és egy M40.2 fejhallgató is. Én viszont nem vagyok róla meggyőződve, hogy annyira jó ötlet ezzel kezdeni: nagyon hamar kevés lesz ez így. Viszont kvázi másodlagos, azaz tartalék, utazó vagy alap gyakorló kontrollernek tökéletes, pont a kis mérete miatt – a korlátai pedig akár a gyakorlottabb lemezlovasok kreativitását is növelheti (én ugyan még mindig kezdőnek tartom magam, de az, hogy csak a „gombos” effektek érhetőek el itt, adott ötleteket).

Cikkajánló
Hercules DJControl Inpulse 500 – Megérkezett a nagytesó

Hercules DJControl Inpulse 500 – Megérkezett a nagytesó

Az átmenet a nagyok világába?

Konkurenciája nem sok van: én csak a Numark DJ2Go2 két változatáról tudok (az alapon kívül van egy Touch is, ami már érintésérzékeny jog wheelt tudhat magáénak). Vele összehasonlítva könnyedén nyer a Starlight. Bár ott a kontrollerről betölthetőek a számok, effektek és hangszínszabályozó nincs, ami azért eléggé fájdalmas hiányosság. Így hát az ítéletem is ennek megfelelően alakult: remek DJ kontrollert tisztelhetünk a Hercules DJControl Starlightban, de csak gyakorlottabb kezekben tud igazán kibontakozni. A frissen kezdők szerintem jobban járnak valamelyik Inpulse modellel, még ha azok drágábbak is.

A tesztpéldány a Herculestől érkezett.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Sityi
Sityi [1615]
Megvan a válasz a gyártótól, hogy miért nincs ez a kattanás a hangerőcsúszkákról az Inpulse 300 és 500 esetében:
Mivel erő kell ahhoz, hogy középről kimozdítsuk, ezért nehéz dolga lenne a DJ-nek a középállás közelében a finom állítgatásnál. A Starlightnál azért lett mégis ez a megoldás, mert ott nem tudtak fizikailag hova rakni visszajelzőfényt, hogy középen van a csúszka, valami visszajelzés pedig csak nem árt.
Személyes hozzáfűznivalóm: le a kalappal a Hercules előtt - az első gyártó, akinek a termékéről készült írásomra érdemi reakciót, mi több, magyarázatot adott.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)