25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Resident Evil Village: Maiden próbakör – Még demónak is rövid

A kizárólag PlayStation 5-re érkezett demót nehéz hová tenni.

Írta: GeryG

Amilyen zseniálisan sikerült a 2017-es Resident Evil 7, nem meglepő, hogy rajongók milliói várták, a Capcom miként folytatja a jelentős megújuláson átesett franchise-t. Mivel az elmúlt évek inkább a második és harmadik rész remake-elésével teltek, csak tavaly jelentették be a kvázi nyolcadik részt, a Resident Evil Village-et.

Resident Evil Village: Maiden próbakör – Még demónak is rövid

Az első előzetesből rögtön látszott, hogy a hetedik rész stílusát viszik tovább, és ahogy anno az Outlast és az Outlast II tette, itt is a kis házikót cserélik le egy teljes falura. Az új részről a bejelentés óta alig lehetett érdemi infókhoz jutni, ám a mögöttünk hagyott hétvégére megrázta magát a Capcom: nem csak pontos premierdátumot kaptunk, nem csak az derült ki, hogy a játék mellé egy ingyenes multiplayer spin-off is készül, de az is, hogy több demóra is számíthatunk. Sőt, az első ilyen kipróbálható változat már meg is érkezett. Igaz, csak nagyon kevesen férhetnek hozzá, ugyanis a Maiden címre keresztelt demo kizárólag a még mindig jelentős utánpótlásgondokkal küzdő PlayStation 5-re érhető el. Mi viszont lecsaptunk rá, kipróbáltuk, és közben még a kávénk sem hűlt ki...

A Capcom a demo bejelentésekor leszögezte, hogy az ebben átélt események igazából nem a teljes játékból származnak. Illetve azt is megjegyezték, hogy a demóban látottak sem a történetből, sem pedig a játékmenetből nem nagyon árulnak majd el szinte semmit. Na jó, de akkor mégis mit kapunk ettől a kipróbálható verziótól, ha pont nem a játékból származik? A készítők elmondása szerint az elsődleges célja az, hogy a hangulatból adjon egy kis ízelítőt. Nos, ennek fényében vágtam neki a kalandnak, amely sokkal gyorsabban véget ért, mint azt előzetesen vártam. Anno a Resident Evil 7 esetében egy egészen tartalmas és hátborzongató demót lehetett kipróbálni. Most ennek a töredékét is csak alig.

Resident Evil Village: Maiden próbakör – Még demónak is rövid

A Resident Evil Village: Maiden egy börtöncellában kezdődik, ahol a gusztustalan körülmények jóval hátborzongatóbbak mint a cella falain túlról beszűrődő fura zajok és hangok. Gyors körülnézés után meg is találjuk a menekülés útját egy rés formájában a falon, amely a szomszéd cellába vezet. Innen már ki is jutunk, hogy aztán néhány szűk folyosón és további üresen álló (legrosszabb esetben bezsákolt rothadó hullának otthont adó) cellán keresztül megtaláljuk a kijáratot. Ehhez persze kulcs kell, amihez előbb egy erővágót kell megkeresnünk, szóval az eszközkeresgélésből azért kapunk példát a demóban.

Amint kinyitottuk az ajtót, egy igen díszes, már-már az ízléstelenség határát súrolóan giccses kúriában találjuk magunkat. Néhány iratból és a pincebörtönben mindenfelé talált boroshordókból nagyjából összeáll a hátborzongató háttérsztori is, hogy akkor itt most miből is készül a nedű. A kúriában aztán már találkozhatunk egy fekete lepelbe öltözött, sarlót szorongató nővel is, akit nem túl nehéz kijátszani (én lényegében a sarkában lépkedve sétáltam fel az emeletre). Itt is van némi tárgykeresgélés és némi olvasgatás, majd amikor megvan a kijárat kulcsa, jön a slusszpoén: a trailerben is látott, mangákat idéző idomokkal rendelkező nő rövidre zárja menekülési törekvéseinket.

Resident Evil Village: Maiden próbakör – Még demónak is rövid

Mindez nagyjából időben is addig tart, mint a fenti bekezdéseket elolvasni, és már jön is a „köszi, hogy játszottál a demóval” felirat. Nem túl hosszú, és számomra sajnos elszomorítóan vérszegény demóról van szó, amely tényleg azt teljesíti, amit a fejlesztők mondtak: nagyjából semmit. Mert a játékmenetből szinte semmit sem látunk, amit mégis, azt már a legelső Resident Evil is tudta. Az rendben van, hogy a történetből nem nagyon spoilereznek el benne semmit. Az viszont, hogy ezzel szerették volna a hangulatot bemutatni, már inkább aggasztó. Mert bizony ebben a demóban hangulatból is pont annyi van, mint játékmenetből: minimális. A börtön ugyan gyomorforgató, az olcsó ijesztgetés sablonos, a fura zajok cseppet sem borzolják az ember idegeit. A ránk törő nőktől sem tört ki a frász.

A grafika a demóban elég felemásnak hatott. A környezet alapvetően nem néz ki rosszul, főleg a kúria csicsás helyiségei voltak nagyon mutatósak. De a karaktermodellek nagyon összecsapottnak hatnak. Igazából nem sok érdemi előrelépést éreztem a 2017-es elődhöz képest, ami annak fényében, hogy ez a demo PlayStation 5-re készült, elég szomorú. De persze simán lehet, hogy majd a végleges játékban erre nem lesz panaszunk, vagy esetleg annyira jó lesz a sztori és a hangulat, hogy simán szemet hunyunk a látvány felett.

Resident Evil Village: Maiden próbakör – Még demónak is rövid

Ennél viszont mindenképpen többet vártam a Resident Evil Village első demójától. Az egyetlen vígasz, hogy az ígéretek szerint még a premier előtt jönni fog – már a többi platformra is – egy másik demo is, amely talán többet mutat majd a játékból. Hátha abban a játékmenetről is többet megtudhatunk majd. A teljes játékra még pár hónapot várnunk kell, de nagyon remélem, hogy ezt hasznosan töltik majd a fejlesztők, és egy legalább olyan minőségű játékot kapunk, mint a hetedik rész esetében.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Resident Evil Village
  • Resident Evil Village
  • Resident Evil Village
  • Resident Evil Village
  • Resident Evil Village
  • Resident Evil Village
  • Resident Evil Village
  • Resident Evil Village

Resident Evil Village

Platform:

Fejlesztő: Capcom

Kiadó: Capcom

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés:
2021. május 7. PC, PS4, PS5, X1, XSX
2023. október 30. iOS

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!